Natalija Verboten je avgusta praznovala 10. obletnico poroke

Natalija Verboten je avgusta praznovala 10. obletnico poroke (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
Vir: Story
5. 1. 2019

Pevka Natalija Verboten je ob koncu starega leta stopila v nove izzive in projekte, ki jo bodo razveseljevali tudi v novem letu. 

Še pred silvestrovim je postala obraz natečaja narodno-zabavne glasbe Volkswagen špila in prevzela voditeljsko mesto. Na treh polfinalnih koncertih bo namreč vodila bitko narodno-zabavnih ansamblov in na zaključnem koncertu predstavila zmagovalca.

Story: Natalija, staro leto se zaključuje, v kakšnem spominu ga boste obdržali?

V zelo lepem. Leto 2018 mi je prineslo precej novega. Kar se dela tiče, sem po petletnem glasbenem premoru, kar se snemanja novih pesmi tiče, letos posnela in izdala dve novi: Del mojega srca in Lepa na pogled. Na začetku leta sem sprejela izziv in sem bila spomladi eden izmed žirantov v oddaji Nova zvezda Slovenije, s spremljevalno skupino Plamen smo posodobili glasbeni repertoar in precej nastopali po Sloveniji, zdaj pa s sodelavci že s polno paro delamo na natečaju Volkswagen špila. Zasebno pa - sinova hitro rasteta, naš triletnik Oskar je čez poletje splaval in nas precej razveselil, osemletni Max obiskuje tretji razred, zdaj že imajo ocene in je zelo priden, kar precej smo se letos potepali tako po Sloveniji kot po tujini, z možem sva avgusta praznovala 10. obletnico poroke in upam, da jih bova še mnogo.

Story: Kako ste praznovali božični večer?

Božič praznujemo v ožjem krogu družine, skupaj pripravimo kaj dobrega za pod zob, pojemo praznično večerjo, pogledamo pod jelko, ali smo bili dovolj pridni in nam je Božiček prinesel kakšno pozornost, ter se podružimo, za kar nam čez leto ostane premalo časa, se igramo družabne igre, skupaj pogledamo kakšen posnetek dobrega koncerta po televiziji … Jelko vedno postavimo na predbožični večer. Ves mesec prej pa iz dneva v dan poskrbimo za izdelovanje in dodajanje dekoracije v hiši in okoli nje. Nekaj novih trikov se je Max naučil v šoli, Oskar v vrtcu, pa sta nas tako naučila tudi doma. Okraski za našo jelko pa so večinoma naravni.

Babi Marika je nakvačkala snežinke in oblekla v kvačkanje nekatere kroglice, s sinovoma smo z zlato barvo pobarvali orehe, pripravili suho sadje in cimetove palčke, lesene okraske ... Na splošno imamo doma radi naravne stvari. Vmes pa so seveda tudi svetleče bunkice in lučke, da se naša jelka sveti. Pa tudi pečemo kar sproti z otrokoma in babi. Miklavžu smo tako napekli čokoladne razpokančke in kokosove kocke, pred božičem naredimo še drobno masleno pecivo, fanta obožujeta tudi linške oči. Imamo pravilo, da ko delamo, delamo vse skupaj, da lahko potem tudi uživamo skupaj.

Story: Kakšne zaobljube ste si zadali za novo leto?

Nikoli si ne delam seznama želja za prihodnje leto, niti ciljev. Pri meni se vse to poraja sproti, prepuščam se toku življenja. Vesela sem, da smo zdravi, in upam, da nam bo zdravje služilo tudi v prihodnosti, saj si, če si zdrav, lahko uresničiš, karkoli si želiš. Tako poklicno kot zasebno sem polna veselja, energije, elana. Ni mi in ne bo mi dolgčas.

Story: Ob zaključku starega leta ste sprejeli tudi nove izzive. Eden izmed njih je glasbeni natečaj narodno-zabavne glasbe Volkswagen špila. Kakšne načrte še imate za leto, ki je pred nami?

Natečaj Volkswagen špila je namenjen uveljavljenim in tudi svežim narodno-zabavnim ansamblom, ki želijo pokazati svoje ideje, talent in kreativnost ter se zavihteti med najboljše na sceni. Ansambli se na natečaj Volkswagen špila prijavijo tako, da do 31. decembra 2018 na spletni strani www.špila.si oddajo svoje podatke in naložijo svoj videospot ali posnetek igranja v živo, potem pa bo komisija izmed vseh prijavljenih izbrala 30 polfinalistov, ki se bodo na treh koncertih v februarju pomerili v živo.

Žirantje bodo nato izmed 30 izbrali devet ansamblov polfinalistov, ki jih bodo v času do finalnega nastopa mentorirali ter spodbujali pri ustvarjanju pesmi, s katero se bodo predstavili na finalnem nastopu v maju. Zmagovalcu natečaja pa bo kot pobudnik in generalni sponzor Volkswagen podelil glavno nagrado, 10.000 evrov, s katero želijo zmagovalcu pomagati na njihovi glasbeni poti.Story: Slovenci imamo radi domače viže, a vendar le redkim narodno-zabavnim ansamblom uspe, da se povzpnejo na vrh in opozorijo nase tudi zunaj narodno-zabavne scene. Vam je to uspelo. Kako boste vi spodbujali glasbenike na natečaju in kakšni izzivi jih predvsem čakajo, kako jim boste pomagali?

