Nik Kavčič je prepolovil prvotno težo

Nik Kavčič je prepolovil prvotno težo (foto: Matic Lipar) Matic Lipar
Vir: Nova
11. 9. 2018

"Le kako sem lahko nosil sto kilogramov več," se še danes sprašuje Nik Kavčič, nekdanji udeleženec oddaje Gostilna išče šefa, ki je v le nekaj letih prepolovil svojo prvotno težo in izoblikoval postavo. Zaupal nam je, kako mu je uspelo in kaj ga je pri podvigu gnalo naprej, ob tem pa razkril tudi, da se z novim letom podaja v osebno trenerstvo. 

Vse skupaj se je začelo leta 2006, ko je prvič shujšal za več kot 100 kilogramov. Takrat se je odločil za operacijo odvečne kože, ki je tehtala kar 8 kilogramov. "Nato sem se spet zredil. Pred dvema letoma pa sem se odločil za preobrazbo," pove Nik, ki mu je počasi že nagajalo tudi srce, kar je bil tudi eden izmed povodov za popolno spremembo življenjskega sloga in posledično izgubo kilogramov.

Kot pravi deloholik je velik delež dneva preživel v kuhinji, zaradi drgnjenja kože pa se je domov pogosto vrnil s povsem vneto kožo. Le prha, hladilno mazilo in otroški puder so ublažili bolečino, zaspal je kot ubit, zjutraj pa komaj vstal iz postelje. Že po vzpenjanju po stopnicah je bil povsem zasopel. "Rekel sem, da je čas, da nekaj naredim. Nisem bil zadovoljen s svojim videzom. Izgubil sem kar nekaj teže in imel operacijo kože. Kljub izgubi dobršnega dela kilogramov ob pogledu v ogledalo nisem bil zadovoljen. Po hujšanju nisem imel kaj veliko mišične mase, zato sem želel to spremeniti. Z osebnim trenerjem Milošem Stojanovićem sva se lotila dela," se spominja kuharski mojster, ki priznava, da sta se vsega skupaj lotila postopno in počasi. 

Treningi so postajali čedalje bolj naporni. Ko pomisli za nazaj, se mu zdijo prvi treningi mala malica. "Takrat pa je bila to prava muka. S precej več kilogrami in manj mišične mase niti samega sebe nisem mogel dvigniti," prizna. Iz tedna v teden je počasi začel opažati rezultate: "Tako glede vizualne podobe kot tudi kondicije. Na začetku teži nisem posvečal velike pozornosti, pomembna sta bila le hrana in trening."

V veliko motivacijo mu je bil že pogled v ogledalo, kjer je opazil, da se maščoba počasi topi, nadomeščale so jo mišice. Nič kaj lažje ni bilo niti na področju prehrane. Njegov domači hladilnik je sicer pogosto prazen, saj je le redko doma. Danes bi notri našli le jajca, proteinske čokolade in proteinski puding, mineralno vodo in BCA. Doma ima tudi vse preostale dodatke za športno prehrano. Včasih pa ni bilo tako. Najteže se je bilo odpovedati prav hitri prehrani. "To je bil zame daleč najtežji korak. Pico bi namreč lahko jedel tako za zajtrk kot tudi kosilo in večerjo. Kar pa se gibanja tiče ... Težko je začeti, ko pa vidiš rezultate, gre lažje," pojasni Nik in se nasmeje ob našem naslednjem vprašanju o tem, kdaj je nazadnje snedel pico: "Uh, dobro vprašanje! Saj si privoščim kakšen nezdrav obrok. Nazadnje sem ga imel pred dvema tednoma. Potem pa se dva dni tako slabo počutiš. Len si, vse ti je težko." Na vrhuncu teže je tehtal vsega skupaj 198 kilogramov, danes jih ima pol manj, zato si niti ne predstavlja, da bi še vedno naokoli nosil stokilogramski tovor: "Ko sem prinesel svoje stare hlače ... Oba z osebnim trenerjem sva se spravila vanje. Ko si prekomerno težek, veš, da si debel, a si ne misliš, da je tako hudo.

"Izguba teže in nov življenjski slog pa bosta vplivala tudi na njegovo poklicno pot. Po novem letu si namreč želi narediti licenco za osebnega trenerja. Verjame, da bi s svojim znanjem in izkušnjami lahko pomagal ljudem s prekomerno težo. Brez dvoma so prav te izkušnje dodana vrednost. Pa mu bo uspelo to združevati s kulinariko? "Seveda. V Gostilnici in pivnici Šiška ponujamo tudi malice, vsak dan tudi jed, ki ne vsebuje pšenične moke. Počasi pa bomo ponudbo še razširili v smeri zdrave prehrane," pojasni svojo vizijo. Največji izziv bo prav prepričati ljudi, da lahko tudi nezdravo hrano zamenjajo za zdravo. Vse je mogoče. "Trenutno imam 100 kg, od tega velik del mišic. V svojem telesu se odlično počutim. Tako dobrega občutka se ne da opisati. Prej se tega sploh ne zavedaš," pove z navdušenjem.

Je bil za odvečno težo kriv poklic? 

"Ne, menim, da vse izvira še iz otroštva. Zelo pomembne so navade doma. Potem se vse skupaj le stopnjuje. Želodec se širi in kmalu ne občutiš več sitosti. Na dan sem pojedel najmanj kilo in pol kruha poleg vseh obrokov. Sitosti enostavno ne občutiš. Predstavljajte si. V eni izmed gostiln ti, če poješ 1600 g težek burger, krompirček in žar prilogo, v 15 minutah podarijo burger. Še danes sem edini, ki mu je uspelo. To je bilo pred petimi leti."

Ni se izšlo

V zadnjem letu se je njegovo življenje korenito spremenilo. "Septembra lani bi se moral poročiti, vendar se zveza ni izšla. Tudi to me je gnalo, da se lahko posvetim samemu sebi," iskreno pove. 

Besedilo: N. A. // Fotografije: Matic Lipar