Neisha: “Čedalje bolj mirna sem, kljub nemirnim časom”

“Moj smisel življenja je biti srečen, to pomeni poiskati svoj notranji mir.” (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
6. 11. 2015

Priznana glasbenica Neža Buh - Neisha je predvsem poznana po unikatnih nastopih, na katerih v akustični izvedbi vedno postreže s sladkim izborom iz svoje obsežne glasbene zbirke.

Story: Mineva že deseto leto od izida vašega prvenca s preprostim naslovom Neisha. Kaj se je v vseh teh letih spremenilo, kako je dozorevalo vaše glasbeno ustvarjanje?

Vokalno sem se vsekakor razvila, lahko rečem, da sem pripravljena na vse. Nimam zadržkov, ne čutim nobenih ovir in upam se lotiti prav vsega. Če prisluhnem svoji glasbi izpred desetih let in jo primerjam z današnjo, vidim, da je vsekakor dozorela. Povedano malo bolj v glasbenem stilu: moj izraz se je izpilil, stilsko širino glasbenega izražanja pa vedno bolj koristim.

Story: Kaj pa vi, ste se v vseh teh letih osebno dosti spremenili in veliko naučili?

Čedalje bolj mirna sem, kljub nemirnim časom. Čeprav sem sicer zelo ambiciozna in stremim k uresničenju slehernih idej, sem se naučila kontrolirati svojo 'neučakanost', in vse to zgolj zato, ker vem, da je potreben čas za zorenje in učenje. Pogosto se ukvarjam s pojmom 'konceptualen art', saj glasba kot umetnost v času odseva tako čas in prostor kot tudi človeka oziroma celotno dušo in telo. Bistveno se mi zdi zavedanje lastne misije in vpliva pozitivnih misli, ki navsezadnje kreirajo situacije in dogodke v življenju. Kdaj sem zadnjič nekaj naredila prvič? To pa se vprašam vsak dan. (smeh)

Story: Nedvomno je vaša največja ljubezen glasba, nekoč ste celo dejali: "Živim za glasbo in živim od glasbe." Kje bi iskali bistvo življenja, če glasbe ne bi imeli?

Moj smisel življenja je biti srečen, to pomeni poiskati svoj notranji mir. Ta pa je povezan z občutkom, da si na pravi poti, da delaš to, kar si si vedno želel, da hodiš po poti, ki je namenjena zgolj tebi in te seveda vodi k varnosti, izpopolnjenosti in samouresničitvi. Vse to je vsekakor tesno povezano s pojmoma 'uspeh' in 'dom'. In če ne bi imela glasbe, bi zadovoljstvo verjetno iskala v strasti in predanosti umetnosti oziroma ustvarjanju v najbolj izvirnem - kompleksnem načinu izražanja senzibilnosti, ki najbrž ne bi bil verbalen - mogoče bi poprijela za čopič. Obožujem pa tudi naravo in živali, konstantno moram biti v pristnem stiku z njo.

Story: Pred leti ste se predstavili s svojo znamko nakita in likerja. V šali pa ste nekoč dejali, da bi imeli tudi svojo linijo oblek, znamko parfuma in pohištva. Lahko v kratkem pričakujemo kaj od naštetega?

Zarečenega kruha se največ poje. Bolj bi bil problem, če bi rekla, da nikoli v življenju nočem imeti svoje kolekcije palerin, sigurno bi jih že čez eno leto veselo šivali. 'Merchandise' izdelki ali slovensko 'pospeševalci prodaje' seveda prispevajo dodatno vrednost izvajalcu. Predstavila sem nakit Neisha by Urška Habjan v stilu steam punka in liker Flora by Neisha - eliksir cvetnih listov perzijskih vrtnic, ki cvetijo samo 14 dni na leto. Vse to seveda zgolj zato, ker sem si to vedno želela. Priznam tudi, da strašno rada koketiram z dizajnerskim svetom in sooblikujem kreacije. Občutek ekskluzive je namreč tisto, kar je pri meni zelo pomembno. Dlje časa že sodelujem z znamko Incognito Design in z oblikovalko Natašo Trtnik. Njeni bujni domišljiji in moji viziji ponavadi pustim povsem prosto pot in jo potem seveda na koncu začinim po svoje. Obleka naredi človeka, tukaj ni milosti, domišljija pa je zato, da se z njo igramo. (smeh)

Story: Še vedno se predstavljate z albumom Za vesoljke in kavboje, morebiti na glasbenem področju lahko pričakujemo kaj novega?

Seveda, konstantno namreč 'produciram'. Trenutno pripravljam akustični projekt. Gre za bolj 'audiofilsko' zadevo. Album bo zelo izpoveden, vse bo subtilno vkomponirano v glasbo, obenem pa bo 'informiran', aktivno namreč raziskujem svet frekvenc in njihovega vpliva.

Story: Dvanajstega novembra se boste v spremstvu benda in v dobri družbi Vlada Kreslina predstavili v Cvetličarni. Kaj obeta večer, s čim nas boste razvajali?

V desetih letih se je nabralo precej glasbe oziroma hitov, ki jih bom še s posebnim veseljem v 'oplemeniteni' sestavi na odru glasno in strastno izvedla za svojo cenjeno publiko. V družbi Vlada je vedno vrhunsko, resnično ga imam rada, od njega sem se precej naučila, marsikaj sva že ušpičila in tudi nekaj skupnih pesmi se je že nabralo. Ni dvoma, da bova v Cvetličarni poskrbela za nepozabno zabavo.

Story: Neža, kako pa se vi radi razvajate? Kateri so tisti trenutki, ki vas napolnijo z energijo in novimi močmi?

Ne samo trenutki, raje govorim kar o konkretnem 'kosu' časa za zasebno življenje, ki se mu v danem trenutku podredi vse. Sem spadajo izklopljen telefon, kakšen dober wellness, izleti v naravo, šport, kulinarika. Če se ne izklopim, postanem 'neprebavljivo' tečna in pojavijo se mi težave s spanjem. Aktivno sproščanje je zame zelo pomembno, zato sta joga in meditacija redno na mojem urniku.

Story: Ste ljubiteljica živali, pravzaprav mačk. Zakaj ravno mačke, kaj vas na njih prevzame?

Mačja narava oziroma njihov karakter, ti kar zleze pod kožo. Občudujem njihovo navidezno samozadostnost, všeč mi je, kako se prikupno crkljajo, zdi se mi, da sem jim precej podobna. Moj maček Muki je zame najlepši maček v univerzumu - bel puhast perzijec z nebesno modrino v očeh. Muki je nezamenljiv, spremlja me kot satelit na vsakem metru. (smeh)

Story: Ste tudi vi trmoglavi kot mačke?

Seveda. Vedno rinem z glavo skozi zid, pa četudi potem ostane luknja v glavi, in ne v zidu. (smeh)

Napisal Domen Mavrič
Fotografije osebni arhiv

Značke: Neisha
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 44/2015

Story 44/2015, od 29. 10. 2015