Sama sem že 25 let na odrih, nastopala sem na večini festivalov narodno-zabavne in zabavne glasbe, tako da še predobro vem, kako se bodo izvajalci počutili na tekmovalnem odru. Pri meni bodo tako na odru kot za njim vedno našli pozitivno, spodbudno besedo, potrudila se bom, da se bodo ob prihodu nanj sprostili v smislu, da bodo potem med izvajanjem lahko dali najboljše od sebe.

Poleg dobre energije, delavnosti, talenta, kreativnosti, uigranosti … kar je osnova za dober ansambel, je dobro, da se izvajalci zavedajo, da morajo v množici vseh izvajalcev izstopati oz. biti drugačni, da pritegnejo pozornost, zveneti in delovati drugače od drugih, da si te ljudje zapomnijo, biti vedno korak pred trendi, se nenehno razvijati, rasti, iskati nove zvoke, glasbene kombinacije … tudi zato je naš slogan: Po domače, mal’ drugače!

Story: Ne glede na to, katero pot ste ubrali v glasbeni karieri, ste se nekako vedno znova vrnili na narodno-zabavno sceno. Je pri nas na tem področju največ potenciala pri poslušalcih?

Res je. Že od nekdaj do narodno-zabavne glasbe gojim veliko ljubezen in spoštovanje. Ne glede na to, v kakšne vode me zapelje glasbena pot, me srce vsake toliko vedno vrne nazaj na narodno-zabavno sceno, to je preprosto ljubezen do glasbe, slovenskih korenin, ki se verjetno zgodi ali pa ne. Ima pa seveda širok krog poslušalcev že od nekdaj, le da pred 25 leti, ko sem sama začenjala, to ni bilo moderno oz. so me zaradi tega kvečjemu zasmehovali, zadnja leta pa se je na srečo to končno spremenilo - in vse generacije na veliko poslušajo ter ‘špilajo’ našo domačo, slovensko narodno-zabavno glasbo in smo nanjo ponosni!

Story: V bistvu bi morali gojiti in predajati to ljubezen do slovenske glasbe že našim otrokom. Na tem področju imate veliko izkušenj. Kako mlade dodatno spodbujati?

Tu ni neke posebne filozofije, treba je začeti pri sebi, najprej moramo starši spoštovati in s ponosom ljubiti svoje korenine, saj veste - potem zgled vleče in tako tudi svoje otroke vzgajamo v tem duhu.

Story: Kako ste se sami kot otrok srečali z narodno-zabavno glasbo in kako se je ta zasidrala v vaše srce? Velik del sta prispevala k temu tudi vaša starša, drži?

Moj oče je bil glasbenik in je igral v bendu Dan in noč, mama sicer ni nastopala, ima pa dober posluh in lep glas, tako da se je nenehno poslušala glasba, prepevalo in igralo. Oče me je nekoč presenetil z vprašanjem, ali bi si upala na avdicijo, ker neki mlad ansambel iz Koroške išče pevko. No, tam svojega dela po svojih strogih merilih nisem opravila najbolje, saj sem imela izredno tremo. Ampak je gospod Oto Vrhovnik videl nekaj več v meni in na prvih skupnih vajah sem to tudi upravičila, saj sem se dobro pripravila in tako se je začela moja glasbena pot.

Po nekajmesečnem prepevanju pri Rokondu kvintetu je delno iz te zasedbe nastala skupina Rosa, kjer sem prepevala nekaj let, potem pa smo na enem izmed nastopov igrali skupaj s takrat izredno priljubljeno skupino Pop design in čez nekaj mesecev sem dobila njihovo povabilo, da bi jim pela spremljevalne vokale na Emi … Tako sva se spoznala z Matjažem Vlašičem, ki mi je začel pisati skladbe, je tudi avtor doslej mojih največjih uspešnic in tako se je začela moja samostojna pot. Kar se tiče vodenja, pa me je urednik takratne oddaje Po domače na TV Slovenija Jože Galič opazil na enem izmed nastopov, ko sem v ansamblu Rosa zraven prepevanja povezovala tudi program.

Povabili so me na avdicijo, ker jih je ravno takrat zapustila ena izmed voditeljic. Vsi kandidati smo dobili scenarij oddaje in nekaj dni za priprave. Spomnim se, sicer je bilo to pred 22 leti, da sem noč pred avdicijo preživela na Dunaju, na koncertu skupine Aerosmith. Zjutraj, ko sem prišla domov, sem odšla naravnost na avdicijo in bila sprejeta.

Story: Kaj pa sinova? Sta kdaj izrazila morda željo, da bi bila pevca? In kako bi sprejeli to željo? Bi jima odsvetovali ali ju spodbujali?

Spodbujala ju bova in jima stala ob strani, ne glede na to, za kakšen poklic se bosta odločila. Seveda oba obožujeta glasbo, oba rada igrata in tudi pojeta. Kaj bo prinesla prihodnost pa, bomo videli.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Natalija Jelušič Babič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story27/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 27/2018

Story 27/2018, od 20. 12. 2018