Nika Ambrožič Urbas: “Pogovori so ključ trdnega prijateljstva”

Nika Ambrožič Urbas: “Pogovori so ključ trdnega prijateljstva” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
29. 1. 2019

Zakonca Matjaž in Nika Ambrožič Urbas že nekaj let živita in ustvarjata v Londonu.

Nika je modna kreatorka, ustanoviteljica modne znamke Marija Moderna, kot žirantko pa smo jo lahko spremljali tudi v šovu Zvezde plešejo. Matjaž je glasbeni urednik Vala 202, nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Londona, ustanovitelj in urednik portala, namenjenega angleški nogometni Premier ligi.

Nika, nova sezona plesnih užitkov bo znova prišla v pomladnem času. Bi se sami kdaj zavrteli na plesnem parketu?

Nika: Povedano po pravici, raje ne. Dober likovni kritik ni nujno dober slikar, glasbeni kritik ni nujno najboljši glasbenik ali pevec. Časi mojih plesni podvigov so že davno za mano in vesela sem, da je tako.

Kako usklajujete vse obveznosti, glede na to, da živite in delate v Londonu?

Nika: Malo za šalo, malo pa tudi zares: tudi sebe pogosto sprašujem enako. V zahtevnih obdobjih je najpomembneje to, da stvari ne zapletaš po nepotrebnem, da ne kompliciraš, kot radi rečemo. Zato si venomer pravim, naj vsak dan prinese tisto, kar že mora. Sama pa se ves čas trudim po najboljših močeh. Praktično pa to pomeni, da mi je v pomoč tudi alarm, ki si ga nastavljam večkrat na dan. Vse pomembno si vestno zapisujem tudi v svoje notesnike. Sem navdušena uporabnica notesnikov.

Ne smemo spregledati, da ste vedno stilsko dovršeno urejeni. Nam lahko kaj več zaupate o blagovni znamki Marija Moderna?

Nika: Izdelki znamke Marija Moderna so namenjeni ženskam v zrelih letih. Namen in poslanstvo znamke je, tudi zrelim in starejšim ženskam ponudi modna, barvita in atraktivna oblačila. Oblačila vrhunske kakovosti v dodelanih nosljivih krojih. Ženska kljub letom ne izgubi stika s seboj. Upam, da bo znamka Marija Moderna pomagala ohranjati občutek za lastno ženstvenost in to negovati.Kakšne smernice prihajajo v svetu mode za letošnjo pomlad-poletje?

Nika: Vedno lahko rečemo, da je moderno vse. Kljub temu pa bi želela poudariti dejstvo, da se v modo znova vrača zavest o kakovosti. Ob vseh barvah, vzorcih, teksturah in zapovedanih proporcih, se mi zdi daleč najbolj pomembna prav ta tendenca. Znova se posveča več pozornosti temu, kaj kupujemo, in veseli me, da sodobni potrošnik kupuje vedno bolj premišljeno.

Kakšnim trendom boste pri svoji blagovni znamki dajali prednost?

Nika: Marija Moderna ustvarja in ponuja oblačila, ki so, tako kot naše zveste stranke, zdaj že dodobra obdelane modne trende že zdavnaj prerasle ali preživele. Bolj se nagibamo k brezčasni eleganci. Oblačila, ustvarjena in izdelana pod okriljem moje znamke, se zaradi kakovosti z lahkoto kombinirajo tudi z oblačili, ki jih imajo nakupovalke v svojih garderobnih omarah že dolgo.

Pri vašem delu vas podpira tudi soprog Matjaž. Koliko časa imata sploh zase, zlasti v tem obdobju, ko vsak konec tedna prihajate v Slovenijo?

Nika: Z Matjažem preživiva večino časa skupaj. Ne glede na moje poti, ki so vendarle kratke. Vajena sva kampanjskega dela, saj nobeden od naju nima rutiniranega delovnika. Delava projektno, imava skupno podjetje. Pridejo obdobja, ko sva resnično zelo zaposlena. Seveda pa pridejo tudi dnevi, ko se lahko popolnoma sprostiva, se odklopiva od obveznosti in se razvajava, potujeva v še neznane kraje in podobno. Drug drugega zelo razumeva in si pomagava pri izvedbi vseh nalog in obveznosti.

Matjaž, kako pomembno je, da v partnerskem odnosu poslušamo partnerja, in kaj menite, kako pomembni so v današnjem času pogovori?

Matjaž: Moram priznati, da je to za naju oba pravzaprav precej eksotično vprašanje. Pogovori so ključ trdnega prijateljstva. Z Niko drug drugemu ves čas nekaj pojasnjujeva in opisujeva. Nemalokrat kar drug čez drugega ali drug mimo drugega. In vsaka razlaga ima pri drugem že takoj pripravljen odgovor ali dopolnilo. Pred dnevi sva prodajalcu akustičnih naprav v šali razlagala, da potrebujeva nove, boljše zvočnike, ne samo zaradi ugodja najinih ušes, ampak predvsem zato, da bi lahko počivala tudi najina jezika in govorila. Zelo drži, da glasbe v prostoru poslušava premalo. Poglejte, v kako eksotični odgovor me je zavedlo vaše vprašanje.

Kako gledate na to, da se partnerski odnosi danes precej hitro ohlajajo? Časa in strpnosti je čedalje manj in ljudje hitro nadomestijo partnerje v iskanju novih zvez …?

Matjaž: Zapovedane partnerske norme so nekoč precej bolj zaznamovale življenja partnerjev. To je razumljivo, saj so v družbi vladali predsodki in tabuji. Dandanes je teh čedalje manj ali pa jih skoraj že ni več, zato so ljudje toliko bolj sproščeni. Zato pač radi poskušajo različne stvari, se pravi, ujeti skupno srečo z različnimi ljudmi. V tem ne vidim ničesar napačnega. Z življenji drugih se ne obremenjujem. Sleherniku želim, da naj izbere sebi najbolj primerno, najljubšo pot. Sam pa stremim k temu, da poskušam čim bolj izpopolniti svoje življenje.

Kako sta se z Niko spoznala in s čim vas je takrat navdušila, da ste jo zaprli v svoje srce?

Matjaž: Poglejte samo njene oči. Kaj je tu sploh še spraševati? Z Niko sva se spoznala, ker sva tako želela oba. Res pa je, da me je ona prepoznala in nagovorila prva. Tedaj je bilo to še znanstvo med mlado oboževalko in navdušenim radijskim voditeljem.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Primož Predalič

Priporočamo