Nataša Bešter: Na vrtu se resnično sprosti

Nataša Bešter: Na vrtu se resnično sprosti (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
1. 9. 2017

Avgust je za vrtičkarje najlepši mesec. Vsak dan si lahko pripravimo odlično kosilo z vrta. "Pri nas so letos najlepše obrodile bučke hokaido, to pa zato, ker sem jih posadila v domač kompost," svoje vrtnarske podvige opiše televizijska voditeljica Nataša Bešter.

"To je zares najboljša zemlja, zato mi ni nikoli škoda časa za ustvarjanje domačega komposta. Oranžne buče hokaido so zakladnica zdravja, pa še zelo uporabne so. Iz njih pripravljam veliko jedi, jih dušim, pečem, včasih naredim tudi bučkin zavitek. Te buče lahko shranimo v hladen prostor za pol leta," o svojem pridelku pove Nataša, ki je letos izkopala tudi domač ekološki krompirček, kar je že drugo leto zapored najljubše opravilo njenega vnučka Davida, ki dedku z navdušenjem pomaga pri izkopavanju in prebiranju krompirja.

Seveda ga potem s svojim traktorjem odpelje tudi v shrambo. "Včasih kje preberem, da krompirja ni zdravo jesti, ampak če vemo, da ima kar nekaj vitamina C, pa kalij in B6, pa tudi magnezij, fosfor in cink, potem ni pomislekov. Domač krompirček je odličen tudi samo skuhan, pa dodamo malo masla in soli. Kadar ga pečem v pečici, pa so obvezne zraven začimbe, največkrat rožmarin."

V pečico pa poleg krompirja zelo rada doda tudi jajčevce skupaj z mocarelo, malimi paradižniki in olivami, in pravi, da je tako, kot bi jedel najboljšo pico. "Seveda pa ne gre brez bazilike, drobnjaka, peteršilja in zelene. To so zelišča, ki so dnevno v naših jedeh, kmalu jih bomo pa tudi shranjevali za zimo. Kako, sporočim naslednjič," o svojem prihodnjem članku pove Nataša, ki svojega vrta ne uporablja le za gojenje zelenjave, ampak je kotiček za hišo tudi njihova najljubša plaža. "Brez dolge vožnje, nobene gneče, senčka, mir ... potem pa kosilo z vrta in počitek v hladni hiši ... Ni lepšega, prisežem, " se pošali Nataša, ki je v idilični hiški v Škofji Loki našla svojo oazo.

Anja P. Kontrec

Priporočamo