Nauki Alenke Košir so zlata vredni, marsikomu bodo zagotovo prišli prav

Nauki Alenke Košir so zlata vredni, marsikomu bodo zagotovo prišli prav (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
19. 4. 2021

Znano je, da je odlična vrtnarka in da rada podeli kakšen nasvet.

Tokrat je Alenka Košir razložila, kakšna je spomladanska nega vrtnic - če boste sledili njenim navodilom, vam bodo zagotovo lepo cvetele. Alenka svetuje negovanje z obrezovanjem, saj z njimi vrtnice pomlajujemo. Tako bodo nenehno obilno cvetele.

Vrtnice močno porežemo in pustimo od tri do maksimalno pet mladih poganjkov. "Mladi poganjki dajo lepe velike cvetove, zato ko jo porežemo vedno stremimo h temu, da pustimo čim mlajše poganjke (veje) ki so čim bližje koreninam," je med drugim zapisala na Instagramu.

Prav tako je pomembna zaščita, saj je za zdravje vrtnic izjemnega pomena higiena. "Vrtnice so kraljice in ne marajo nič pod svojimi nogami, niti da raste, niti da ostaja na tleh. Že jeseni se z grede pobere vso odpadlo listje. Spomladi vrtnice razkužujemo z različnimi bakrovimi pripravki s katerimi močno zmanjšamo pojav glivičnih bolezni," svetuje Alenka.

Tretji korak je gnojenje - ker prihaja obdobje pospešene rasti vrtnic je zalo pomembno, da jim zagotovimo dovolj hranil vse do konca prvega cvetenja, to je do konca junija. Na koncu pa še opozori, da jih ne pozabimo zastreti. "Zelo pomemben korak za vrtnice, da jih zaščitimo pred veliko izgubo vlage in previsokimi temperaturami poleti je uporaba zastirke," poudari ob koncu svojega zapisa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir)