Nesrečne zgodbe otrok Mihu Deželaku dajejo motivacijo, da se bori zanje

45-letni voditelj tudi svoje tri otroke vzgaja po načelu, da je treba pomagati ljudem. (foto: Darja Štravs Tisu) Darja Štravs Tisu
Vir: Lady
16. 6. 2019

Voditelj na Radiu 1 Miha Deželak je zagotovo eden najbolj srčnih ljudi v našem medijskem prostoru, kar dokazuje s tradicionalno dobrodelno akcijo Deželak junak.

Z njo bodo zbirali denar za otroke iz socialno ogroženih družin, ki jih bodo peljali na počitnice. V petih letih so jih na morje peljali že več kot 1.000, marsikdo je sploh prvič videl morje. Ti otroci pa imajo za sabo resnično težke zgodbe. “To so drugačni otroci, doma nimajo ljubezni in topline, zato imajo drugačen objem,” je povedal Miha, ki se mu ob tragičnih zgodbah vsakič orosi oko. In prav zaradi njih bo iztisnil vse atome moči, da bo v petih dneh na kvadrociklu prekolesaril Slovenijo.

“Grozno je to, da je pri nas še vedno toliko otrok, ki še niso videli morja, kar je nam samoumevno, zanje pa privilegij. Vedno se postavim v kožo tega otroka, ki res ni kriv, da se je rodil v tako družino in da je v težki situaciji. Starši so brezposelni, bolni, v družini je alkohol. So tudi primeri, kjer so mame in otroci pretepeni, gre za fizično in tudi psihično nasilje,” je povedal voditelj, ki s cmokom v grlu pripoveduje o težkih življenjskih zgodbah.

“Spomnim se najstnic, katerih starši so tako revni, da jima težko privoščijo košček čokolade za priboljšek, nikoli nista bili na morju in ne znata plavati. Nekega fanta je oče psihično in fizično trpinčil,” nam je zaupal Miha in dodal: “Ko pridejo na morje, so tako srečni, da imajo veliko hrane. Jedo pašteto in pravijo, da bodo še za mamico vzeli, ker si je doma ne morejo privoščiti.”

45-letni voditelj tudi svoje tri otroke vzgaja po načelu, da je treba pomagati ljudem. Zato je zelo ponosen na srednjo hčerko Manco, ki je lani pri komaj 16 letih pomagala v koloniji in skrbela za slepo deklico. “Poleg tega je ta deklica imela tudi cerebralno paralizo, bila je nesocialna in skrbniki so jo zanemarjali. To je težek primer za 16-letnico, zelo sem ponosen, da je to izpeljala. Letos pa se bo prvič preizkusila kot vzgojiteljica,” je povedal ponosni očka.

Deželaka bo na pot prišlo podpret veliko navijačev, vse od znanih obrazov do otrok, ki ga naravnost obožujejo. “Veliko mi pomenijo spontani sprejemi šol in vrtcev. Ko skandirajo Deželak junak!, takrat dobim raketni pogon in bi kar vsem dal petko. Tečejo mi solze, saj so to najbolj ganljive zadeve. Spomnim se deklice, ki je imela vročino in ji oče ni dovolil iti ven. Vztrajala je, zato so jo pripeljali na pot, da me je pozdravila. Marsikdo pa ob poti tudi daruje,” je povedal Miha. Sicer pa lahko darujete s SMS s ključno besedo POMAGAM1 ali POMAGAM5 na 1919, ter prispevate 1 ali 5 evrov. Če želite donirati še več, pa lahko pišete na fundacija@radio1.si.

Deželaka bosta v studiu spremljala tudi sovoditelja Denis Avdić in Anja Ramšak z gosti, opozarjali bodo na težke zgodbe otrok, ki živijo med nami. “Tudi letos si želimo peljati čim več otrok na morje. Ljudje v Sloveniji radi pomagamo, sploh ko gre za otroke. Vsak otrok si zasluži dostojno otroštvo, da vidi in doživi morje. Pri tej akciji se točno ve, kam gre doniran denar, ki je uspešno porabljen za čudovit in plemenit namen,” je povedal Denis, ki se je usedel tudi na Mihovo vozilo kvadrocikel. “Všeč mi je, da je drugačno. Prvo leto, ko je prevozil Slovenijo s skirojem, sem mislil, da mu ne bo uspelo. Mišice bolijo že po 100 metrih poganjanja, kaj šele, če prevoziš državo. Glede na trmo in Deželakovo voljo pa mislim, da je eden redkih, ki mu to uspeva vsako leto znova,” je svojega prijatelja pohvalil Denis.

Besedilo: A. M. // Fotografije: Darja Štravs Tisu

 

Priporočamo