Natalija Verboten: Še vedno pojem z ljubeznijo!

Natalija Verboten: Še vedno pojem z ljubeznijo! (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Lady
18. 7. 2018

Natalija Verboten znova preseneča. Na glasbeno sceno se je vrnila veliko bolj zrela in izkušena. In prav s tem namenom je pred kratkim presenetila tudi z nenavadnim korakom. Poročila se je namreč z žensko. In to s priznano modno oblikovalko Jernejo P. Zhembrovskyy.

Natalija, znova ste prišli v zagon s snemanjem in produkcijo novih pesmi. Kako se počutite v starih/novih vodah?

Kot riba v vodi, hvala! (smeh) Čeprav je pet let premora, ko gre za snemanje novih pesmi, dolga doba, je bilo mojih zadnjih pet let zasebno izredno aktivnih, saj si verjetno lahko predstavljate, kako čas hitro beži ob dveh zdravih in radoživih sinovih. Sta prava korenjaka in iz dneva v dan me presenečata, zato velikih glasbenih projektov niti nisem imela časa pogrešati. Tudi na družabno sceno nisem pretirano zahajala, pevsko kondicijo sem vzdrževala z nastopi v manjšem obsegu, nekem pametnem odmerku, da družinsko življenje ni trpelo, dokler nisem lani jeseni zaslutila, da je čas za kreativnost.

Pravijo, da se, če delaš s strastjo in ljubeznijo, to kaže na vseh področjih. Kako se počutite, ko ustvarjate glasbo in ko ste spet v svojem 'okolju'?

Ja, glasba je že od nekdaj moja velika ljubezen. Zanimivo, da po marsikaterem nastopu velikokrat kdo pripomni, da se mi vidi, da po vseh teh letih, odkar sem na sceni, še vedno pojem z ljubeznijo, da se čuti, da imam rada svoje delo ... kar je seveda velik kompliment. Preden sem si ustvarila družino, je bilo moje življenje glasba, zdaj pa je na prvem mestu seveda družina. V zadnjih petih letih, ko nisem snemala novih pesmi, so se mi izkristalizirale stvari v življenju. Vem, kaj zmorem in kaj hočem, kar se bo pokazalo tudi v moji glasbi. Nova Natalija je polna motivacije, energije in izkušenj. Tako da Natalija ostaja, a bo glasbeno zrelejša, primerna svojim letom.

Se je bilo težko vrniti glede na to, da ste kar pet let živeli nekoliko v ozadju glasbenega dogajanja?

Moram priznati, da so se razmere na glasbeni sceni precej spremenile, v vseh pogledih.

Se je bilo treba prilagoditi novim izzivom na glasbenih odrih ali so tirnice še vedno nekako bile iste kot takrat, ko ste odšli na porodniško?

Treba se je prilagoditi novemu načinu dela, razmišljanja, glasbenega okusa ... Kar je po 18 letih delovanja na slovenski glasbeni sceni (toliko je letos namreč stara skladba Rdeč ferrari) izziv, ampak v dobrem pomenu besede.

Predstavili ste novo pesem Lepa na pogled. Kakšna je ta pesem v primerjavi z zadnjo, ki ste jo izdali?

Drugačna ... Del mojega srca, ki smo jo med poslušalce poslali letos februarja, je umirjena pesem z zelo močnim ženskim tekstom, Lepa na pogled pa je sveža, pozitivna, poletna skladba udarnega ritma, ki kar vleče na plesišče, besedilo ti takoj zleze pod kožo in ne moreš se upreti, da si je do konca poslušanja ne bi zraven zapel ... Mene, odkar sem jo prvič slišala, vedno spravi v dobro voljo!

Ne morem mimo vseh čudovitih stajlingov, ki ste jih imeli na snemanju. Katera ekipa skrbi za vas?

Znova sem imela čudovito ekipo, s katero smo posneli videospot, ki je nastal pod budnim očesom prodornega mladega režiserja Nika Kara (Karo Media). Za edinstvene, dih jemajoče cvetlične aranžmaje, ki so v modnih vodah po svetu trenutno izjemno priljubljeni, je poskrbel priznani mariborski mojster rož in dekoracije Iztok Harb. S filmskim sopotnikom, priznanim modnim fotografom Tiborjem Golobom, se v zgodbi videospota v starodobniku ford thunderbird (letnik 1957) iz mariborskega salona Goodtimers odpeljeva na poroko, ki je na lokaciji s prekrasnim razgledom, na Urbanu nad Kamnico, kjer je enega od naju pričakala srčna izbranka. Vlogo neveste je v svoji lastni poročni kreaciji odigrala modna kreatorka Jerneja P. Zhembrovsky, s katero sodelujem zadnje leto – zelo mi je všeč njen ženstveno- rokerski slog. Zelo sem zadovoljna tudi s preostalo ekipo, ki skrbi za mojo podobo: za make up je poskrbela Doroteja Premužič, za frizuro Kristijan Skamljič. Med snemanjem videa pa nas je, medtem ko ni igral, v fotoobjektiv ujel modni fotograf Tibor Golob.

Natalija Verboten: Še vedno pojem z ljubeznijo

Jerneja P. Zhembrovskyy pa je imela v videospotu prav posebno vlogo. Mi zaupate kaj več?

Avtorja pesmi Martin Štibernik in Pero Lovšin sta v videospotu videla pridih poroke, sama nisem želela klasične poroke, saj sem se pred leti v videospotu že poročila in bi vsi rekli, da se ponavljam. Ko je padla ideja, da se na koncu poročim z žensko, sem bila takoj za, saj že od nekdaj podpiram ljubezen, ne glede na spolno usmerjenost, veroizpoved, barvo kože, raso ... zelo vesela sem bila, ko je Jerneja privolila v filmsko vlogo moje neveste.

Kako gledate na to, da je poroka istospolnih partnerjev od lani tudi pri nas uradno mogoča?

Vesela sem, da tudi kot družba postajamo vse bolj odprti. Ljubezen je tista univerzalna sila, ki ne pozna meja oz. jih ruši.

Res je. Pravijo, da ljubezen ne pozna meja, ovir ... In kako ste se počutili v vlogi, ko ste se poročili z Jernejo?

Odlično ... (smeh) Imela sem kar malo treme, ker nisem vedela, ali bo v ključnem trenutku rekla da. (smeh) In je ... in sva si izmenjali prstana.

Kaj pa je vaš mož Dejan rekel na ta prizor?

Pravzaprav je bil njegova ideja.

Natalija Verboten: Še vedno pojem z ljubeznijo

Kako se je sploh porodila zamisel, da bi se poročili v videospotu? Kot rečeno, smo vas v spotu enkrat že videli v vlogi neveste.

Res je, pred leti sem se v videospotu za pesem Tvoja mama že poročila, in sicer z Domnom Kumrom, zato zdaj nisem želela klasične poroke, da se ne ponavljam.

Ne smemo pozabiti na čudovito okolico, kjer ste snemali. Prvič po 25 letih kariere ste snemali v domačem kraju. Kako ste se počutili?

Res je, zaželela sem si posneti videospot v domačem okolju, saj je prelepo tu pri nas v okolici Zgornje Kungote. Doslej smo za videospote večinoma izbirali precej oddaljene znane lokacije, ki so bile že neštetokrat videne, včasih pa ne vidimo lepot, ki jih imamo pred nosom. Da, z leti sem postala kar 'lokal patriot'. Dolgoletni prijatelj Iztok Harb je kar na domači zelenici postavil steno iz cvetja, najprej smo posneli te prizore, potem pa smo jo z oldtimerjem mahnili po znani štajerski vinski cesti, kjer je poleg prelepe pokrajine lokalna posebnost cesta v obliki srca, ki pelje na Špičnik h Turistični kmetiji Dreisiebner in privablja številne turiste.

Glede na to, da so pred vrati počitnice, si boste vzeli kaj časa za oddih? Kam jo boste mahnili z družino?

Malo v hribe, malo pa na morje. Predvsem pa nam je pomembno, da smo skupaj.

Foto: Bumerang/Tibor Golob; Oblačila: Jerneja P. Zhembrovskyy