Nataša Bešter: Oddajo posvetila psički Bajki

Nataša Bešter: Oddajo posvetila psički Bajki (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
10. 8. 2017

"Svoje nagajive očke je za vedno zaprla naša ljuba Bajka. Veliko prehitro, stara komaj šest let. Bila je res živahna in navihana psička, ki nam je kravžljala živčke od jutra do večera, pa smo jo kljub temu imeli radi do neba in nazaj," se je svoje psičke v intervjuju za našo revijo spomnila televizijska voditeljica in ljubiteljica živali Nataša Bešter, ki se je od psičke, svoje prijateljice, želela posloviti na prav poseben način ... s poklonom njenim simpatičnim pripetljajem in zgodbami, ki jim bodo vedno ostale v spominu.

Ko se je družinica Bešter poslovila od svoje prve bernske planšarke Tise, so si želeli v hišici pozdraviti psička njene krvi. In ko je pred šestimi leti Tisina pravnukinja skotila mladičke, sta Nataša in Dino bila prepričana o enem - domov bosta pripeljala novo pasjo nagajivko. "Naša Bajka se je najprej imenovala Glorija. A ker je bila Bajkinka mamica vnukinja Tisine hčerke Bajke, smo jo tako klicali tudi mi. Bila je najmlajša med štirimi sestricami in štirimi bratci. Najprej smo si sicer izbrali njeno sestrico, a ker je mala Glorija tako zavzeto skakala v nas, smo domov odpeljali njo," se lepih trenutkov izpred šestih let spominja Nataša in dodaja, da jo je takrat z migajočim repkom doma pričakala petletna Zoya pasme yorkširski terier.

"Kmalu sta postali nerazdružljivi prijateljici in zaveznici. Skupaj smo hodili na sprehode in spoznavali vse kotičke na Katarini, kjer smo takrat živeli. Bajka je bila kot mali medvedek in hitro je zlezla globoko v naša srca," priznava voditeljica in dodaja, da se je podobno zgodilo tudi z vsemi ostalimi, ki so jo imeli priložnost spoznati. "Potem se je skupaj z nami razveselila našega prvega vnuka Davida, ki je dobesedno shodil ob njenem hrbtu. In čeprav je bila zelo živa, je bila z Davidom nežna in ljubezniva," nam je povedala in dodala, da so se s psičko odpravili tudi v pasjo šolo.

"Malo šolo je obiskovala v ŠKD Krim in bila zelo poslušna učenka, a kaj, ko je kmalu pozabila na vse, kar smo se učili v šoli. Vendar smo jo poskušali razumeti. Imela je poseben značaj, na katerega nismo mogli preveč vplivati," je pojasnila in dodala, da se njenim vragolijam radi nasmejijo tudi zdaj. "Bila je velik občutljivček in z njo je bilo treba delati samo lepo. Z lepimi besedami, prijaznimi ukazi in toplino," nam je povedala in dodala, da je verjetno prav slednjo začutila ob njihovem prvem obisku legla. "Ko smo se preselili s Katarine v Škofjo Loko, smo najprej naredili ograjo okrog hiše in ji z bruni omejili dostop do vrtnih gredic. To je razumela, a ko je na gredico priletel kakšen ptič, je Bajka pozabila na vse skupaj. In to še zelo ponosno, da je pregnala vsiljivca z vrta, (smeh)" se je spomnila temnolaska, ki je za svojo psičko imela vrsto ljubkovalnih imen.

"Rekli smo ji tudi Bajkula, Bajčka, Teliček, Polhek, Smotka ... Bila pa je tudi maskota naše oddaje Štiri tačke, vseh šest let. Snemanje napovednikov, ko je morala deset minut sedeti ob meni, je bil za hiperaktivno Bajko velik zalogaj. Velikokrat se je ob mojem govorjenju napovednikov kar naslonila name s svojo težo in glasno zazehala, tako da sem se začela smejati in smo morali snemanja ponavljati," nam je povedala in dodala, da se je enako ljubko kot ob prihodu prvega vnuka Davida obnašala tudi ob rojstvu drugega, Dana. "Tudi mali Dan je spoznal Bajko in Zoyo že kmalu po rojstvu in tudi njega je Bajka takoj vzljubila. Prihoda vnukov se je vedno glasno razveselila, pa tudi Ano in Roka je imela za naše krdelo in veselje ob njihovem obisku je bilo vsakič samo še večje," je pojasnila.

Ko so letošnjo pomlad začeli z zaceljeno tačko po operaciji pretrganih križnih vezi, so se vsi veselili poletnih mesecev, ko bodo lahko veliko časa preživeli skupaj, na vrtu, na katerem je psička od vsega najbolj uživala. "Po vseh teh letih je počasi osvojila, da se ne taca po gredicah s solato in drugo zelenjavo, pustila je pri miru kose in druge ptičke, ki so ji ob ležanju na vrtu hodili mimo glave. Potem pa kar nenadoma ni imela več pravega apetita in ni bila več tako živahna. Najprej smo mislili, da jo daje poletna vročina. Vseeno sva jo peljala na Kliniko Loka, kjer so takoj naredili ultrazvok, ki je pokazal hudo spremembo vranice, in vzeli kri, ki je pokazala sum na limfnega raka. Zajokala sem, saj sem se tega vedno bala, ker je imela to bolezen Bajka žal v genih," se težkih trenutkov spominja Nataša, ki se je s soprogom Dinom po posvetu z veterinarji odločila za operativno odstranitev vranice.

"Bila sva pripravljena na težko okrevanje, tudi hranjenje po sondi, dokler bi bilo potrebno. Ko so jo odpeljali v operacijsko dvorano, sva jo še enkrat pobožala in objela. Pogledala naju je s svojimi iskrivimi očkami, ki so bile zadnja dva dneva utrujene. Najine so bile solzne. Upala sva, da se čez nekaj ur spet vidimo ... Žal se je pri operaciji pokazalo, da ni prizadeta samo vranica, ampak tudi jetra in najbrž tudi kostni mozeg. Zato smo se zelo težko, s solzami v očeh odločili, da naša draga Bajčica zaspančka, da ji prihranimo trpljenje. Njej in nam. Čez 10 dni so nam iz Cremone pripeljali žarico z Bajkinim pepelom.

Zdaj imamo občutek, da je Bajka spet doma, tu, kjer ji je bilo vedno tako lepo z nami," je iskreno izpoved sklenila Nataša, ki z možem Dinom in hčerko Ano še naprej ustvarja oddajo Štiri tačke, ki si jo na Net TV lahko ogledate ob ponedeljkih ob 17.15 ter na Golica TV ob četrtkih ob 23.00.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story32/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 32/2017

Story 32/2017, od 03. 08. 2017