Nika Kljun: Zavrnila Justina Bieberja

Nika Kljun: Zavrnila Justina Bieberja (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
31. 8. 2012

Plesna koreografinja in hiphop diva Nika Kljun tudi v poletnih mesecih ne počiva, saj je v zadnjih tednih prepotovala že skoraj vso Ameriko. Kljub napornemu urniku pa se je najbolj razveselila družinskega obiska, saj sta ji družbo v mestu angelov delali mama Janja in babica Nina. Delo je tako za nekaj dni postavila na stran, zaradi vseh obveznosti pa je morala zavrniti tudi povabilo na avdicijo za koncert najstniškega zvezdnika Justina Bieberja.

Story: Pred kratkim sta vas v Los Angelesu obiskali mami in babica. Predvidevam, da je slednja prvič letela tako daleč.
Res je, babi je bila prvič v Ameriki. To je bila njena želja že mnogo let. Ko je upanje na to že skoraj opustila, jo je nepričakovano razveselila moja mama in jo povabila, da skupaj odpotujeta k meni v L. A., pa tudi če samo za deset dni. Obe sem zelo pogrešala, saj v Sloveniji nisem bila že zelo dolgo. Zadnje daljše počitnice, ki smo jih preživeli skupaj, so bile v Avstraliji pred 16 leti in babi še danes veselo opisuje dogodke in pripetljaje, ki smo jih doživeli v dobrem mesecu dni. Amerika ji je bila nedosegljiva destinacija, a takoj, ko sem začela živeti v Los Angelesu, si je seveda želela videti, kje je moj drugi dom. Z babi Nino se zelo dobro razumeva in mnogokrat mi pove, da me v Sloveniji zelo pogreša. In tako se je zgodil za njo težko pričakovani obisk, ki ga ne bomo nikoli pozabili. Prvič je vedno neponovljivo. (smeh)

Story: Kakšen je bil njen prvi odziv na tako veliko mesto?
Ko smo se odpeljali z letališča in prišli na avtocesto s petimi prometnimi pasovi, so se vesele počitnice začele. (smeh) Mesto jo je popolnoma prevzelo. Pravzaprav jo je dejstvo, da se ji je pri njenih letih izpolnila želja, preganjalo kar nekaj dni. Kolikokrat je omenila, da misli, da sanja! L. A. je vzela za svoje mesto hitreje kot jaz! (smeh) Moja babi se res znajde v novem okolju. Ker le malo obvlada angleščino, si je toliko bolj pomagala z rokami in z mimiko. (smeh) Veliko smo se smejale, babica pa me je presenetila z izjavo, da bi pravzaprav za vedno ostala z menoj v Ameriki.

Story: Kaj vse ste počele? Ste imeli sploh čas za vlogo 'turistične vodičke' ob svojem natrpanem urniku?
Imela sem naporen delovnik, a moji bližnji mi pomenijo vse. Zaradi moje kariere v Los Angelesu se ne vidimo pogosto, zato si moramo takrat, ko smo skupaj in sploh v takšni zasedbi, vzeti čas. Tako sem ju peljala do nekaterih znamenitosti Los Angelesa, podrobneje sta spoznali okolico, v kateri živim, plesne šole, v katerih učim ples in se izobražujem, predele okoli mesta, med njimi tudi Malibu in Santa Monico, v katero se je babi čisto zaljubila. Seveda, morje! Doma sta me mami in babi izpopolnjevali v kuharskih mojstrovinah, saj se trudim kar sama pripravljati čim bolj zdrave obroke. Vzele smo si čas za povsem preprosto družinsko življenje, uživale smo ob bazenu in si vzele predvsem veliko časa za pogovor. Presenetila sem ju tudi z vstopnicami šova z imenom IRIS - Cirque De Soleil, ki domuje v centru Hollywooda. Ustregla sem njuni želji, da vidita mesto, kjer sem posnela enega izmed svojih plesnih posnetkov, ki jima je zelo všeč. Odšle smo na Hollywoodski grič, za nami pa se je bohotil velik napis Hollywood. Opazila sem, da se je obeh ta trenutek mnogo bolj dotaknil, kot sem pričakovala. Za babi je bil to zagotovo trenutek spoznanja, da resnično ustvarjam, živim, plešem in delam v Hollywoodu, tako daleč stran od njenega Kopra. Lepo je bilo opazovati njeno vzhičenost nad tem, da to niso sanje in da je resnično z mano v Hollywoodu.

Story: Jo je kakšna stvar še posebno navdušila?
Babi je potovanje res prevzelo, a najbolj so jo očarale prijaznost ljudi ter veličina in odprtost mesta. Nihče se ne ozira za tabo, vsak živi svoje življenje in se ne ozira na to, kaj ima in česa nima sosed. To je velika prednost tega mesta in v prav v to sem se zaljubila tudi jaz že prvič, ko sem obiskala Ameriko, pri 14 letih. To, da pa ni vse tako, kot se včasih prikazuje v medijih, je vzela za dejstvo.

Story: Glede na to, da je Los Angeles postal vaš drugi dom, ali je sploh še kakšen kotiček mesta, ki ga ne poznate?
Absolutno je še mnogo kotičkov, ki bi jih rada spoznala, a končno vsaj toliko poznam mesto, da se ne morem več izgubiti. (smeh) Začetki so vedno težki, a sčasoma se privadiš na novo okolje, postane ti nekako domače. Lep občutek. A nič se ne more primerjati z občutkom, ko obiščem Slovenijo. Dom je vedno le eden, tako kot mama, v tujini pa si pač tujec. Amerike ne sprejemam kot blišča, je preprosto del mene, je del trenutka mojega življenja in še enkrat naj povem, da ni vse samo lepo. Seveda pa sem presrečna, da je to mesto mojega trenutnega delovanja, ker mi z dobrim delom odpira možnost velike prepoznavnosti po svetu, ne samo v ZDA. Turistične točke so zdaj zame vsakdan.

Story: Zadnje čase potujete več kot kdaj prej, tudi po Aziji. Ste se že kaj naveličali dolgih poti in življenja iz kovčka v kovček?
Lagala bi, če bi rekla, da me dolge poti z letalom ne utrudijo, a konec dneva ni lepšega, kot delati to, kar ljubiš. Pa vendar, po učenju v Rusiji sem imela skoraj dvomesečno turnejo svojih plesnih delavnic po različnih azijskih državah in verjemite mi, na zadnjem letalu do Los Angelesa sem samo še odštevala, kdaj bomo pristali, videla sem samo dom in počitek, a ne, nepričakovani klic spremeni vse načrte - povabilo v Chicago, torej sledi hitro pranje perila in malo počitka, pakiranje in že na letalo na svojo naslednjo plesno predavalnico, z drugo besedo 'workshop'. To obdobje je bilo res natrpano, a ljubim ljudi, ljubim učenje in ljubim veselje in srečo v plesalčevih očeh po mojih plesnih predavanjih. Takrat vem, da sem na tem planetu z razlogom. Da širim svojo strast do plesa.

Story: Predvidevam, da ste v pakiranju že prava strokovnjakinja?
(smeh) Včasih sem za pakiranje potrebovala dve uri, v vseh teh letih pa sem se izurila in porabim samo 15 min! Prišla sem do svojega sistema, ki zame deluje najhitreje. Včasih sem si zabeležila, kaj potrebujem, kaj sem vzela s sabo, zdaj pa je vse to že avtomatizem. Pakiranje je zdaj zame kot poštevanka. Pakirati znam tudi sredi noči, če je treba. (smeh)

Story: Bo letošnje poletje ostalo kaj časa za dopust in uživanje na morju?
Letošnje poletje sem združila prijetno s koristnim. Dobivam veliko ponudb za učenje v tujini in po temeljitem razmisleku sem se odločila, da bo ta sezona sezona mojega poučevanja modernih plesov po najrazličnejših koncih sveta. Nekako sem že od doma naučena, da je delati treba takrat, ko delo je, in nesmiselno bi bilo zavračati ponudbe, saj z vsakih stikom z ljudmi z različnih celin dobim neprecenljivo znanje, ki je tudi pomembno za mojo strokovno in osebnostno rast. Trenutno sem zavestno izpustila kar veliko avdicij, med njimi za turnejo Justina Bieberja, a vedno ne gre vse! Treba se je odločiti. Ples je poln nepredvidljivih reči. Zelo pa bi se veselila, če bi mi uspelo prihodnje leto z družino dopustovati v Dalmaciji vsaj 14 dni. Pogrešam toplo in čisto Jadransko morje ter prelepo razčlenjeno obalo. Vendar v Ameriki nisem zaradi počitnic, temveč zaradi dela, torej plesa, izobraževanja, koreografiranja in še ... veliko načrtov imam! Morda pa mi bo pri tem pomagal tudi kakšen pokrovitelj, ki se ga ne bi branila. (smeh) Včasih razmišljam, kaj vse bi lahko v tujini naredila za Slovenijo. (smeh)

Nova Story že v prodaji

Story