Nika Ambrožič Urbas: Matjaž je moj blagoslov

Nika Ambrožič Urbas: Matjaž je moj blagoslov (foto: Primož Predalič, Pop TV, osebni arhiv) Primož Predalič, Pop TV, osebni arhiv
Vir: Lady
16. 5. 2018

Zakonca Matjaž in Nika Ambrožič Urbas že nekaj let živita in ustvarjata v Londonu. Nika je modna kreatorka, ustanoviteljica modne znamke Marija Moderna in kreativna direktorica za modne dodatke pri luksuzni znamki Timothy Oulton s sedežem v Hongkongu.

Nika tudi letos kot žirantka spremlja šov Zvezde plešejo. Matjaž je glasbeni urednik Vala 202, nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz Londona, ustanovitelj in urednik portala, namenjenega angleški nogometni Premier ligi.

Nika, nova sezona plesnih užitkov v šovu Zvezde plešejo je že v polnem teku. Kakšen je zdaj, ko smo že čez polovico oddaj, vaš vtis, kako napredujejo kandidati?

Že lani sem bila zelo pozitivno presenečena nad tem, koliko truda so plesalci pripravljeni vložiti v treninge in nas tako vsako nedeljo presenečati s čudovitimi točkami. Letos pa je presežkov, spektakla, blišča, ambicij, volje še veliko več. Še obleke plesalcev so bolj bleščave.

Bi se sami kdaj spoprijeli s takšnim izzivom?

Povedano po pravici, raje ne. Dober likovni kritik ni nujno dober slikar, glasbeni kritik ni nujno najboljši glasbenik ali pevec. Časi mojih plesni podvigov so že davno za mano in vesela sem, da je tako.

Glede na to, da delate in živite v Londonu, kako sploh lahko usklajujete vse obveznosti?

Malo za šalo, malo pa tudi zares: tudi sebe pogosto sprašujem prav enako. V takih zahtevnih obdobjih je najpomembnejše to, da stvari ne zapletaš po nepotrebnem, da ne kompliciraš, kot radi rečemo. Zato si vedno pravim, naj vsak dan prinese tisto, kar že mora. Sama pa se ves čas trudim po najboljši močeh. Praktično pa to pomeni, da mi je v pomoč tudi alarm, ki si ga nastavljam večkrat na dan. Vse pomembno si vestno zapisujem tudi v svoje notesnike. Sem navdušena uporabnica notesnikov.

Koliko časa in dela je treba vložiti v takšno oddajo in koliko priprav potrebujete? Spremljate naše zvezde tudi med tednom?

Najbolj spektakularen televizijski šov tako v Sloveniji tako kot tudi drugje po svetu – znan kot Strickly Come Dancing – velja za enega najbolj zahtevnih. To pa avtomatično pomeni, da so priprave na vsako oddajo obsežne in temeljite. Edino tako lahko ohranjamo visoko izvedbeno raven. Moje priprave se začenjajo ob petkih, ko priletim v Ljubljano. Po pristanku tudi sicer odklopim vse drugo in se dejansko priklopim, to pomeni miselno posvetim samo šovu. Z nastopajočimi zvezdniki se seveda ne družim. Čez teden sem tako in tako v Angliji in povsem vpeta v svoje kreativne posle. Skupaj s sodniki rezultate celotedenskega truda naših zvezd prvič vidimo šele v živo, torej takrat, ko jih vidijo tudi gledalci v studiu in pred zasloni.

Nadvse zanimivi so vaši komentarji po odplesanih točkah, ki jih vedno znova zavijete v različne metafore, prispodobe, že splošno znane nikizme. Od kod vam navdih zanje?

Od nekdaj sem svojo okolico, ljudi, prav vse, kar nam prinaša življenje, opazovala z veliko vnemo in zelo natančno. Nikizimi odsevajo mojo sposobnost opazovanja. Na vse sem zelo pozorna. Veliko večino dogodkov, pripetljajev, srečanj, barv, stvari si tudi temeljito zapomnim. Že kot deklica sem bila zelo razmišljujoče narave. Imam tudi bujno domišljijo. To še vedno bogatim z rednim branjem. Berem zelo rada, in to vse vrste knjig, vseh žanrov, pa ne le knjige. Vse pa tu pomeni od visoke literature do letakov za vulkanizerske usluge.

Ne moremo spregledati, da ste v oddajah vedno stilsko urejeni. Kdo vam pripravlja stajlinge in koliko imate pri izbiri svoje garderobe proste roke glede na to, da ste sami priznana modna kreatorka?

Imamo popolnoma proste roke pri vsem, kajti za svojo podobo v celoti skrbim sama. Na nastopih v oddaji Zvezde plešejo nosim lastne kreacije, ki so ekskluzivno izdelane pri moji blagovni znamki Marija Moderna. Gre za linijo visoke mode, pri kateri je vse izdelano ročno in po meri. Ker je po mojih večernih oblekah izredno veliko povpraševanje, bodo te kmalu tudi v prodaji.

Nam lahko kaj več zaupate o blagovni znamki Marija Moderna?

Izdelki znamke Marija Moderna so namenjeni ženskam v zrelih letih. Namen in poslanstvo znamke je tudi zrelim in starejšim ženskam ponuditi modna, barvita, atraktivna oblačila. Oblačila vrhunske kakovosti v dodelanih, nosljivih krojih. Ženska kljub letom ne izgubi stika s seboj. Upam, da bo znamka Marija Moderna pomagala ohranjati občutek za lastno ženstvenost in jo negovati.

Primož Predalič, Pop TV, osebni arhiv

Pomlad je odprla svoja vrata in vsi smo komaj čakali nekaj več sonca, da bi zamenjali zimsko garderobo. Nam lahko zaupate, kakšne smernice prihajajo v svetu mode na letošnjo pomlad poletje?

Vedno lahko rečemo, da je moderno vse. Kljub temu pa bi želela poudariti, da se v modo znova vrača zavest o kakovosti. Ob vseh barvah, vzorcih, teksturah in zapovedanih proporcih se mi zdi daleč najbolj pomembna prav ta tendenca. Znova se posveča več pozornosti temu, kaj kupujemo, in veseli me, da sodobni potrošnik kupuje vse bolj premišljeno.

Kakšnim trendom boste pri svoji blagovni znamki dajali prednost?

Marija Moderna ustvarja in ponuja oblačila, ki so, tako kot naše zveste stranke, zdaj že dodobra obdelane modne trende že zdavnaj prerasle ali preživele. Bolj se nagibamo k brezčasni eleganci. Oblačila, ustvarjena in izdelana pod mojo znamko, se zaradi kakovosti z lahkoto kombinirajo tudi z oblačili, ki jih imajo kupke v svojih garderobnih omarah že dolgo.

Kaj vam je pri oblikovanju modnih oblačil bistvenega pomena?

Kakovost, tako v estetskem kot tudi v izvedbenem, torej v produkcijskem smislu.

Ob vašem delu imate tudi veliko podporo v vašem soprogu Matjažu. Koliko časa imata sploh zase, še zlasti v tem obdobju, ko vsak konec tedna prihajate v Slovenijo?

Z Matjažem preživiva večino časa skupaj. Ne glede na moje poti, ki so vendarle kratke. Vajena sva kampanjskega dela, saj nobeden od naju nima rutiniranega delovnika. Delava projektno, imava skupno podjetje. Pridejo obdobja, ko sva resnično zelo zaposlena. Seveda pa pridejo tudi dnevi, ko se lahko popolnoma sprostiva, se odklopiva od obveznosti in se razvajava, potujeva v še neznane kraje in podobno. Drug drugega zelo razumeva in si pomagava pri izvedbi vseh nalog in obveznosti.

Kaj vam pomeni dober partnerski odnos in koliko vlagate v vajino partnersko zvezo?

Usklajen partnerski odnos mi pomeni vse. Svojega življenja si ne predstavljam brez Matjaža. Z vsem žarom zagovarjam resnico, da je v dvoje vedno lepše. Za dober in negovan odnos pa sem se pripravljena odreči marsičemu. Z možem se dopolnjujeva in v vsakem trenutku bodriva. Srečna sem, da Matjažu lahko rečem, da je moj največji zaupnik in najboljši prijatelj. To je zame blagoslov.

Samo poglejte njene oči

Primož Predalič, Pop TV, osebni arhiv

Matjaž, Nika je znova vpeta v plesno dogajanje. Kako spremljate njeno delo?

Redno spremljam njene nastope, gotovo. Sicer šele z zamikom. Ob Nikini vrnitvi v London natančno pregledava posnetek vsake oddaje Zvezde plešejo. To je vedno zabavno in zanimivo. Svojo ženo zelo rad pohvalim. In tudi to pomlad imam presneto veliko razlogov za to.

Pridete kdaj z njo v Slovenijo in spremljate oddajo v živo?

Pred tedni sem se prvič po šestih mesecih res oglasil v Ljubljani, a je bilo to ravno sredi tedna. Med vikendi sem zaseden s poročanjem o nogometu in z drugimi obveznostmi. Drugače pa velja, da se Nika na poslovne poti raje odpravi sama. Tako je lahko še bolj zbrana, še bolj osredotočena na, v primeru šova, svoj nastop.

Vas kdaj vpraša za kakšen nasvet?

Seveda, seveda me vpraša. Tako kot tudi sam vprašam njo, pa naj bo karkoli. Pri delu se dopolnjujeva, pri nedelu ali pri počitku prav tako ali pa še bolj.

Koliko pomembno vam je v partnerskem odnosu poslušati partnerja in kaj menite, kako pomembni so v današnjem času pogovori?

Moram priznati, da je to za naju oba pravzaprav precej eksotično vprašanje. Pogovori so ključ trdnega prijateljstva. Midva z Niko drug drugemu ves čas nekaj pojasnjujeva in opisujeva. Nemalokrat kar drug čez drugega ali drug mimo drugega. In vsaka razlaga ima pri drugem že takoj pripravljen odgovor ali dopolnilo. Pred dnevi sva prodajalcu akustičnih naprav v šali razlagala, da potrebujeva nove, boljše zvočnike, in to ne samo zaradi ugodja najinih ušes, ampak predvsem zato, da bi lahko bolj pošteno počivali tudi najina jezika in govorila. Zelo drži, da glasbe v prostoru poslušava premalo. Poglejte, v kako eksotični odgovor me je zavedlo vaše vprašanje.

