Kvartet Pušeljc: Nekoč peli za dušo, danes so profesionalci

Uspešno usklajujejo glasbo s poslovnim življenjem. (foto: Foto: Puseljc) Foto: Puseljc
Vir: Story
17. 10. 2020

Šopek simpatičnih mladeničev sredi 20. let iz okolice Celja deluje od leta 2016, David, Blaž, Gregor in Sebastijan pa so vedno bolj prepoznavni kot mojstri štiriglasnega petja ob kitari.

Simpatični fantje izvajajo žanrsko izjemno pisan repertoar, od ljudskih, narodno-zabavnih in popevkarskih zimzelenčkov (Pestner, Fantje s Praprotna) do domačih in tujih pop hitov (Pušlar, Plestenjak, Severina, Čuki, Sheeran). Predvsem pa se podpisujejo pod avtorske pesmi, med katerimi so do zdaj največji pečat pustile Draga moja, Vsaj malo in Ljubim. Njihovi glasovi se odlično ujamejo tudi z gostujočimi pevkami, kot je na primer Ana Ferme.

Družiti so se začeli v srednji šoli, najprej so peli kar tako, za dušo, potem nekajkrat za najbližje, kot Kvartet Pušeljc pa prvič nastopili maja 2015, in sicer ob blagoslovu kapele v Šentvidu pri Grobelnem. Od takrat so posneli pet avtorskih pesmi, zanje posneli videe, izvedli kup samostojnih koncertov, nastopili v TV-oddajah Silvestrski pozdrav in Pri Črnem Petru, ter sodelovali z glasbeniki, kot so Tomaž Plahutnik, Bepop, Matic Supovec, trio Smolnikar, ansambel Golte, Mjav in številni drugi.

Kvartet Pušeljc

Gregor Kolar je član ansambla Mladika, z očetom pojeta v moškem pevskem zboru in dalmatinski klapi, s petjem pa se aktivno ukvarjata tudi njegovi sestri. Štajerci ga poznajo tudi kot glas Radia Rogla, njegov cilj pa je, da se vsaki dve leti nauči igrati kakšen nov inštrument. V Mladiki mu družbo dela baritonist David Bevc - Dado, ki se je po spogledovanju s harmoniko v srednji šoli ogrel za kitaro in jo pred tem sedem let igral v ansamblu Mladi upi, je pa tudi učitelj igranja na vsa mogoča brenkala in diatonično harmoniko. Sebastijan Bevc, prvi tenor, ljubezen do petja kot vzgojitelj prenaša na vrtčevske otroke, Blaž Gobec, drugi tenor, pa je ustvarjalen tudi na področju video produkcije in oblikovanja.

Prva asociacija, ko vidim vašo sliko, je, da ste kot Il Divo … Verjetno pri pri ženskah zelo priljubljeni?

Čeprav bi si želeli, da nas z Il Divo primerjate v petju, in ne na podlagi fotografije, bomo to vseeno vzeli kot kompliment, hvala (smeh). Nismo sanjači, ne kujemo se v zvezde, ostajamo na realnih tleh in tudi pri dekletih zaradi tega nismo nikoli imeli kakšnih težav. Naj si pa vsak razlaga po svoje. (smeh)

Ste drugače vsi vezani, srečno zaljubljeni? Ali je še kdo, ki išče tisto pravo?

Trije iz kvarteta smo vezani in tudi zelo srečno zaljubljeni. Le tenorist Blaž je še srečno samski in za zdaj še čaka na tisto pravo.

Kako ste preživljali karanteno oziroma kako se še zdaj spopadate z nastalo situacijo? Koncerti, zabave, druženja … vse je drugače, kot je bilo.

Karantena je bila za nas, kot za vse preostale glasbenike, izredno naporna. Padli smo iz ritma nastopanja, vaj, druženj. Res smo pogrešali 'pušeljc'. Sicer smo tudi mi ustvarjali karantenske priredbe od doma in to miksali v neko celoto, da bi vsaj malo zapolnili praznino nastopov, a to ni isto. Po končani karanteni lahko hvala bogu rečemo, da nam je šlo (in nam še gre) kar dobro.

Kako usklajujete službo in glasbo?

Poleg petja v kvartetu, ki še zdaleč ni le petje in nastopanje, vsi redno hodimo v službe. A če imaš rad, kar delaš, to ni noben problem. Sploh med promoviranjem videospota se pogosto zgodi, da se takoj po končani službi usedemo v avto in peljemo na televizijo, radio ali na kakšen nastop ter pridemo domov šele zvečer. Potem je v ozadju še razna papirologija, organizacija koncertov, dogovarjanje z naročniki, promocijske akcije, ure in ure vaj itd. A ko na poroki vidiš solzo v očeh svatov in poročnega para, je vse to pozabljeno. Radi počnemo, kar počnemo.

Kakšno glasbo poslušate? Kako se zabavate? Se veliko družite tudi zasebno?

Glasbeni okus bi težko opredelili skupinsko, vsekakor pa vsi poslušamo slovenski rock, budno spremljamo našo 'konkurenco', radi pa imamo tudi narodno-zabavno glasbo, ki je je dandanes na pretek. Radi se dobimo na pikniku ob rojstnem dnevu koga od članov ali pa kar tako, vedno pa tudi zapojemo. Vsi štirje igramo tenis, pogosto igramo med sabo tudi v dvojicah. Veliko se družimo, saj smo vsi zelo dobri prijatelji.

Kakšne načrte imate za prihodnost?

Trenutno smo sredi promocije novega singla Zate. Odzivi nanj so zelo dobri, gledamo pa tudi že naprej. Če bo vse po sreči, še letos izdamo nov avtorski singel, vključujoč video, kot je to pri nas že navada. Februarja načrtujemo Valentinov koncert kot vsako leto, in če se stvari umirijo, vas 14. februarja vse lepo povabimo v veliko dvorano v Podčetrtek.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Rok Mlinar

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story