Nika Zorjan je ponosna na svoje prekmurske korenine!

Nika Zorjan je ponosna na svoje prekmurske korenine! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
9. 11. 2017

Za mlado, energično rdečelasko Niko Zorjan, ki jo lahko v zadnjem času spremljamo tudi v oddaji Znan obraz ima svoj glas, velja, da je ponosna na svoje prekmurske korenine. Prihaja iz vasi Petanjci, ki je po njenih besedah najdaljša vas v Prekmurju.

"Ko ljudem povem, da sem iz vasi Petanjci, praviloma ne vedo, kje je to." Vas Petanjci je v občini Tišina blizu Radencev. Zagrizena braniteljica vseh Prekmurcev takoj doda: "Radenci spadajo še pod Štajersko, Petanjci pa v Prekmurje."

Petanjci so prva vas na oni strani Mure, če se pripeljete iz štajerske smeri. Nika je močno navezana na domače, s katerimi ima odprt in prijateljski odnos. Trenutno si ne predstavlja, da bi zapustila svoj dom in Prekmurje. "Živim doma. Ne vleče me v Ljubljano. V Prekmurju je mir, vse poteka počasneje, umirjeno. V Ljubljani vsi hitijo, vse je tudi dražje." Glede na to, da snemanja za oddajo in tudi glasbo večinoma potekajo v Ljubljani, to za Niko pomeni dodaten napor in prizna, da je vse prej kot preprosto.

Prekmurci so gostoljubni

V vasi Petanjci se ljudje med seboj dobro poznajo in so zato tudi bolj povezani kot v kakšnem večjem kraju. Nika je recimo že od malega navajena in tako tudi vzgojena, da pozdravi vsakogar, ki ga sreča. V večjih mestih tega ni, kar jo moti. "Rada imam te pozdrave. Morda nekomu s takšno malenkostjo polepšaš dan."

Pregovorno je znana tudi gostoljubnost Prekmurcev. Kadar se človek odpravi v Prekmurje k nekomu na obisk, ne bo nikoli ostal lačen in žejen. "V Prekmurju je navada, da človeka takoj pogostimo. Takoj narežemo narezek, ponudimo katero izmed prekmurskih dobrot in seveda pijačo – vino." Prekmurci so navajeni, da vedno, ko pridejo na obisk, s seboj vzamejo kakšno dobroto in jo dajo v dar tistemu, h komur so prišli. "Sama sem vedno nosila stvari v dar in ljudem se je to zdelo kar malo čudno. Mislim, da smo Prekmurci malenkost bolj pozorni od drugih prebivalcev Slovenije."

Nika Zorjan:Ponosna na svoje korenine

Nikoli ne bo govorila ljubljansko

Opazke, ko ji nekdo reče, naj pove po slovensko, da jo bo razumel, ne jemlje kot žalitev. "Prekmurci smo dostikrat lokal patrioti in včasih sami s ponosom rečemo: To je prekmurščina, ne slovenščina." Ne nazadnje obstaja tudi prekmurski slovar. Prekmurski jezik je dejansko jezik, in ne narečje. Druga narečja imajo iste besede, le drugače se naglašajo.

"Mi imamo svoje besede, ki jih drugje v Sloveniji ne uporabljajo." Katere pa so slabosti, značilne za Prekmurje? Omeni, da morda nevoščljivost, ki pa je tako in tako prisotna v vseh regijah v Sloveniji. "Če štrliš iz povprečja, nekaterim to ne ugaja. Ko sem izdala pesem Fse, so jo najslabše sprejeli ravno Prekmurci." Morda je razlog v zavisti ali pa zgolj v nezavedanju sočnosti prekmurskega jezika. Kadar jo pot zanese v Ljubljano, se trudi govoriti knjižno. Nikoli pa ne bo govorila ljubljansko. "Ljudje morajo dojeti, da je prekmurščina zelo zanimiv jezik, še posebej v petju." Sama se trudi in se bo tudi v prihodnje, da bi ljudje to spoznali.

Besedilo: Aleš - Rod // Foto: Primož Predalič

Priporočamo