Natka Geržina: Po Tajski še Mehika

Natka, Zvone, Luka in Niko so počitnice preživeli v Mehiki. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
1. 8. 2015

Natka Geržina je z družino zadnje počitnice preživela v Mehiki. Potovanje, ki je bilo nepozabno za vse, je minilo v odkrivanju zgodovine, živali in novih krajev.

Maji, ki veljajo za eno od najstarejših civilizacij, še danes znanstvenike navdušujejo s svojim znanjem. Nad njihovo mogočnostjo pa so navdušeni tudi turisti, ki množično obiskujejo Mehiko. Ne samo da so veljali za odlične astronome, izračunali so kroženje Venere in sestavili tabelo sončnih mrkov, izračunali dolžino leta in bili genialni matematiki. Tudi Natka Geržina je del te zgodovine spoznala in odkrivala s svojo družino. S partnerjem Zvonetom, Lukom in Nikom so se odpravili na nepozabne avanturistične počitnice, prepletene z novimi doživetji.

"Ko smo razmišljali, kam bi nas pot odnesla, odločitev ni bila lahka. Po priporočilih mojega brata, zaradi ljubezni do mehiške hrane in glasbe je padla odločitev, da se podamo v Mehiko," pove. "Lani smo bili na Tajskem in zdaj smo si zaželeli videti še drugi svet, ki je veliko nasprotje tega, kar smo takrat doživeli. Mehika je veliko bolj razvita, skomericalizirana kot Tajska, nad čemer smo bili seveda zelo presenečeni. Nekako nismo pričakovali, da bo tako." Natka je s sinovoma Lukom in Niko ter partnerjem Zvonetom obiskala Playo del Carmen. "Playa del Carmen leži ob Karibskem morju in velja za eno od najbolj obleganih turističnih destinacij. Sedemdeset kilometrov je oddaljena od Cancuna, ki pa ga nismo videli. Cancun velja za precej nevarnega, čeprav ga oblegajo številni turisti zaradi prelepih peščenih plaž. Predel okoli Cancuna slovi po številnih templjih, arheoloških nahajališčih in obrednih mestih. Playa ni daleč, zato smo imeli priložnost raziskovati okolico po dolgem in počez. Mestece je zelo razvito in namenjeno širšemu turizmu. Zgodovina tega kraja sega v 15. stoletje, ko so Španci s te točke poskušali zavzeti polotok Jukatan pod vodstvom Francisca de Monteja. Današnjo podobo pa je začela razvijati v 20. stoletju," pove.

"Vse do leta 1960 je bila Playa majhno ribiško naselje, ki ga je povezovala glavna pot do otoka Cozumel. Danes pa je mestece precej podobno New Yorku, saj je urejeno in označeno s številkami. Ne moremo spregledati njihove pete avenije, ki je polna trgovin, restavracij in vsega, kar močno spominja na veliko mesto," še doda Natka. "Ob Playi pa smo obiskali tudi Tulum, kjer smo si ogledali čudovit nacionalni park. Na 12-metrski pečini so ruševine majevskega utrjenega mesta iz 13. stoletja. Tulum je edino majevsko mesto, ki so ga zgradili na obali. To mu daje pravo privlačnost. Ima tudi čudovit muzej, ki ga obdaja bela peščena plaža. Druga posebnost tega mesta pa so velikanski kuščarji, legvani, ki so na prostem. Na njih smo morali biti kar pozorni, saj te spremljajo na vsakem koraku. (smeh) Celo med kolesarjenjem smo morali biti previdni, ker so se sprehajali kar po cestah. Zgodovina pravi, da naj bi v tem mestu nastal tudi majevski koledar. Na vsakem koraku je prisoten del te mogočne zgodovine, o kateri pričajo številna nahajališča in seveda piramide, ki govorijo o njihovi veri in načinu življenja. Sploh njihova vera je bila povezana z žrtvovanji ljudi. Žrtvovali so različnim bogovom ob različnih priložnostih, število žrtev pa je bilo najverjetneje najvišje v zgodovini človeštva. Zgodovina Mehičanov se je obrnila ob nenehnem obleganju Špancev, ki so pripeljali tudi številne bolezni. Ob nenehnih obleganjih so uničile še tako močno civilizacijo."

Natka je z družino obiskala dva nacionalna parka in se udeležila plavanja v jamah Cenote. "Zelo zanimiv je tudi podvodni svet Majev, ki se imenuje cenote. To so kraške jame, polne vode, ki je prodirala skozi apnenec. Za majevsko mesto so bile izrednega pomena. Razglasili so jih za svete in v njih izvajali številne rituale. Nekatere pa so se uporabljale za kopanje, pitje in črpanje vode. Naš izlet je trajal 40 minut. Zaplavaš v reko, ki te vodi pod zemljo v te čudovite jame. Doživiš prekrasne razglede, in to je bilo nekaj, kar sem si že od nekdaj želela," pove. "Obiskali smo tudi otok Isla Mujeres, ki je dolg 8 kilometrov in širok 300-800 metrov, ponuja pa izredne potapljaške užitke. Nosi celo ime Otok žensk, saj naj bi španski pirati tam imeli ljubice, ki so jih čakale, medtem ko so bili na osvajalskih pohodih."

Značke: Natka Geržina
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 30/2015

Story 30/2015, od 23. 07. 2015