Natka Geržina: Poskrbela za otroka

Natka Geržina: Poskrbela za otroka (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
2. 11. 2012

Nekdanja pevka, plesalka in koreografinja Natka Geržina se je v nekem trenutku prestrašila za zdravje svojih sin­kov. Nika in Luka sta tako kot vsi otroci bolehala za različnimi boleznimi. Da bi zmanjšala tveganje za v prihodnje, je poskr­bela za odvzem matičnih celic, s katerimi lahko ozdravijo različne bolezni.

"Med drugo nosečnostjo sem slišala, da se ob porodu iz popkovine odvzame kri - matične celice, ki se hranijo v posebnih laboratorijih in se pozneje, če otrok zboli, uporabijo. Pomagajo namreč pri zdravljenju različnih bolezni," pove Natka. "Matične celice se v medicini uporabljajo že več kot 20 let in z njimi so rešili že več sto tisoč življenj. Leta razvoja so pripomogla, da se z njimi lahko zdravijo različne bolezni, in seznam teh se vsako leto daljša. O tem sem slišala od prijateljic, ki so shranile matične celice iz popkovnične krvi. A žal tega nisem storila pri prvorojencu Niku. Posvetovala sem se s svojim ginekologom in ta mi je odvzem matičnih celic zelo priporočal. Povedal mi je, da se s temi celicami že danes zdravi nekaj težko ozdravljivih bolezni, in pojasnil, kako bodo te celice koristne čez 10 ali 20 let. Nisem razmišljala predolgo in pri drugi nosečnosti smo že vse načrtovali za odvzem iz popkovine. Lukčeve matične celice smo tako shranili. Ostal pa nam je še Niko," pove Natka. "Matične celice iz popkovnične krvi se shranijo v bankah celic. Eno izmed teh je nemško podjetje Vita 34. To velja za banko celic, ki med vsemi evropskimi podjetji dosega najboljše rezultate. Žal mi je bilo, da tega nisem storila že pri Niku, ko se je rodil," prizna Natka. A na srečo trg že ponuja druge alternative.

Natka je od prijateljice in svojega zdravnika izvedela, da se da to storiti tudi pozneje. Pri tem se je obrnila na podjetje Izvorna celica. "Pred kratkim sem izvedela, da so te matične celice tudi v pulpi mlečnega zobka in jih je prav tako mogoče hraniti. Pri Izvorni celici sem dobila vse informacije, ki so me zanimale. Nato je sledil obisk zobozdravnika. Postopek smo opravili kar pri zobozdravniku, ki je izpulil majajoči se mlečni zob. S posebnim postopkom celice zamrznejo in odpeljejo v laboratorij, kjer določijo vitalnost matičnih celic. Nato jih dajo v hrambo. Matične celice iz mlečnih zob se shranjujejo pri ameriškem podjetju, ki ima laboratorij za shranjevanje v Angliji. Podjetje BioEden je prvo podjetje, ki shranjuje celice iz pulpe mlečnih zob -  ti so dokazano bogat vir uporabnih celic. Imajo namreč sposobnost, da se razvijejo v različne druge tipe celic in tkiv. Z njimi se lahko popravijo in pozdravijo poškodovana tkiva in organi. Dentalne matične celice nekatere klinike že uporabljajo pri različnih operacijah. Vsak starš si sicer želi, da bi bili njegovi otroci zdravi. Medicina dela hitre korake, in če se s tem približamo neki varnosti v prihodnje, je tudi ta korak naložba za življenje mojih otrok," dodaja Natka.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story