Nataša Briški: Odpravlja se na severni pol

Nataša Briški: Odpravlja se na severni pol (foto: Goran Antley in The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition) Goran Antley in The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition
Vir: Story
8. 12. 2016

Sestali smo se v fitnes centru Sunny, kjer se že aktivno pripravlja na ekspedicijo svojega življenja. Nataša Briški, novinarka in nekdanja voditeljica Športne scene, se namreč aprila z 11 ženskami iz Evrope in arabskih držav odpravlja na severni pol in s tem bo uresničila to, kar tako aktivno spodbuja.

"Na spletnem portalu Metina lista, ki ga ustvarjamo s kolegi, vedno govorimo, naj ljudje stopijo iz svoje cone udobja, poskusijo kaj novega. 'Zakaj pa ne?' sem si rekla. Če že pridigam, ne smem biti izjema. To je razlog, da sem se prijavila na razpis," je svojo pot do severnega pola začela opisovati Nataša, ki je bila presenečena nad tem, da je bila izbrana v dvanajsterico žensk med tisočimi, ki so se želele podati na 'ledeno dogodivščino'. Zdaj si bo spomin na prav posebno pustolovščino delila z aktivnimi ženskami s Cipra, iz Francije, Nemčije, Švedske, Velike Britanije, Omana, Kuvajta, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Jordanije.

"Ko sem izvedela, da sem izbrana, se je začelo vse zelo hitro razvijati. Postavile smo spletno stran www.euroarabianexpedition.com, odprle profile na družabnih omrežjih, začele smo se spoznavati, katera kaj zna in kakšna bo njena vloga na ekspediciji," pojasnjuje Nataša, ki se je z dekleti konec septembra odpravila tudi na prvi skupni trening na Islandijo. "Tam smo v desetih dneh opravile vse treninge in teorijo o tem, kaj nas čaka na severnem polu. Postavljanje šotorov, priprava hrane, pravilno oblačenje, smuči, pakiranje sani, kako paziti, da ne pride do poškodb, orientacija ... vse to smo vadile," je povedala Nataša in pojasnila, da različne kulture in navade na njihovi prvi etapi niso povzročile nobenih zapletov. "Vse smo zelo odprte. Vse veliko potujemo, poleg tega pa je hrana, ki jo vzamemo na led, zelo suha. S seboj moraš vzeti čim lažje pakete hrane, s katero v telo vneseš potrebne količine proteinov, maščob in tako dalje. To so navadno juhice, rižote oziroma stvari, ki jih lahko pripraviš tako, da jih preliješ z vodo. Hitro smo se uskladile," pojasnjuje svetlolaska, ki je bila nad potekom dogodkov sicer pozitivno presenečena.

"Mislila sem, da bo več zapletov. Ne nazadnje so bila nekatera dekleta prvič na snegu in tudi prvič na smučeh. Jaz osebno sem bila prvič na pohodnih smučeh in prvič se je zgodilo, da sem za seboj vlekla sani. Sicer nam je navigacija šla zelo dobro, postavljanje šotorov pa bomo morale še malce izboljšati in pohitriti. Če je slabo vreme, če močno piha, mora biti namreč zelo jasno, kaj kdo počne, sicer ti šotor lahko odpihne," je pojasnila Nataša in dodala, da je bil njihov tempo na Islandiji precej hiter. "Pet dni smo preživele v dolini, pet dni pa na ledeniku. Navaditi se moraš, da je čas zelo omejen in razdeljen - hodiš in imaš nekaj minut za odmor. Me smo 90 minut hodile in sedem minut počivale. V teh sedmih minutah moraš opraviti vse, kar se ti zdi potrebno. Popraviti obleko, opraviti potrebo, piti, jesti ... kar sicer ni težava, če je lepo vreme - in s tem mislim na -30 stopinj in brez vetra -, ko pa sedem minut stojiš pri miru pri takšni ali še nižji temperaturi, te začne zelo hitro zebsti. Če sodim po sebi, moram glede tega še kaj storiti, ker spadam v malce bolj počasno sorto. (smeh)" A Nataše izkušnje ni strah, saj je v družbi deklet, kot pravi, v varnih rokah.

"Naša vodja odprave je prva ženska, ki je šla čez Antarktiko sama na smučeh. Je tretji človek v zgodovini, ki mu je to uspelo. Je izredno izkušena ženska in že vrsto let organizira podobne odprave. O teh stvareh ve vse in še več. V ekipi imamo tudi Švedinjo, ki živi v arktičnem krogu in dela kot gorska vodnica nekaj časa na Arktiki, nekaj časa na Antarktiki. Imamo tudi Ciprčanko, ki je že bila na podobni avanturi na Antarktiki in zelo dobro ve, kaj nas čaka," opisuje in dodaja, da sama sicer o načrtu njihove poti še ne ve veliko.

"Načrt je, da začnemo 4. aprila hoditi proti severnemu polu. Zadnjih sto kilometrov bomo prehodile po ledu. Bo pa več znano marca, ko bomo videli, kakšno bo stanje ledu. Kakšne bodo razmere, ker se led vsako leto spreminja. Zadnje dni sem brala, da tako toplo, kot je ta trenutek na severnem polu, ni bilo že dolgo. Kar je v resnici slaba novica, to lahko pomeni, da led ne bo stabilen," nam je pojasnila Nataša, ki z dekleti načrtuje, da bodo po ledu prehodile po deset kilometrov na dan. "Vse pa je seveda odvisno od tega, kako ravna bo zaradi razmer lahko naša pot, kakšno bo vreme ... poleg tega se zna zgoditi, da te ponoči tokovi z ledom vlečejo nazaj in izgubiš pot, ki si jo čez dan prehodil," je še pojasnila avanturistka, ki je ne prestrašijo niti severni medvedje.

"Pravijo sicer, da jih tako severno navadno ni videti, se pa zna zgoditi. Ni me strah, ker so dekleta usposobljena za ravnanje v tem primeru. Vseeno pa upam, da jih ne srečamo (smeh)," je sklenila Nataša.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Goran Antley in The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story49/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 49/2016

Story 49/2016, od 01. 12. 2016