Natalija Vebroten: Dobila je tožbo!

Kakšna bo torej 
odškodnina, ki jo bo 
RTV Slovenija (oz. 
davkoplačevalci) 
morala plačati za 
ukradene ideje? (foto: Natalija Jelušič Babi, Primož Predalič) Natalija Jelušič Babi, Primož Predalič
Vir: Nova
2. 5. 2016

Konec decembra 2013 so medije preplavile novice o vložitvi tožbe Natalije Verboten proti RTV Slovenija.

RTV Slovenija
Natalija je od odvetnika Francija Matoza in njegove odvetniške pisarne izvedela, da je tožba proti RTV Slovenija bila uspešna.

Kot smo izvedeli, je Natalija prek odvetniške družbe Matoz uspešno iskala svoje pravice, za katere naj bi RTV Slovenija zdaj moral izplačati visoko odškodnino.

  • Spomnimo: Natalija je januarja leta 2013 dobila povabilo, da na RTV Slovenija predstavi idejo o novi zabavno-glasbeni oddaji. Kar je tudi naredila. Takrat nam je ekskluzivno zaupala, da je bila povabljena na razpis, ki ga je skupaj s svojim možem pripravila v imenu podjetja Bumerang. Oddala sta svoje avtorske ideje, scenarije in čakala na odgovor.

"Kar deset let dela na TV Slovenija mi je dalo ogromno izkušenj, tako pred kot za kamero, tudi ideja za koncept oddaje Pri Jožovcu z Natalijo, ki je bila pri gledalcih izredno priljubljena in tudi zelo gledana, je bila moja. Doma imam pripravljenih kar nekaj sinopsisov, scenarijev za različne oddaje, tudi zabavno-glasbeno, družinsko, šov oddajo, in še in še ... Oddaje so naravnane zelo komercialno, gledljivo in vem, da bodo zelo uspešne, saj so mešanica vseh najboljših oddaj zadnjih 20 let, z novostmi in pridihom sodobnosti," je takrat povedala Natalija. In kaj se je zgodilo? Jeseni istega leta je na male zaslone RTV Slovenije prišla nova oddaja Slovenski pozdrav, katere voditeljsko taktirko je prevzel član skupine Modrijani Blaž Švab. Ko je Natalija zagledala oddaje, ki so bile enake njunim predloženim sinopsisom, je bila šokirana. Da je v Sloveniji 'kraja' idej pri organizaciji dogodkov povsem nekaj vsakdanjega, je znano že iz poslovnega sveta, a tokrat je ukrepala.

USPEŠNA TOŽBA

Natalija je skupaj s podjetjem Bumerang in odvetniško pisarno Matoz na RTV Slovenija naslovila tožbo, v kateri sta terjala zajetno odškodnino. Naši viri so takrat namigovali na tožbo, ki je bila vredna nekaj sto tisoč evrov. Glede postopka smo takrat povprašali tudi odvetnika Franca Matoza, ki je bil prepričan, da bosta zakonca Verboten Bojič s tožbo tudi uspela. "S tožbenim zahtevkom nam bo uspelo. Po našem mnenju gre za grobo kršitev avtorskih pravic tožnikov, in to javnega zavoda, ki ga financiramo vsi," je bil takrat prepričan Franci Matoz. In res, sedaj nam je potrdil uspeh, ki so ga dosegli na sodišču. "Nimamo česa dodati, razen tega, da je višje sodišče potrdilo, da je Javni zavod RTV Slovenija posegel v avtorske pravice podjetja Bumerang in Natalije Verboten Bojič. Iz njihovega avtorskega projekta so vzeli ključne točke, po katerih je nastala omenjena oddaja. Zdaj je to pravnomočno potrjeno in odločalo se bo o višini odškodnine. Pričakujemo, da bo zadeva zaključena v roku šestih mesecev." Znesek odškodnine se vrti čez 150.000 EUR.

"Pričakujemo, da bo sodišče ugodilo našemu odškodninskemu zahtevku," je še dodal odvetnik Franci Matoz. A kot kaže, zgodba še ni popolnoma zaključena. RTV Slovenija je namreč že po odločitvi višjega sodišča napovedala, da bo takšno odločitev izpodbijala na vrhovnem sodišču.

ODZIV RTV SLOVENIJA

Na odločitev višjega sodišča so se odzvali tudi na RTV Slovenija:

"Višje sodišče v Ljubljani je pritrdilo Nataliji Verboten Bojič in njenemu soprogu Dejanu Bojiču, ki sta proti RTV Slovenija vložila tožbo za plačilo odškodnine zaradi kršitve avtorskih pravic. Zatrjujeta, da je koncept oddaje Slovenski pozdrav plod njunega intelektualnega dela, ki sta ga pod drugačnim imenom (Hit Parada) posredovala RTV Slovenija. S svojim konceptom sta se namreč odzvala na javno povabilo RTV Slovenija. RTV Slovenija ni v takratnem postopku izbrala nikogar, je pa začela predvajati novo narodno-zabavno oddajo Slovenski pozdrav. Višje sodišče je presodilo, da je bil koncept Natalije Verboten Bojič in Dejana Bojiča avtorsko delo, oddaja Slovenski pozdrav pa, da vsebuje elemente njunega avtorskega dela. O višini odškodnine se še ni odločalo. RTV Slovenija vsekakor spoštuje sodno odločbo, kljub temu pa jo v kontekstu evropske sodne prakse (ki se ukvarja z avtorsko zaščito formatov oddaj) ocenjuje kot nenavadno.

Ker je stališče RTV Slovenija popolnoma drugačno, bo takšno odločitev višjega sodišča izpodbijala na vrhovnem sodišču. RTV Slovenija vztraja pri tem, da vse oddaje narodno-zabavne tematike tako v Sloveniji (Košnikova gostilna, Pri Jožovcu z Natalijo, Na zdravje ipd.) kot v drugih državah (Avstrija, Nemčija, Švica) temeljijo na enakih sestavnih delih. To so: prešerno vzdušje, židana volja, okolje s tradicionalno scenografijo, poudarjenim lesom, svečami, pribori, prti, občinstvo in plesalci v nošah in civilnih oblačilih, etnološki moment (vse te elemente na primer vsebuje tudi znamenita narodno-zabavna oddaja Musikantenstadl).

Zadosti konkretizirana kombinacija sestavnih delov je sicer lahko deležna avtorskopravne zaščite, vendar v oddaji Slovenski pozdrav ni bila uporabljena kombinacija, ki sta jo predlagala Natalija Verboten Bojič in Dejan Bojič. Oddaja Slovenski pozdrav je dinamična, sestavni elementi se iz sezone v sezono spreminjajo oziroma dopolnjujejo z namenom ohranjanja privlačnosti med gledalci (ni več etnološkega momenta, ni več tekmovanja mladih ansamblov, dodani pa bili npr. kviz in izzivi med voditeljema), nikakor pa si ni mogoče predstavljati narodno-zabavne oddaje brez elementov, kot so prešerno vzdušje, publika, plesalci ali narodna noša, in po mnenju RTV Slovenija ne morejo biti deležni avtorskopravne zaščite, saj so tesno povezani z narodno-zabavno glasbo nasploh. Prav tako koncept Natalije Verboten Bojič in Dejana Bojiča ne vsebuje nobene originalne sestavine, ki ne bi bila že prej videna v oddajah RTV Slovenija.

Če bi obveljalo stališče višjega sodišča, bi to pomenilo, da je že sam koncept narodno-zabavne oddaje, informativne oddaje ali resničnostnega šova avtorsko delo. Tako bi npr. obstajal samo en resničnostni šov, saj takšen šov brez uporabe koncepta snemanja resničnega življenja tekmovalcev ni mogoč. Takšno stališče po mnenju nacionalne medijske hiše ne sme in ne more postati praksa."

■ MIMA