Nik Škrlec: S papagajem na sprehod

3. 11. 2016 | Vir: Lea
Deli

Poleg naslova državnega prvaka v pomnjenju števila pi se mladi voditelj in igralce Nik Škrlec lahko pohvali tudi z izjemno učljivim in pametnim papagajem vrste sivi žako, ki mu že dve leti dela družbo ter skrbi, da lastniku nikoli ni dolgčas.

"Že pred leti sem si zaželel imeti papigo, zato sem se na spletu pozanimal in bolje spoznal sive žakoje. Sčasoma je želja nekoliko zbledela, potem pa je vnovič prijela moje dekle, zato sva se odločila, da v stanovanje sprejmeva novega člana – sivega žakoja Naceta," o svojem pernatem prijatelju pripoveduje Nik. Tako se jima je pridružil papagaj, samček, čeprav o njegovem spolu nista povsem prepričana. Nacetovo vzgojo sta vzela zelo resno, saj sta se učenja lotila, kot to počno številni lastniki pasjih kosmatincev. V dveh letih sta ga med drugim naučila, da prileti na ukaz in dela različne trike, tako namreč je z njim lažje, poleg tega pa ga tudi primeta. Prav zato je Nace povsem neproblematičen tudi med obiski veterinarja.

"Zdaj imam zaradi številnih obveznosti bolj malo časa, drugače pa ga pogosto učim govoriti. Trenutno se uči kar sam. Pozna že vse mogoče besede, zjutraj pa naju najprej pozdravi z dobro jutro in to veselo ponavlja, vse dokler ga ne spustiva iz kletke," pripoveduje Nik ob tem pa pojasni, da Nace poje tudi različne pesmi, recimo Let it go, pa tudi številne drugi, ki se jih je naučil povsem po naključju. Simpatični pernati prijatelj veliko časa preživi zunaj kletke, zapreta ga le, če sta dalj časa zdoma. Včasih ga s posebno oprsnico odpeljeta tudi na sprehod, da se naužije svežega zraka.

"Papagaj je pravi sopotnik, zaradi svoje življenjske dobe pa hitro postane kar del skupnosti. Tako je tudi pri nas. So zelo učljive živali, mislim pa, da premalo pozornosti posvečamo njihovim zmožnostim," je še za konec povedal igralec.