Nik Kavčič: Shujšal kar 98 kilogramov

Nik Kavčič: Shujšal kar 98 kilogramov (foto: POP TV) POP TV
Vir: Story
14. 11. 2012

Nik Kavčič, 24-letni tekmovalec resničnostnega šova Gostilna išče šefa, ima kljub mladosti za sabo že težko preizkušnjo, ki mu je povsem spremenila življenje. Od mladosti se bojuje z odvečno težo in obremenjuje s kilogrami, ki mu grenijo življenje.

V zadnjih petih letih je prestal dve težki operaciji, shujšal 98 kilogramov in se zaljubil. Posebej za revijo Story so o Niku spregovorili njegova starejša brata Dejan in Žan ter mama Marijana.

Nik izhaja iz velike družine, kjer se ljubezen do kuhanja in uživanja ob dobri hrani nalezljivo prenaša iz roda v rod. 15 let starejši brat Dejan, ki že devet let upravlja Gostilno Rožnik, je od nekdaj skrbel za svoja brata in sestro Natalijo in tako nekako opravljal očetovsko vlogo, zaradi katere ga družina neizmerno ceni. Mentor in motivator, po katerem se zgledujeta Nik in Žan, je že pri štirih letih vedel, da bo kuhar, zato ni nič čudnega, da je skozi čas za stroko navdušil tudi mlajša brata.

Svoje ambicije v kuhinji Nik vzneseno prikazuje v oddaji Gostilna išče šefa, kamor so ga prijavili njegovi prijatelji. Uživa pa tudi v družinskem delu, kjer se v kuhinji pod Rožnikom prereka z brati. "Zdaj se delo z brati še kar obnese, a nekoč je bilo težko. Velikokrat si greš na živce, ker se srečuješ doma in na delu. Še dobro, da imamo različne prijatelje ..." napol v smehu pove Žan. Dejan pa nam pojasni, da so pred časom bratje skupaj poskušali oživiti neko gostilno na robu propada, kar se je po šestih mesecih izjalovilo, saj je bila "gostilna povsem zavožena".

Za Nika pravi, da je dober kuhar, ki ga je včasih treba postaviti na realna tla, saj je malce svojeglav, a vsekakor mlad in v fazi razvijanja, skozi katero so šli vsi. Domači Nika podpirajo in mu želijo le najboljše, tudi zmago, a vseeno so previdni, saj že od malega od blizu spremljajo njegovo težavno transformacijo. Nik se je moral v mladih letih zaradi svoje predispozicije vedno bolj truditi kot drugi otroci in zato se je velikokrat počutil zapostavljenega. Bil je tarča posmehovanj in zbadanj, zaradi katerih se je zavijal v tišino in v razredu skril v zadnje klopi.

Pri osebnostni rasti ga je ovirala teža, zaradi katere ni imel dovolj samozavesti, da bi se lahko postavil zase. "V 7. razredu se je prvič postavil zase in od takrat se je začel boj," doda mama Marijana, ki pravi, da se je Nik v zadnjih nekaj letih povsem spremenil. Pri 19 letih se je opogumil, potem ko mu je mama povedala za operacijo, s katero operativno pomagajo ljudem s težavami z debelostjo. Bil je navdušen, saj sam od sebe kljub trudu, ki ga je vložil, ni mogel nikoli shujšati.

Sledilo je več različnih preiskav, od fizičnih do psiholoških, s katerimi so morali določiti, ali je pripravljen za poseg. Po operaciji je odlično okreval in dosegel svoj indeks, shujšal je prvih 25 kilogramov. V primerjavi s tem, kar ga je čakalo v tem letu, je bila prva operacija mala malica.

Po odvečni teži, ki jo je izgubil, je ostalo tudi veliko odvečne kože, ki jo je želel odstraniti s pomočjo operacije. 'Lepotni' popravek ni mačji kašelj, saj gre za izjemno bolečo in travmatično izkušnjo, ki pusti velike posledice. Zarezali so povsod in z njegovega telesa v celoti odstranili kar šest kilogramov odvečne kože.

"Čeprav si je operacije želel, je rekel, da ni bilo hujšega kot to. Na operacijski mizi je bil 10 ur in bolečine so bile strašanske. Sploh ker je imel komplikacije in se mu je na hrbtu odprla rana. Kar šest mesecev je nosil poseben kombinezon, ki mu je bil v pomoč pri okrevanju. Še dobro, da je psihično tako močan ..." razloži mama Marijana.

Zdaj si družina želi, da bi Nik čim prej popolnoma okreval in si z veseljem slekel srajco ali nadel kopalke, saj so po operaciji ostale vidne brazgotine, ki pa bodo z leti manj vidne. "Potreboval bo še kakšni dve leti, da bo povsem okreval, ker so brazgotine kar velike.Čaka ga še en lepotni poseg, kjer mu bodo poskušali popraviti rano, ki se mu je odprla po operaciji," pove Dejan, ki na Nikove invazivne telesne posege gleda s pozitivne strani, saj pravi: "Brazgotine so del njega, vsaj ve, zakaj jih ima. So kot bojne rane."

Po zahtevnih operacijah je Nik spremenjen človek, saj se lahko prvič v življenju prosto giba, ukvarja s športom in bolj aktivno pomaga v kuhinji, "Kljub teži, ki ga je ovirala, je Nik vedno veliko delal v kuhinji. Predstavljajte si, človek s takšno telesno težo je hitreje fizično utrujen in tudi hitreje mu postane vroče. Zaradi potenja se pojavljajo vnetja pod pazduho, med nogami ... Močno trpijo tudi noge," obrazloži Dejan.

Nik je zdaj že vrsto let primoran živeti z nenehnim odrekanjem hrani in navadam, ki so ga izoblikovale. Nekoč je jedel vse in pozneje se je začel prenažirati, zdaj pa je povsem drugače, z manjšimi odstopanji, seveda. "Ne nazadnje smo le ljudje," doda Dejan, ki ve, da se Nik včasih pri hrani tudi pregreši.

"Potem pa mora spet tri mesece pošteno garati, da ne zaide na stara pota. A boj je boj in njegov je konstanten," še pojasni. Nik se je moral za vedno odpovedati težki hrani in tisti, ki napenja, zato je še toliko težje, da dela v kuhinji, kjer kuhajo domače slovenske jedi. Z menija je tako črtal flancate, potice, ričet in njemu izredno ljubo svinjino, ki jo je rad pekel v pečici.

Napisala Manja Plešnar

Nova Story že v prodaji

Story