Nika Ambrožič Urbas: Telo mi je hvaležno

Nika Ambrožič Urbas: Telo mi je hvaležno (foto: Damjan Žibert) Damjan Žibert
Vir: Lady
30. 3. 2018

Sodnica iz plesnega šova Zvezde plešejo Nika Ambrožič Urbas se zaveda, kako pomembno je zdravje. Ob uravnoteženi prehrani se posveča tudi meditativnim vajam, s katerimi lažje premaguje vsakodnevne stresne situacije.

Slovenska modna oblikovalka in podjetnica, ki deluje v Londonu, se redno vrača v Slovenijo, kjer ima številne opravke. Za premagovanje vseh izzivov pa Nika tudi redno skrbi za svoje zdravje. "Zdravje je samo eno, zato ga je treba negovati. Sem goreča zagovornica sveže domače hrane in verjamem, da je telo hvaležno za to skrb. Dobra in zdrava hrana neposredno vpliva na moje dobro počutje," pove. "Zelo se zavedam dejstva, da je zdravje najpomembnejše. Veliko mi da misliti naš lep rek, ki pravi, da ima zdrav sto težav, bolan človek pa le eno."

Zdrava prehrana je osnova

Za čas, ko se nenehno vrtimo v času prehladov, grip in viroz, ima Nika nekaj skritih domačih receptov, ki jih uporablja za krepitev imunskega sistema. "Skoraj vsako sezono me ujame vsaj en nahod, redko več. To razumem kot obvezno redno prečiščevanje telesa. Sicer pa sem zdrava. Težje viroze in gripe pa z možem preženeva z vsakodnevnimi posebnimi napitki. Te pripravlja Matjaž in vključujejo: sok sveže stisnjene pomaranče in limone, žlica kurkume, nariban ingver ter ščepec cimeta in kajenskega popra." Niki je zelo pomembno, da se človek ob vseh aktivnosti čim bolj zdravo prehranjuje. "Ker sem s podeželja, sem se naučila zdravo prehranjevati že v otroštvu. Moja družina je večino hrane pridelala sama. Jedli smo domač kruh, vrtnine oziroma zelenjavo, ki je zrasla na naši njivi, ali pa karkoli drugega zdravega in domačega. Ob tem ne smem pozabiti tudi domačih kolin. Moj oče je inženir živilske tehnologije, tako da mi znanja s tega področja ne primanjkuje." Z možem Matjažem si seveda pripravljata številne dobrote. "Najina kuhinja nikoli ne sameva. Oba z možem si prizadevava pripravljati čim bolj raznoliko hrano. Odločilno za pravilno in zdravo prehranjevanje pa je tudi razumevanje količin zaužite hrane. Na primer. Če pripraviva sladico, bova v naslednjih nekaj dneh raje kot kaj težjega na jedilnik uvrstila zelenjavne krožnike ali juhe."

Vaja in meditacija

Nika je velika ljubiteljica zelenjave. "Moje telo zagotovo potrebuje predvsem zelenjavo. Nasprotno pa nisem posebna ljubiteljica sadja, večjih količin pa sploh ne. Slane stvari mi prav tako ne prijajo, sem pa zadovoljna tudi, da nisem preveč sladkosneda," doda. Ob zdravem prehranjevanju pa je Niki pomembna tudi dobra psihična pripravljenost. "Prisegam na dolge spance ter jutranje dihalne in raztegovalne vaje. Te me branijo pred stresom in mi navsezadnje pomagajo ohranjati tudi lepo držo. Že davno tega sem ugotovila, da mi poskakovanja ali pa telovadba na orodjih ne ustrezajo. Moj tip aktivnosti je manj fizičen, zato pa veliko bolj meditativen," še pove Nika.

Besedilo: MIMA // Foto: Damjan Žibert, osebni arhiv

Priporočamo