"Vajena sem metanja polen pod noge"

25. 4. 2014 | Vir: Story
Deli
Pirc Musar (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Nataša Pirc Musar je vsekakor znan obraz. Odločna in inteligentna ženska, ki ne pušča dvomov o sposobnostih, pa naj se znajde v vlogi televizijske voditeljice ali njeni najnovejši - kot generalna direktorica RTV Slovenija.

Nova funkcija ji je sicer prinesla ogromno medijske pozornosti in seveda nemalo ljubosumnih pogledov, kljub vsemu pa nekdanja informacijska pooblaščenka ostaja optimistična: "Občutek je zelo prijeten, predvsem sem vesela, ker sem prejela neskončno veliko čestitk. Najbolj vesela pa sem pohval nekdanjih sodelavcev iz RTV hiše," nam opiše trenutno situacijo in doda, da so vsi upi položeni v isto smer, ki jo nagovarja, naj že pride in uredi zadeve.

S tem pa se Nataša zaveda tudi odgovornosti, ki ji je bila dana. Pravi, da je pripravljena prevzeti to breme in narediti vse v dobro te zelo pomembne kulturne institucije.

"Polena pod noge vedno bodo, sem jih že vajena in verjemite, da sem z leti postala toliko modra, da nobena odločitev nikoli ne more biti všeč vsem. Treba je delati tako, da bo vsaj večina zadovoljna, jaz pa zagotavljam, da bom ostala korektna in poštena. Taka sem vedno bila in vedno bom. Lahko sem toliko odkrita, ker verjamem v transparentnost, da sem povedala, kdo so moji najboljši trije sodelavci, ki jih lahko ta trenutek pripeljem s seboj. To so Gorazd Slak, ki ima neizmerne izkušnje na področju televizijskih programov in drugih vsebin; Nataša Mahne za finance in moja desna roka kot informacijskemu pooblaščencu, tajnica Rosana Lemut Strle. O vseh drugih imenih ne razmišljam in verjetno še kar nekaj časa ne bom, ker bom najprej pogledala, kaj je na voljo znotraj hiše," nam zaupa, koga bo gotovo rekrutirala v svoje vrste.

Pirc Musar

"Vem, da je veliko ljudi, ki ne delajo, ki hodijo v to hišo tako rekoč igrat šah. No, take bo pač treba poskusiti znova motivirati," nam pove, kakšno taktiko bo ubrala pri prevetritvi delovnih mest. Razmislila bo tudi, kdo vse je po Zakonu za uravnoteženje javnih financ primeren za pokoj.

"Najtežje bo premakniti miselnost tistih, ki še vedno razmišljajo analogno, če se malce humorno izrazim," izpostavi enega od večjih izzivov, ki jo čakajo na novi funkciji. Prizadevala si bo namreč za to, da se neha razmišljati o frekvencah, ampak o digitalni povezavi med vsemi mediji tega sistema. Morda bo to večji preskok, še priznava, vendar pravi, da je nujen, saj je treba RTV-ju pripeljati nazaj mlade gledalce in poslušalce, ki so zaradi zanemarjanja tudi vizij programskih shem na žalost odšli.

Iskreno verjame, da lahko RTV Slovenija dobi nazaj svoj bleščavi status, vsekakor pa je Nataša na ta javni zavod vezana tudi sentimentalno, saj tja segajo njeni začetki: "Ta hiša me je naredila, dala mi je veliko in brez Televizije Slovenija ne bi bila to, kar sem. Občutek imam, da je zdaj čas, da tej instituciji tudi nekaj tega vrnem," odločno pripoveduje Nataša, ki je tudi programskemu svetu povedala, da prihaja neobremenjena in brez okostnjakov v omari. Ima kritično distanco do vsega, sistem dela pa toliko pozna, da se je ne bo kar tako dalo oviti okrog prsta.

Brez razumevanja doma ne bi šlo

Vsekakor ne moremo mimo tega, da je ne bi povprašali o področju zasebnega življenja, za katero ji kljub težki službi še vedno ostaja obilo energije. "Treba se je dobro zorganizirati," nasmejano prizna, da je v tej državi pač ena od tistih, ki imajo zahteven poklic, in s tem da vedeti, da se sama ne šteje za nič posebnega. "Energije imam včasih še celo preveč, brez razumevanja doma pa ne bi šlo in hvala bogu jo imam."

Višek energije pa sprošča z zanimivim hobijem: bovlingom. "Sovražnike si narišem na keglje in jih poskušam podreti čim več naenkrat," pove malo za šalo, malo zares, obenem pa ne gre zanemariti, da je Pirc Musarjeva s sotekmovalkami pred nekaj meseci postala državna prvakinja v dvojkah in trojkah. "Bovling je sprostitev, ki je ne zamenjam za noben denar," nam opiše svoj hobi, ob tem pa poudari, da tekmovalni bovling nista pica in pivo, temveč psihofizično kar naporno početje. Vsekakor bo tovrstno kondicijo pri svojem delu potrebovala, saj se je odločila uvajati spremembe v največji televizijski hiši pri nas, ki skorajda pregovorno slovi po okornem smislu za novosti.

Napisala: Andreja Korenčan

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu

Nova Story že v prodaji

Story Story 17/2014

Story Story 17/2014, od 16. 04. 2014