Nina Majcen in Urška Golob (blagovna znamka Cuckoo Cups): Ko dobra ideja postane uspešen projekt

Nina Majcen in Urška Golob (blagovna znamka Cuckoo Cups): Ko dobra ideja postane uspešen projekt (foto: Oa) Oa
Vir: Jana
29. 5. 2019

Diggit je slovenska konferenca o digitalnih komunikacijah, ki jo letos že osmič organizira revija Marketing magazin. 

Na dogodku, ki bo 6. junija 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, bodo imele glavno besedo ženske, ki so po mnenju organizatorjev največje nosilke sprememb. Med izjemnimi ženskami, ki bodo nedvomno navdušile, sta tudi sestri Nina Majcen in Urška Golob, ki stojita za blagovno znamko Cuckoo Cups, govorili pa bosta (tudi) o tem, kako ideje spremeniti v uspešne projekte.Nina Majcen ni ustanoviteljica in direktorica le ene, ampak kar dveh blagovnih znamk – poleg Cuckoo Cups je to še Nest Campers.

Univerzitetna diplomirana biotehnologinja in magistra kognitivne znanosti je pred tremi leti, ko je končala študij, le dva dni po zagovoru magistrske raziskave na Nevrološki kliniki, stopila na letalo in s tedanjim partnerjem Vidom odšla za leto dni na Novo Zelandijo. Tam sta živela v avtodomu in dobila idejo za nizkocenovne bivalnike Nest Campers. Čeprav so jima na Novi Zelandiji ponudili službo, sta se vrnila domov, saj sta želela čim prej začeti razvijati blagovno znamko.

Nina pravi, da je (povsem v skladu s svojim značajem) začela idejo že takoj spreminjati v realnost. »Ko nekaj dobim v glavo, začnem v trenutku in zlepa ne odneham. Že takoj po vrnitvi sem brskala po spletu, iskala primerne avtomobile in ideje, kmalu po tistem pa sta bila prva dva avtomobila že na voljo strankam,« pravi. Ker je zgodbo želela čim bolj zanimivo predstaviti javnosti, se je odločila, da bo to storila s pomočjo fotografij, za katere je poskrbela njena sestra Urška Golob.

Urška, ki je mama treh otrok, po izobrazbi pa univerzitetna diplomirana slovenistka in komparativistka, je tudi avtorica bloga Prav posebna mama. S fotografijo se je sprva ukvarjala ljubiteljsko, pozneje pa je to postala dodatna možnost za zaslužek, profesionalno udejstvovanje in osebno rast. Ravno vizualni del (fotografije izdelkov, pasice, letaki …) je njena skrb pri blagovni znamki, ki jo vodi skupaj z Nino.

Najprej sta želeli fotografije avtodomov Nest Campers popestriti s pomočjo pisanih nogavičk, nato pa se je pojavila druga zamisel – da bi notranjost polepšali tudi z lepimi emajliranimi lončki. Najprej je Nina naročila dva iz Anglije, ki sta bila sicer lepa, a se je napis v pomivalnem stroju spral. Nato je kupila lončke v podjetju Emo Celje, nanje pa dala prozorne nalepke z logotipom Nest Campers in še nekaj zanimivimi napisi, Urška pa je robove nalepk na fotografijah preprosto poretuširala.

Lončki so navdušili!

Ko sta posneli nekaj fotografij z nogavicami in nekaj z lončki ter jih objavili na družbenih omrežjih, sta ugotovili, da nogavice niso naletele na noben odziv, medtem ko so ga lončki poželi precej. Po srečnem naključju je bilo to ravno na začetku decembra, ko se je začenjala sezona daril. »Prepričana sem, da bi, če bi bilo to aprila ali maja, zadeva šla nekako mimo, tako pa se je zgodil 'push', ko so ljudje te lončke opazili in jih želeli kupiti,« pravita sestri. Ker so kar naenkrat začela prihajati naročila, sta se morali na hitro organizirati, narediti spletno stran in stran na Facebooku ter se seveda domisliti imena.

Navdih za ime njune blagovne znamke izhaja iz Nest Campers. Ker sta tam oba modela avtodoma povezana s pticami – manjši je Cuckoo Camper Van, večji pa Stork, sta se domislili imena Cuckoo Cups. Čeprav imajo ljudje včasih težavo pri pravilni izgovarjavi imena, sta veseli, da sta si izbrali takšno ime, saj sta želeli nekaj posebnega, hkrati pa jima bo tuje ime zdaj, ko počasi načrtujeta širitev v tujino, prišlo zelo prav.

Ena se takoj »vrže na glavo«, druga je bolj premišljena

Simpatični in zgovorni sestri priznavata, da brez težav na začetku ni šlo. Nekatere težave so bile tehnične narave, saj je trajalo kar nekaj časa, da sta metodo tiska na lončke izpopolnili do te mere, da nista imeli preveč odpada in nezadovoljnih strank. Hkrati sta se naučili, kako načrtovati obdobja, ko je povpraševanje po lončkih večje (ob dnevu žena, božično-novoletnih praznikih ali ob koncu šolskega leta), ter obdobja, ko je večje zatišje. Poiskali sta tudi pomoč in zdaj, ko vesta, da je ob njiju še tretja oseba, na katero se lahko zaneseta, je vse skupaj veliko lažje. Vmes sta prišli v fazo, ko sta že skoraj obupali.

Urška priznava, da če ne bi bila Nina v tistih obdob­jih tako vztrajna, verjetno iz vsega skupaj ne bi bilo nič: »Ona je res izjemna. Je vodilna sila za Cuckoo Cups, hkrati vodi Nest Campers, poleg tega pomaga še najinemu očetu v njegovem podjetju ... Tu se res pokažejo razlike v najinih značajih – Nina je bolj impulzivna, v vsako stvar se vrže na glavo in v njej vztraja do konca. Jaz pa sem bolj razumska, pred vsakim korakom razmislim, jo držim nazaj. Ampak mislim, da je prav kombinacija teh najinih značilnosti tista prava!«

Nina hitro doda, da tudi brez Urške podjetje ne bi bilo takšno, kakršno je in kakršnega so ga ljudje vzljubili. »Ljudje nas poznajo kot srčno znamko in Urška je tista, ki me pogosto ustavi, ko si želim preveč naenkrat. Priznam, da med nama ni vse samo lepo – druga drugo znava pošteno spraviti ob živce in se močno skregati, a kljub temu veva, da se imava radi in sva lahko že v naslednjem trenutku spet prijateljici.«

Ravno ta njuna medsebojna energija je verjetno razlog, da jima gre tako dobro in da idej in energije kar ne zmanjka. Spomladi sta kolekciji dodali še lesene deske, ki so v celoti izdelane v Sloveniji iz masivnega hrastovega lesa in premazane z rustikalnimi olji.

In kakšni so načrti za prihodnost?

Sestri se pripravljata na vstop na tuji trg, a si želita, da bi bil postopen, saj si želita organske rasti. Ne želita delati prevelikih korakov prehitro in ne odstopata od tega, da je vse izdelano v Sloveniji. Predvsem pa si želita, da bi skupnost, ki sta jo ustvarili v tem času, rasla še naprej, saj se najbolj razveselita pozitivnih odzivov njunih kupcev. »Res sva veseli vsake slike, ki jo dobiva ali jo nekdo objavi na družbenih omrežjih. Fotografije nama pošiljajo dnevno, zlasti med vikendi je pravi naval, in ta občutek, ko vidiš, da je nekomu tvoj izdelek tako všeč, da ga s ponosom slika in nekje objavi, je res izjemno lep,« pravita. 

Besedilo: Tina Guček // Fotografije: Urša Golob/Prav Posebno