Nina Osenar: Prisega na presno hrano

11. 3. 2013 | Vir: Nova
Deli
Nina obožuje presni kakav, navdušena pa je tudi nad Terranovinim rastlinskim kompleksom Zelena čistost, s katerim njeno telo dobi kup pomembnih sestavin. (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Voditeljica Nina Osenar je pred leti zavrnila ponudbo, da bi vodila oddajo Kmetija, ker sama ne je mesa in je glede tega zelo načelna. Ne samo, da se prehranjuje vegansko, pač pa zadnje čase prisega kar na presno hrano.

Ker pa se zaveda, da je takšno prehranjevanje lahko tudi nevarno za zdravje, se je seveda o vseh sestavinah in živilih dobro podučila in je postala prava strokovnjakinja za tovrstno prehranjevanje. Posledica pa je seveda tudi to, da je zdrava, sijoča, polna energije.

»Že kot vegetarijanka nisem uživala mleka. Po prenehanju pitja mleka se je moje počutje izjemno izboljšalo. Vseeno sem še jedla določene mlečne izdelke in jajca. Na tisto najbolj striktno možno veganstvo pravzaprav šele prehajam. Mlečnih izdelkov in jajc ne uživam več, se pa tu in tam še vedno pregrešim s kakšnim domačim maminim keksom ali čokolado.

Osnovno dejstvo je: bolj dosledno kot se držim veganske prehrane, bolje se počutim tako fizično kot psihično. Potem pa je seveda tu še etični vidik. Vedeti je treba, da ni mlečna industrija nič manj kruta kot mesna,« pravi Osenarjeva.

»Osebno zagovarjam čim več presne hrane. Nobena tableta ne more nadomestiti velike sklede bio rdečega zelja z avokadom, sezamovim oljem in lanenimi semeni,« pravi lepotička, ki ima nekaj živil še posebej rada.

»Obožujem presni kakav Criollo. Ljudje pogosto ne vejo, da ima kakav toliko antioksidantov, železa in drugih koristnih sestavin, da mu pravijo tudi hrana bogov. Skoraj vsak večer si pripravim skodelico kakava s kamutovim mlekom, cimetom in vaniljo. Večkrat si sama spečem ajdov kruh s kakavovimi zrni, nanj potem namažem tahini in čisto malo sivkinega medu. Jem tudi kar nekaj sojinega sira, v zadnjem času sem se navdušila nad Granovitinim dimljenim tofujem. Osnova mojega kuhanega jedilnika pa so že dolgo na različne načine pripravljene kaše – najraje ajdova, kamutova ali prosena,« pojasnjuje Nina.