Nataša Bešter uživa v plodovih svojega dela

Nataša Bešter uživa v plodovih svojega dela (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
1. 7. 2018

Televizijska voditeljica Nataša Bešter se je odpravila na morje, pred odhodom pa je poskrbela, da njen vrt ne bo prikrajšan za nego. Po vrnitvi domov jo bodo že pričakali novi pridelki.

Nataša je z možem Dinom že pred 35 leti uredila svoj prvi vrt, vendar pravi, da tako lepega kot letos ni imela še nikoli, zahvaljujoč predvsem kompostu, za katerega sta dve leti skrbela sama. Velike lesene kompostnike sta zalagala z vsemi domačimi ostanki zelenjave in ekološkega sadja, koprivami, regratom, preslico ...

Potem je letos zgodaj spomladi Dino presejal velik kup komposta, s katerim sta obogatila gredice. Nataša za uspešno vrtnarjenje poudari tudi pomembnost sadik. Čeprav za zdaj še nima dovolj časa, da bi jih vzgajala sama, se bo v prihodnje z veseljem podala v ta izziv. Je pa sicer zelo zadovoljna z letošnjim izkupičkom organske zelenjave. "Solato pri nas jemo že mesec dni, najprej je lepe čvrste glave delala v rastlinjaku, zdaj jih dnevno režem v visokih gredicah. Tudi paprike in češ­njevci v rastlinjaku že delajo plodove, bazilika je bujna. Prejšnji vikend smo izkopali prvi zgodnji krompir z rdečo kožico, tudi nekaj bučk smo že odrezali, česen pa je naredil velike glavice. Tako da smo že imeli prvo kosilo v celoti z domačega vrta, kar je res neprecenljivo," navdušeno razlaga Nataša, ki na svojem vrtičku ne zanemari niti kopriv, za katere številni ne vedo, da imajo zelo blagodejne učinke na zdravje, saj so bogata zakladnica vitaminov in mineralov. "Kadar priprav­ljam špinačo in blitvo, jih dam zraven. Rezati je treba mlade. In taka špinača z domačim pire krompirčkom je nekaj najboljšega."

Rekorderski krompirji in bučno leto

Izogiba se škropljenju

Presenetil jo je tudi letošnji krompir, ki ji menda tako lepo raste, da ga hodijo gledat celo sosedje. "Imava tri sorte in prav zanima me, kateri bo najboljši. Malo sva res tvegala, ko sva ga bolj zgodaj posadila, ampak sva ga potem pokrila s kopreno, in ker smo imeli toplo pomlad, je zdaj prvi krompir že zrel. Nekaj koloradskih hroščkov je bilo na njem, pa sva jih kar ročno odstranila, ne vidim nobene potrebe po kakšnem škropljenju," pove Nataša, ki ne more mimo njenih najljubših buč, vanje je namreč prav zaljubljena.

Rekorderski krompirji in bučno leto

"In odkar jih sadim v kompost, mi rastejo še veliko lepše kot sicer. Če bo šlo tako naprej, bo letos pri nas 'bučno' leto, saj se še nikoli ni zgodilo, da bi domače bučke jedla na začetku junija. Letos sva bučke že spekla."

Besedilo: Anja P. Kontrec // Foto: osebni arhiv

Priporočamo