Neisha ne vstaja pred deveto uro zjutraj

18. 7. 2015

S polno prezenco in smejočimi se očmi glasbenica, ki sicer ne zahteva posebne predstavitve, prevzame vsakogar – Neisha. Njeno življenje je napolnjeno predvsem z glasbo in umetnostjo na splošno, a življenja brez narave in živali si ne zna predstavljati. Pravi, da ji to poleg glasbe osmišlja življenje.

Glede na to, da jutra niso ravno Neishina močna točka, se je zdelo pozno spomladansko popoldne zelo primerno za srečanje z njo.

"Rada rečem, da je moj višek koncentracije in energije zvečer. Nastope in koncerte imam večinoma takrat. Ne bom rekla ravno noč, ampak večer je tisti del dneva, ko zaživim, ko dobim (ta) velike oči, takšne, kot jih ima moj muc," se pošali in doda: "Zjutraj pa ... Če res ni potrebe, ne vstanem zgodaj. Ampak okoli devete ure sem že dosegljiva."

Pravi, da se ji je že zelo zgodaj zdelo nekaj najbolj samoumevnega vstopiti v okolje glasbe. Ko jo vprašamo, kaj točno jo je pritegnilo, razloži: "Ne gre za nekakšno odločitev. To je bil klic v meni," pravi in dodaja, da gre za misijo, za pot, na katero se podaš, ker te ta sama kliče k samouresničitvi. "Nikoli mi ni bilo treba v sebi razglabljati, kaj bi bila, kaj bi počela ... Bolj je bilo vprašanje, kaj ne bi bila." Pove, da je začela kot glasbenica, sčasoma pa je postala pravzaprav konceptualna ustvarjalka. "Gre za to, da je glasba skozi zgodovino postala avdiovizualna stvar in zahteva tudi vsa druga znanja, ne le glasbenih kot takih. Tako sem tudi producentka, sodelujem pri postavitvi fotografij ..."

Recept za obstoj na glasbeni sceni

Neishi se je na slovenskih kot tudi tujih odrih uspelo obdržati vse od njenih začetkov do danes. Ko smo jo povprašali po receptu za večen obstoj na glasbeni sceni, se je razgovorila:

"Pri vsakem umetniku se zdi predvsem pomembno to, da ne 'blefira', da živi tisto, o čemer govori, da so njegova besedila izraz in odraz njegovih misli, njegove filozofije in psihologije, njegovega pogleda na svet, njegovega vsakdana. Občinstvo vsako osebo, ki se v večji meri pojavlja v javnosti, razčloveči in razosebi. Če si pristen in če živiš za to, kar počneš, bodo ljudje to začutili. Če si iskren v interpretaciji, če se ti je to, o čemer poješ, resnično zgodilo in če to jemlješ resno, se lahko dotakneš src številnih poslušalcev." Pravi, da drži, da te lahko mediji pahnejo v neljubi položaj, a ko te okoliščine prisilijo, da se razgališ do kosti, se znajdeš pred vprašanjem, ali si ali nisi to, kar sporočaš javnosti; to je ločnica med ustvarjalcem, ki je izvajalec na dolge proge, in tistim na kratke. Spregovorili smo tudi o enem od slovenskih TV-šovov, v katerem nastopajo znani in malo manj znani slovenski obrazi, ki oponašajo svetovno znana imena. Povedala je, da je njen odnos do tega zelo pozitiven.

"Ta oddaja ima izjemno dobro gledanost. Zdi se mi zelo zabavna. V njej ni čutiti pretirane tekmovalnosti med sodelujočimi glasbeniki. Gledalec lahko vidi, da nastopajoči sodelujejo iz užitka. Zelo me navdušuje maska. Niti nisem vedela, da so nekateri moji pevski kolegi, ki jih sicer poznam že lep čas, tako nadarjeni kot imitatorji. Po mojem mnenju je to ena izmed boljših razvedrilnih oddaj, ki se trenutno predvaja."

Idej ji ne zmanjkuje

Pravi, da ji idej nikoli ne zmanjka. Niti se ne spomni trenutka, ko bi ta njen 'ustvarjalni potoček', kot je sama poimenovala svoj navdih, usahnil. "Ustvarjam že od malih nog in prav avtorska žilica me je postavila na solistično pot, po kateri stopam." Navdih večkrat najde v stvareh, ki pravzaprav sploh nimajo nobene zveze z glasbo, bodisi v nekem verzu, citatu, mislih, dogodkih ali naključnem srečanju. Velikokrat pa ji navdih za ustvarjanje pomeni dobra glasba. "Ko slišim dobro glasbeno skupino, dober koncert, nekaj, kar me spodbudi, da še malo zapojem zraven. To mi da tisti elan, da grem domov in ustvarjam. Na kratko, gre za glasbo, ki me dvigne, ki dvigne moje telo in um," še pove. Na naše vprašanje, kaj bi počela, če ne bi bila glasbenica, je brez pomisleka odgovorila: "Zagotovo bi se ukvarjala z živalmi. Doma sem v umetnosti in ne morem živeti brez nje, a tudi ne brez narave. Zagotovo bi počela nekaj, kar je zelo tesno povezano z naravo. Da bi bila vsak dan v stiku z njo in proučevala živali ter bila z njimi. To me res zelo privlači. Rada rečem, da bom nekoč, ko bom velika, imela svoj ranč, na njem svoj studio, veliko živali ..."

V pričakovanju letošnjega poletja

S slovensko glasbenico, ki zase pravi, da je v vsakem hipu pripravljena na nove izzive, smo za konec spregovorili tudi o načrtih za prihajajoče poletje. "V slogu 'malo tu, malo tam' ga bom preživljala. Morje, gore, čas za družino, prijatelje, veliko športa in ležanje na plaži," pravi. Vsekakor pa jo bomo lahko spremljali tudi na koncertnih odrih. Upa, da bo poletje čim bolj napolnjeno z adrenalinom in čim manj s sončno pripeko.

Značke: Neisha

Priporočamo