Nataša Bešter: Vso zelenjavo pridela sama

Čeprav sta Bajka in Zoya članici družine, se vrtičku raje izogneta. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
12. 11. 2016

Je velika ljubiteljica štirinožnih kosmatincev pa tudi lično urejenega vrta. Da, Nataša Bešter resnično rada živi v sožitju z naravo, kot nam je povedala, pa ima tudi narava rada njo, saj je v preteklih mesecih na vrtu pridelala pravzaprav vse, kar sta z možem Dinom potrebovala.

Nataša in Dino imata na svojem vrtu veliko pomagačev. Poleg vnučka Dana in Davida tudi psičko Bajko.
Nataša in Dino sta velika ljubitelja paradižnikov, zato sta jih nekaj posadila v korita ob hiši.
Poleg zelenjave pa Nataša obožuje čas, ki ga preživi na zeliščnem vrtu.
Rastlinjak sta imela že ob prejšnji hiši, nad njim pa sta se tako navdušila, da sta ga takoj postavila ob novi hiši v Škofji Loki.

"Resnično veliko dam na to, da na mizo postavim domačo hrano. Prav zato imava z možem že vse življenje vrt. Še ko smo živeli v bloku in ko je bila Ana še čisto majhna, smo v najem vzelo vrtiček in pridelovali zelenjavo," je svojo pripoved začela Nataša in dodala, da na vrtiček nista pozabila niti, ko sta v Škofji Loki začela graditi hiško.

"Ko sva z vso ljubeznijo opremljala hišo, sva z enako veliko zagona načrtovala vrt, na katerem zdaj z nama uživata vnučka David in Dan. Najprej pogledata gredice, na katerih rastejo jagode, maline, ameriške borovnice in paradižnik. Vedno vse pozobata, ko prideta k nama, (smeh)" nam je spomine na preteklo poletje osvežila Nataša, ki veliko časa in znanja namenja temu, da vrt lepo uspeva.

"Spomladi vedno narediva načrt, kaj in kje bo kaj raslo, in vsako leto mi zmanjka prostora za vse, kar bi želela. Letos sva imela prvič tudi sedem visokih gred in zelo sem navdušena nad njimi, saj je to res odlična izbira, ki ti olajša pletje. No, sicer pa sva letos našla tudi rešitev za zatiranje plevela. Sadike sva zaščitila z ovčjo volno ali slamo in tako plevela skoraj ni bilo," je pojasnila simpatična voditeljica, ki je preteklo poletje resnično uživala v pisani ponudbi.

"Letos je na najinem vrtu zrasla prav vsa zelenjava, ki si jo lahko človek želi: ogromno solate, bučke vseh vrst, fižol, koromač, por, korenček, peteršilj, kumare ... pa tudi domač krompir sva pridelala," pove in dodaja, da je sicer največ veselja s krompirjem imel vnuček David.

"S svojim malim traktorčkom je dediju pomagal pri izkopavanju in nakladanju v gajbice, (smeh)" je pojasnila Nataša, ki se sicer prihodnjih mesecev že zelo veseli, tudi zaradi vse večjega rastlinjaka.

"V njem rastejo paradižnik, paprika, melancane in blitva, zdaj jeseni pa tudi radič in motovilec. Prav tak rastlinjak sva imela 15 let na Katarini, kjer smo živeli prej. Ker sva bila tako navdušena nad njim, sva ga na novem vrtu takoj postavila in še zdaj meniva, da je to odlična izbira. V njem paradižnik uspeva vedno, četudi je deževno poletje in bi ga sicer napadla plesen. No, ker smo pri nas veliki ljubitelji paradižnika, sva ga letos posadila v posebno velike lonce, ki sva jih postavila ob hišo," nam je še povedala Nataša, ki pridelavo zelenjave dopolnjuje z zeliščnim vrtičkov.

"Ta je res za mojo dušo in na njem vsako leto malo eksperimentiram z zelišči in začimbnicami. Trenutno pri meni rastejo peteršilj, zelena, bazilika, meta, melisa, majaron, materina dušica, žajbelj, sladki pelin in mnogo drugih zelišč, ki jih posušim za čaj. Zadnji dve leti imam zelišča v posebnih koritih, ki ločujejo travo od zelenjavnih gredic. No, v teh koritih so mali palčki, ki jih Dan vedno sproti prestavlja, tako da jih potem iščemo v solati, jagodah, koromaču. (smeh) Drugače pa se ta korita uporabljajo kot ograja naši bernski planšarski psički Bajki, da ne hodi na vrt, saj mi drugače vse potaca. Mala yorkica Zoya točno ve, da ne sme na vrt, ampak ona je tako majhna, da ne naredi nobene škode, tudi če gre včasih po tihem pojest kakšno jagodo," je še povedala simpatična Nataša, ki se s svojimi pridelki rada pohvali.

"Lahko bi rekla, da si pravzaprav skoraj vso zelenjavo pridelava sama. Od spomladi do jeseni jo kar pobirava z vrta, pozimi pa nama zelo prav pride vse, kar pripraviva za ozimnico," je namreč povedala in dodala, da sta z možem pripravo ozimnice spremenila v pravi užitek.

"Skupaj jo delava, ker je z njo kar veliko dela. Vse zloživa na vrtno mizo in zraven pripraviva kakšno dobro glasbo. Veliko začimb shraniva v olivno olje, dodava morsko sol in dobro zapreva. Tako imava veliko kozarčkov drobnjaka, peteršilja, zelene in bazilike, kar je prava poslastica, ki jo lahko dodam k številnim jedem," še pove.

Sicer pa je jesen poseben čas za vrtna opravila. "V tem času vrt počasi pospravljava, na njem so še motovilec, veliko radiča in rukola pa zelišča in brokoli, ki mi vsako leto dela do zime," namreč pove Nataša, ki vrtu pozimi pusti nekaj počitka.

"Tudi letos bomo težko čakali pomlad, ko bodo oživele naše gredice. Velikokrat naju kdo vpraša, ali se nama splača toliko časa in dela vložiti v vrt, mar bi rajši kam šla v tem času, ko delava. Ampak še vedno delava z veseljem in vedno, ko je kakšna gredica urejena, sva zadovoljna in veva, da ima domača, ekološka zelenjava neprecenljivo vrednost, ki nima cene. In ki se je ne da kupiti. Sploh pa sem vesela, ko moje zelenjavne specialitete rada jesta tudi David in Dan, čeprav pravijo, da otroci zelenjave ne marajo. Pri nas se krožniki poližejo. (smeh) In babi kuha najbolje (smeh)," še doda.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story45/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 45/2016

Story 45/2016, od 03. 11. 2016