Kako gledate na to, da se partnerski odnosi danes precej hitro ohlajajo? Časa in strpnosti je čedalje manj in ljudje hitro nadomestijo partnerje v iskanju novih zvez ...

Zapovedane partnerske norme so nekoč precej bolj zaznamovale življenja partnerjev. To je razumljivo, saj so v družbi vladali predsodki in tabuji. Dandanes je teh vse manj ali pa jih skoraj že ni več, zato so ljudje toliko bolj sproščeni. Zato pač radi poskušajo različne stvari, se pravi, ujeti skupno srečo z različnimi ljudmi.

V tem ne vidim ničesar napačnega. Z življenji drugih se ne obremenjujem. Sleherniku želim, da naj izbere sebi najbolj primerno, najljubšo pot. Sam pa stremim k temu, da poskušam čim bolj izpopolniti svoje življenje.

Kako ste spoznali Niko in s čim vas je takrat navdušila, da ste jo zaprli v svoje srce?

Poglejte samo njene oči. Kaj je tu sploh še za spraševati? Z Niko sva se seznanila, ker sva tako želela oba. Res pa je, da me je ona prepoznala in nagovorila prva. Takrat je bilo to še znanstvo med mlado oboževalko in navdušenim radijskim voditeljem.

Ste športni novinar, urednik, dopisnik iz Londona. Poročate tudi o angleški nogometni Premier ligi. Kako potekajo stvari v Angliji?

Anglija je zibelka nogometa. Nogomet pa je daleč najbolj priljubljen šport na tem planetu. Angleži so na to zelo ponosni. Izjemno pestro nogometno dogajanje tukaj nikoli ne usahne. Tekme Premier lige se še vedno igrajo celo med božično-novoletnimi prazniki, ko pa čez poletje nekaj tednov žoge počivajo, v ospredje pride vedno zanimiva nogometna tržnica. Reklo bi se: do konca in naprej – nonstop! Svežega gradiva za poročanje ne zmanjka. Moja spletna stran www.ambrofuzbal.co.uk obratuje ves čas. Anglija je raj za nogometne fanatike.

Redna nogometna sezona se bo sredi prihodnjega meseca sklenila. Utegnete spremljati nogometna dogajanja tudi drugje po Evropi?

Zelo se trudim, da bi jih res. Prve štiri angleške nogometne lige imam na dosegu roke, nato pa je tu domača tudi škotska liga, podobno kot severnoameriška. Pri spremljanju španske, italijanske in francoske pa so mi v veliko pomoč tudi moji kolegi, nogometni poročevalci in pisci, ki prihajajo iz teh držav.

Spremljate tudi slovenski nogomet?

Seveda spremljam tudi slovenskega. Bodisi na družbenih omrežjih bodisi me z rednim tedenskim zbirnim raportom po Skypu osreči moj najboljši prijatelj. Ja, tudi za neljub izpad legende slovenskega nogometa Zlatka Zahovića sem slišal. Hm? Še veliko bolj grobo primitivnost si je pred kratkim tudi pri nas privoščil nekdanji Liverpoolov as. Zahovićevega ravnanja ne obsojam, pa saj ga, verjemite, obžaluje tudi sam. Upam, da mu bo novinarski kolega neljubi spodrsljaj kmalu oprostil. Bi pa ob tem dodal še nekaj. Če si želim zelo omikane družbe, grem na obisk k prijateljem iz aristokratskih krogov, kjer smo potem vsi zelo 'nobl in fini' in srkamo džin ali šeri. Če pa si zaželim nekaj strastnega, in če hočete, bolj plemenskega, pa je na vrsti nogomet. Imam srečo, da lahko obiščem vsako tekmo v Premier ligi, ki jo izberem. Upam si trditi, da Zahoviću lepih navad niso privzgojile guvernante, on je vso svojo mladost daleč od doma treniral ter se potil petek in svetek, v mrazu in blatu ter pogosto čutil bolečine v svojih ranjenih nogah. Do pred kratkim je bilo v nogometni Angliji edino znano in cenjeno slovensko ime prav Zlatko Zahović. Po novem je to seveda Jan Oblak. Moja najljubša otroška knjiga je bila Slovarček tujk avtorice Polonce Kovač, ki jo je ilustriral Marjan Manček. Geslo 'nivo' je bilo v tej opisano tako: Pri Franciju so se zbrale same brihtne glave. Nivo debate je bil visok. Potem pa je Francelj zaklical: "Fantje, ruknimo enega." Vidite, naš Franci je bil pa pod nivojem. Izhajam iz delavskega okolja, odraščal sem v bloku in nogometna žoga je bila moja najboljša prijateljica. Zato je sklep, ki ga želim poudariti: spoštujmo vse nivoje.

Besedilo: Mima // Foto: Primož Predalič, Pop TV, osebni arhiv

Priporočamo