Nataša Bešter: Kalčki za utrditev imunskega sistema

Nataša Bešter: Kalčki za utrditev imunskega sistema (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lady
20. 5. 2018

Voditeljica oddaj Štiri tačke in ZA zdravje Nataša Bešter se nam vsak mesec oglasi z novicami s svojega vrta. Ker smo slišali, da prideluje tudi kalčke, smo jo poprosili, naj nam o tem pove kaj več. Za vse, ki nimate vrta, bo tole res koristen nasvet, kako pričarati vrt kar doma, v kuhinji.

Kalčke je kalila že pred leti, potem pa nanje malo pozabila. Ko pa je pred časom klepetala s Katjo Mrzel iz Presnice, jo je povsem navdušila in zato zdaj prav z veseljem kali najrazličnejša semena. Z domačo vzgojo kalčkov se namreč izognemo vsem mogočim oblikam onesnaženja iz zemlje, zraka ter okolice in so torej najbolj čista zelenjava, ki si jo lahko zamislimo. "Za kaljenje uporabljamo le ekološka semena, meni so najljubša GEO," pove Nataša, ki nam pojasni tudi vse zdravilne učinke uživanja kalčkov. Med kaljenjem v rastlinicah nastajajo bioaktivne snovi, tvorijo se encimi, pod vplivom encimov se kompleksne snovi razgradijo v enostavne (škrob na enostavne sladkorje, beljakovine na aminokisline, maščobe na maščobne kisline). Strupene snovi, ki jih vsebujejo semena, se delno ali povsem razgradijo. Vsebnost vitaminov A, B, C, E, K se tri- do šestkrat poveča. Minerali se spremenijo v kelirano obliko, ki jo naše telo lažje sprejme. Tvorijo se antioksidanti. Če semena za dan ali dva izpostavimo svetlobi, pa še klorofil. Nakaljena semena so sveža, živodejna hrana. Kalčki nas hranijo, ščitijo in poživljajo. Izravnavajo mineralni primanjkljaj, ki nastaja zaradi enolične prehrane. Krepijo imunski sistem in nas ščitijo pred civilitozami, olajšajo prebavo. Kljub vsem dobrobitim pa se priporočata zmernost pri uživanju in, kot vedno v zdravi prehrani, pestrost, ki naše telo oskrbi z najrazličnejšimi hranilnimi snovmi. To je le nekaj razlogov, ki Natašo navdušujejo nad kaljenjem. "So polni vitaminov, rudnin, esencialnih aminokislin, maščobnih kislin omega 3 in klorofila, poleg tega nam v tem času še primanjkuje sveže zelenjave z našega vrta. Priprava kalčkov je nadvse preprosta, kombiniramo pa jih lahko skoraj z vsem."

Preprosto in zabavno

"Za kaljenje potrebujemo kakovostna ekološka semena, kalilnik in vodo. Jaz v Presnici izberem svetovno znano blagovno znamko GEO, ki svoj sloves upraviči z odlično kaljivostjo semen, široko paleto različnih okusov in kakovostnimi, inovativnimi kalilniki. Semena operemo in čez noč namočimo. Zjutraj spet speremo in natresemo v izbrani kalilnik. Kalilnik postavimo v miren in ne preveč svetel kot stanovanja. Semena oziroma kalčke vsako jutro in večer temeljito speremo. Zadnji dan kalilnik približamo oknu, tako bodo naši kalčki ozeleneli in postali še bolj hranilno bogati. Potem kalčke shranimo v hladilniku, v pokriti stekleni posodi. Postopek in trajanje kaljenja sta odvisna od vrste semen in izbire kalilnika. Kalite lahko veliko vrst semen: semena, enostavna za kaljenje (alfa alfa, detelja, miksi semen), semena s pekočim okusom (redkvice, kitajska vrtnica, grško seno – triplat), semena stročnic, ki jih je treba opariti pred zaužitjem (adzuki, mungo, leča), semena, ki potrebujejo dalj časa za kaljenje (por, drobnjak), in semena, ki služijo in so težja za kaljenje (lan, chia, kreša).

Foto: osebni arhiv

Priporočamo