Nik Škrlec: Na začetku me vikajo, na koncu pa se že skupaj zabavamo

17. 10. 2019
Deli
Nik Škrlec, voditelj oddaje Male sive celice. (foto: Adrian Pregelj / RTV SLO)
Adrian Pregelj / RTV SLO

Če imate danes 37 let, ste med prvimi, ki ste tekmovali v kvizu Male sive celice ali pa navijali za svoje vrstnike. Živahen, radoveden, interaktiven in zelo razgiban kviz 26. oktobra vstopa v svoje 25. leto, vodi ga Nik Škrlec.

Kviz Male sive celice že vsa ta leta aktivira osnovnošolce in njihove mentorje z vse Slovenije, da se pomerijo v znanju, spretnosti in splošni razgledanosti. Leta 1994, natanko 26. oktobra, je dramski igralec Pavle Ravnohrib kot voditelj oddaje Male sive celice tekmovalcem zastavil prvo vprašanje. V prvi sezoni so možganske celice napenjale mnoge ekipe, zmagali pa so tekmovalci Osnovne šole Ormož.

Letošnja predtekmovanja so za nami, nanje se je pripravilo kar 777 otrok! Potekala so v osmih slovenskih regijah in združila 141 šol. Pomerile so se na prvih izborih, še prej pa na mini izborih po posameznih šolah, kjer so po besedah učiteljev izmed približno 15 prijavljenih izbrali po šest najboljših.

Kaj nas čaka v novi sezoni?
Priljubljeni voditelj Nik Škrlec bo v goste povabil nekdanje tekmovalce. Da vidimo, ali so še tako brihtni in iznajdljivi, kot so bili! »Mislim, da bo letošnja sezona 'Celic' polna malenkosti in presenečenj, ki jih pripravljamo za gledalce. Gre za 25. leto kviza, zato bomo čez vse leto posejali različne zanimive drobce, povezane z dolgoletno tradicijo oddaje. Sam si štejem v čast, da jo vodim ravno ob takšni obletnici,« je vznemirjen Nik Škrlec.

V čast znanju in branju bodo oddajo obogatili z novo bralno rubriko. Poimenovali so jo Prebrane celice. Nik bo z mladimi vso sezono prebiral kakovostne knjige, ki nosijo pečat Zlata hruška, in tega se še posebej veseli, pravi. Najbolj vnetim bralcem bodo na družbenih omrežjih zastavljali nagradna vprašanja in jim poklanjali kakovostne knjige.

Stalnica oddaje ostajajo najbolj priljubljene rubrike: labirint, eksperiment, brihtolin, hitre celice in izvrstna vprašanja z vseh področij življenja. Veste, v katerih bi voditelj blestel, katerih pa bi se raje izogibal, če bi sam tekmoval? »Moja najšibkejša plat je šport, močna pa gotovo labirint in naravoslovje,« prizna. Ampak tekmovalcev naj to ne prestraši, kajti, tako pravi Nik, je snemanje zabavno, priprave na tekmovanje pa tudi naj ne bodo stresne. »Najboljše ogrevanje je zaupanje vase. Naš organizem je narejen tako, da se v situacijah, ko mora biti buden in pozoren, hitro pripravi, tako da mu je to najbolje enostavno prepustiti.«

Kaj pa tekmoalci? »Tekmovalci me vedno znova presenetijo, ker me na začetku vikajo, med oddajo se spoprijateljimo, na koncu pa se že skupaj hecamo in zabavamo. Najbolj cenim iskrenost in odprtost tekmovalcev, od njih se lahko vsakič naučim kaj novega. Vedno klepetamo pred začetkom kviza, včasih tudi vmes, celo toliko, da se snemanje ne more nadaljevati, po koncu pa vsekakor!« je še odgovoril Nik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord