Nataša Bešter na vrtu v družbi vnučkov

20. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Nataša Bešter na vrtu v družbi vnučkov (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Vrt je prostor, kjer televizijska voditeljica in ljubiteljica narave Nataša Bešter preživi največ prostega časa. Tako smo spet pokukali med njene gredice, kjer že poganjajo prvi pridelki.

"Vrtičkarji imamo seveda že skrbno izdelan načrt, kaj, kako in kam bomo letos sejali in sadili semena in sadike. Jaz vsak teden pokukam na Facebook Jerneja Mazeja, ki vzgaja sadike tudi zame," nam zaupa Nataša, ki pravi, da je trenutno zemlja kljub vsemu še premrzla.

"No, pri nas v rastlinjaku solata že lepo uspeva in še malo manjka do naše prve domače berivke, ki je vsako leto najboljša na svetu in jo moramo dati vsakemu v svoj krožnik, da se ne 'stepemo' zanjo."

Pred kratkim so v Arboretumu izbrali krompir, ki ga bodo sadili v teh dneh. Vedno izberejo ekološkega, so pa pozorni, da je eden zgodnje sorte, drugi pa pozne. Lansko leto je bil pri njih prav poseben dan, ko so izkopavali krompir. Vnuček David je bil najpomembnejši pri tem opravilu, saj je dediju pomagal izkopavati gomolje in jih potem s svojim traktorjem razvozil do vrtne utice in jih zložil v gajbice.

Najbolje pa je bilo, ko so zvečer spekli svoj krompirček, zraven pa naredili veliko skledo solate. Tega se tudi letos vsi skupaj že zelo veselijo. "Drugače pa gre v teh dneh zadnja zaloga iz naše shrambe. Lani smo v olje vložili veliko zelenjave, predvsem pa drobnjak, peteršilj, zeleno in baziliko. Prav vse smo dodajali jedem vso zimo in tako popestrili naše jedilnike z odličnim okusom in vitamini. Tudi paradižnika, ki smo ga shranili za zimo, ni več. Prav tako smo pridno pospravili tudi stročji fižol, ostal je samo še eden," se pošali Nataša.

Sama velikokrat pripravi najrazličnejšo zelenjavo, ki jo popeče ali poduši na olivnem olju, doda svoje shranjene začimbe in jed je pripravljena. "Lahko zraven naredim pire ali pečeni krompirček, kakšno kašo in pa seveda veliko solate. Zdaj je čas za regrat, ki mu dodam čemaž."

Tudi vnučka David in Dan rada jesta zelenjavo, to pri njih nikoli ni bil problem. Je pa res, da super babica poskrbi za to, da jima lepo postreže in vedno z navdušenjem pospravita vse s svojih krožničkov. Ko pa se začnejo na vrtu kazati prvi pridelki, pa tako in tako vedno, ko prideta k njim, najprej zavijeta na gredice in pozobata jagode in borovnice, pa tudi mali paradižniki češnjevčki se pri Beštrovih jedo kar tako, kot jabolka.

Rastline zaščiti z ovčjo volno

"Večino paradižnika pri nas pridelamo v rastlinjaku, nekaj pa tudi pod streho na terasi. Hiša je obložena z opečnimi zidaki (najdete jih na Opeka stil), ki so lepo videti, nič ni dela z njimi, pa še toploto, ki jo dobijo od sonca, oddajajo. Res zelo primerno, da ob takem zidu posadimo paprike, paradižnik, jajčevce ... Seveda pa je pri tem pomembno, da zemljo ob rastlini zaščitimo pred izsušitvijo. Mi tako na vrtu kot v koritih zemljo zaščitimo z ovčjo volno. Najboljši je BIO volneni filc SOVEN za visoke grede in zastirke. Res priporočam, pa še pleti vam ni treba, ker zastre ves plevel."

A. K.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk