Nataša Bešter se v gore vedno odpravi z glavo

Nataša Bešter se v gore vedno odpravi z glavo (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
11. 10. 2018

Ker je naša dežurna Ladyjina vrtnarka Nataša Bešter sezono vrtičkanja že pred tedni zaključila z nasveti o vlaganju zelenjave za zimske mesece, se v prvih jesenskih dneh rada odpravi na svež zrak, natančneje v hribe, od koder se nam je javila tokrat. 

Tam najde svoj mir in prostor za meditacijo, vsekakor pa poudarja tudi pomembnost primerne pohodniške opreme.

Pohod v hribe jima z možem Dinom pomeni zelo veliko, zato poskušata izkoristiti vsak prosti čas, da gresta skupaj s svojima psičkama vsaj na Šmarno goro a. “Zelo lep dan pa si lahko naredimo, če se zapeljemo do Bohinja, od tam pa do Planine Blato, tisti, ki imate več kondicije, lahko tudi do tu pridete peš. S planine Blato je dobra urica hoje po gozdni, prodnati poti do Planine pri jezeru. Pri koči lahko spijemo kavo, kaj pojemo in občudujemo jezero med visokimi smrekami. Od tu je izhodiščna točka tudi do Sedmerih jezer ali pa na Viševnik, Pršivec in Planino Ovčarija,” svojo ljubo planinsko pot opiše Nataša, ki se je konec septembra raje odločila za vzpon proti Vogarju, od koder je čudovit pogled na Bohinjsko jezero.

“Ena možnost je, da poiščemo razgledno točko, ki jo najdemo nekaj minut od koče na Vogarju. Pot je lepo označena in tudi sama razgledna točka je lepo urejena. Tam lahko sedimo in meditiramo. Navadno ni veliko ljudi. Tišina in razgled pomenita najlepšo meditacijo,” pove Nataša, ki vsem, ki bi radi videli jezero že z druge strani, priporoča obisk točke, kjer vzletajo jadralni padalci. “Tu je tudi zelo lep razgled, in če imamo srečo z vremenom, se nam Bohinjsko jezero pokaže v najlepših barvah. Obenem pa seveda lahko tudi uživamo ob spremljanju ljudi, ki pridejo prvič skočit v tandemu in so temu primerno tudi vzhičeni. Mi pa lahko to veselje doživljamo skupaj z njimi in jih potem občudujmo, ko jadrajo.” Pot z Vogarja z možem obvezno v vseh letnih časih končata ob jezeru. “Blejsko jezero je res veličastno in vedno, kadar sediva ob njem, se sprašujeva, ali se Slovenci sploh zavedamo, kakšno bogastvo imamo. Ob Bohinjskem jezeru lahko najde prav vsak kakšen kotiček zase in se napolni z najlepšo energijo.”

Oprtana do vratu

Z Dinom dobiva veliko informacij pri prijateljici Vanji Eržen, ki je zakladnica znanja in izkušenj v zvezi s pohodništvom, plezanjem in jogo. Res je, kar pravi Vanja, da je za vsak pohod pomembno, kakšno obutev imamo. Pri oblačilih pa je fino, da so iz naravnih in ekoloških materialov, sploh če gre za majice in perilo. Da ne omenjam najinih nahrbtnikov, oba sta vedno polna do zadnjega kotička, rezervne majice in hlače, pa seveda domača malica in voda. (smeh) Vanja je že vedela, kakšne potrebujeva. Vse to najdete tudi vi na jogaline.si.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo