Natka Geržina pogreša stare čase

Natka Geržina (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
31. 10. 2014

Plesna koreografinja Natka Geržina ni ljubiteljica moderne tehnologije. Še vedno namreč uporablja star mobilni telefon, ki nima dodatnih funkcij, kot jih ponujajo pametni telefoni.

Nič hudega, je sprva mislila Natka, ampak očitno jo bo tehnologija le prisilila, da bo stopila v korak s časom.

"Telefon je res zadnja stvar, ki mi je v življenju pomembna. Opažam pa, da je med današnjimi tehnološkimi napravami ta predvsem med mladimi celo pomembnejši od računalnika. Ne morem verjeti, da so se vse stvari prenesle na to žepno napravo. Da počasi postaja nadomestek računalnikov," se čudi Natka.

"Dolgo sem se upirala tehnološkemu napredku, zdaj pa me že moji fantje preganjajo, naj si vendar že kupim boljši telefon. Moram povedati, da nimam pametnega telefona in s svojim telefonom lahko izključno telefoniram. In priznam, da mi nič ne manjka. (smeh) Čeprav včasih vidim, da bom morala spremeniti mišljenje," prizna.

Natka se rada spomni časov, ko tehnologija ni bila tako vpeta v vsakdanjik posameznika. "Kje so tisti časi, ko smo se klicali po domačih telefonih z žico? Mobilnikov sploh nismo poznali, pa smo se vse dogovorili. Tudi za srečanja brez desetih vmesnih klicev, kot to počnemo danes. Pa da ne omenjam zmenkov ali kavic, ki so potekala s sočlovekom. Danes pa, če se ozremo okoli sebe, imajo vsi telefon v rokah. Pa kaj hudiča boste zamudili, če pet minut v gostilni ne boste brskali po Facebooku?" se sprašuje Natka.

"Pred kratkim smo se z družino odpravili na kolesarjenje. Vmes smo zašli z zastavljene poti in se izgubili. Moj Zvone je takoj potegnil iz žepa telefon in vklopil navigacijo. Rekla sem, naj jo pusti, da bomo že vprašali koga, ki ga bomo srečali ob poti. Včasih je bilo tako in vedno smo prišli do cilja. Zakaj moramo biti danes tako odvisni od teh naprav?

Spomnim se, ko smo še kot powerke (glasbena skupina Power dancers, o. a.) šle v Ameriko. Ni bilo navigacije ali telefonov, ki bi te pripeljali do cilja. Pa smo se kljub temu znašle. Prevozile smo štiripasovnice in našle vse kraje, ulice in mesta, ki smo jih morale. Danes pa si povsem paničen, če ostaneš brez telefona. To se mi ne zdi smiselno, zato se ne želim navaditi na pametni telefon."

Kljub vsemu pa Natka opaža, da bo morala malo popustiti, že zaradi dela.

"Sicer mi ni najbolj všeč, a bom očitno morala zanemariti svoja načela. Vse skupaj poteka tako hitro, da te čas lahko dobesedno povozi. Že v svoji plesni šoli vidim, kako hitro dekleta spremljajo napredek, kako hitro stvari potekajo prek telefonov. Vse je takoj vidno na spletu – koreografije, nove smernice in fotografije, ki se zraven objavljajo."

Značke: Natka Geržina

Priporočamo