Nataša Bešter: Prisega na ekološko zelenjavo

26. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Nataša Bešter: Prisega na ekološko zelenjavo (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Televizijska voditeljica in producentka oddaj Nataša Bešter je znana tudi po tem, da vsako leto z možem pridela ekološko zelenjavo ter ureja tudi zeliščni in okrasni vrt. Prosili smo jo, da z našimi bralci vsak mesec deli nekaj novic in nasvetov. Čeprav večina vrtov še počiva, se pri Nataši že dogaja.

Nataša je vedno rada vrtnarila, v družini imajo svoj vrt že kar 35 let. ''Ko se je rodila Ana, sva z možem živela v podnajemniški sobici v bloku, v najemu pa sva imela nekaj vrta, da sva lahko pridelovala svojo zelenjavo. In vsako leto sva se naučila in na vrt dodala kaj novega. Po 35 letih vrtnarjenja veva že marsikaj, pa se še vedno spoti učiva. Predvsem pa uživava na svojem vrtu in se veseliva vsake pridelane zelenjave, zelišč in sadja,'' pove Nataša, ki si je svoj vrtiček zadnji dve leti urejala za njihovo novo hišo v Škofji Loki.

Pri nakupu hiše je bilo prav to, da bo na parceli prostor za velik vrt, največji pogoj. ''Vsako leto marca najprej pripravimo naš rastlinjak. Prav tak rastlinjak, kot ga imamo zdaj, smo imeli že na Katarini, kjer smo živeli prej. In brez njega ni našega vrta, saj so določene rastline, ki potrebujejo več toplote in sonca, pa čim manj vlage. Ko je rastlinjak del tvojega vrta, ne moreš več brez njega. Mi imamo že 20 let rastlinjak Termoflor. Z njim smo res zelo zadovoljni.''

Volovsko srce in češnjevec

Tako so letos 9. marca, ko je bil dan za listnate rastline, posejali berivko, zraven pa še 12 sadik ledenke in Nataša je prepričana, da bodo kmalu že lahko jedli svojo solato. Najbolj zanimiva sta njuna vnučka David in Dan, ki sta dedku seveda 'pomagala' urejati gredice v rastlinjaku in zdaj vsak dan prideta pogledat, kako solata raste.

V rastlinjaku so naredili tudi gredice za paradižnik. ''Meni najljubša sta volovsko srce in češnjevec. Ti mali paradižniki se pri nas jedo kot jabolka in so res zelo okusni. Vsako leto se ljudje pritožujejo, da jim paradižnik uniči plesen. To se pri nas ne zgodi, saj je v rastlinjaku vedno dovolj svetlobe in toplote, paradižnik pa zalivamo samo pri koreninah. Po navadi ga pridelamo približno 40 sadik. Letos bo še zlasti zanimivo, saj mi je Jernej Mazej obljubil nekaj novosti, ki jih res komaj čakam. V našem rastlinjaku prihranimo prostor še za paprike, jajčevce, blitvo in baziliko. To so rastline, ki nam res odlično uspevajo na toplem. Da imamo čim manj plevela, pa si pomagamo z zastirko. Lahko je slama ali ovčja volna. Oboje je super izbira.''

Načrti se naredijo že pozimi

Nataša kot prava vrtičkarica že pozimi razmišlja o tem, kaj bodo posejali in posadili spomladi. ''Čeprav imamo velik zelenjavni vrt, pet velikih visokih gred, 10 dodatnih loncev za paradižnik in 10 korit za zelišča, mi vedno zmanjka prostora za nove sadike, ki jih tako navdušeno vsako pomlad nosim domov. Da o zeliščnem vrtu in vseh okraskih zraven ne izgubljam besed. Glede tega sem res kot otrok, ki se navduši nad vsako igračko, čeprav jih ima doma že celo sobo,'' se pošali Nataša, ki jo prvi znanilci pomladi razveselijo tudi ob sprednjem delu hiše, kjer so si skupaj s strokovnjaki iz Arboretuma uredili skalnjak. ''Tulipani, podleski in narcise že kukajo ven pa tudi drugo okrasno grmičevje se že prebuja. Prav z navdušenjem si ogledujemo fotografije rastlinjaka in sanjamo, kako ga bomo dopolnjevali letos. Uuu, načrtov je veliko.''

Predpriprave so najpomembnejše

"Našo težko vrtno zemljo vsako leto obogatimo in zrahljamo s posebnimi kockami iz kokosovih vlaken HomeOgarden. To je res odlična obogatitev zemlje, saj jo dobimo v obliki kock, ki se potem namočene v vodi spremenijo v organsko zemljo, s podobnimi vpojnimi lastnostmi, kot jih ima šota. Pa še nekaj gnojil bomo dodali in gredice bodo pripravljene na semena in sadike."

A. K.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord