Nataša Pirc Musar: Njeno življenje je bilo nekajkrat ogroženo

7. 5. 2013 | Vir: Nova
Deli
Nataša Pirc Musar (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Pogovor z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki skrbi, da veliki bratje, očetje in kar je še družinskega ne bi izvedeli preveč (strici iz ozadja ali prvih parlamentarnih klopi pa preveč skrili), je razkril podrobnosti o Natašinem življenju, ki je bilo nekajkrat ogroženo.

"Grožnje s smrtjo so delo anonimnih brezjajčnežev, komentarji na blogih pod plašči anonimnosti pa delo strahopetcev, ki si česa takšnega pod realnim imenom ne bi upali," pravi. Natašo uvrščajo med najvplivnejše pravnice oziroma pravnike v državi, med najvplivnejše ženske v gospodarstvu, številni bi jo radi videli na čelu države, nekaj njih tudi na pokopališču.

Priznanja v pisarni ležijo vsepovprek, preprosto ni prostora za vse, da bi se bohotila s sten sicer lično urejene pisarne. A bolj kot kaj drugega pomenijo, da dela dobro, da včasih tudi (pre)straši, drugače pač ne gre. Prihodnost ni več tako 'futuristična' in znanstvenofantastični filmi niso več daleč od realnosti, pravi.

In ja, ima korenček, a ima tudi palico. Boj z mlini na veter pa ni boj proti konkretnim upravljavcem zbirk osebnih podatkov, torej podjetjem, ki jih nadzira, pač pa boj s hitrim razvojem modernih informacijskih tehnologij, kjer pravo vedno zaostaja! In da, ima čustva, le da zanje ne plačuje z gubami. Bore malo jih je opaziti. Morda zato, ker se kot informacijska pooblaščenka nasmeje tudi, kadar je sama žrtev kraje identitete.

V intervjuju za revijo Nova je razkrila, zakaj je zapustila medijski svet, kje so meje pri poseganju v posameznikovo zasebnost in kateri kotiček sveta bo šla odkrivati v bližnji prihodnosti.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu