Nina Štekar in Jure Štekar: Filip je že dobil svojo vinsko linijo

Nina Štekar in Jure Štekar: Filip je že dobil svojo vinsko linijo (foto: Kaja Milanič) Kaja Milanič
Vir: Story
21. 1. 2016

Ko je Story v Goriških brdih nazadnje obiskal Nino Bratovž Štekar in Jureta Štekarja, je bila novica o tem, da pričakujeta prvorojenca, še zelo sveža. Danes, skoraj leto dni po prvem srečanju, smo druženje ponovili ter se poleg poslovnih načrtov dotaknili njune nove vloge pri malem Filipu.

Story: Spomnim se, kako so mediji po nekaj mesecih vajine zveze špekulirali o zaroki ... Pred kratkim pa smo na vašem profilu, Nina, opazili, da imate poleg dekliškega priimka tudi Juretov. Smo kaj zamudili? Vam moramo čestitati?

NINA: Ne, nič niste zamudili, tako da čestitke ne bodo potrebne. Zakaj sem postala Štekar, naj za zdaj ostane skrivnost.

Story: Saj vem, da vedno rečeta, da ne delata načrtov, pa vendar ... Poroke torej še ni na obzorju?

NINA: Za zdaj je še ni. No, vsaj ne da bi jaz vedela. (smeh) Jure?

JURE: Ne, ne, ni je še, ne more biti vse naenkrat. (smeh)

Story: Kljub družinskemu življenju pa na poslovnem področju ne počivata, kajne? Kaj počneta v tem času?

JURE: Trenutno širimo vinograde, saj bomo kmetijo povečali za nekaj hektarjev. To sem si že dolgo želel in končno je prišla ta možnost. Dokončali smo tudi vinsko klet in arhiv. Seveda tudi prodaja vina ne sme počivati, tako da vsak dan iščemo nove kupce.

NINA: Jaz za zdaj še uživam na porodniškem dopustu, kar mi trenutno zelo ustreza. (smeh) Seveda pa z Juretom že kujeva načrte, kaj bomo po koncu mojega dopusta.

Story: In prav o skupnih poslovnih poteh smo govorili, ko smo vaju prvič obiskali tu, v Goriških brdih. Takrat sta bila nad skupno poslovno potjo navdušena ... Sta po enem letu skupnega dela še vedno istega mnenja?

JURE: Seveda sva še vedno navdušena, saj imava vedno več idej in skupnih interesov. Zdaj je na vrsti leto, da še vse uresničiva. Se že prav veselim, da se Nina vrne nazaj na delo in da začneva.

NINA: Tudi jaz sem se v tem letu in pol še bolj navadila okolja in načina življenja v Brdih, zato mi ne bo težko začeti novih poslovnih poti tukaj.

Story: Pa bi lahko rekla, da je po tem, ko sta postala starša, vajina vez tudi v poslu močnejša?

JURE: Kar se tiče poslovne vezi, zaradi Filipa ni postala nič močnejša. Sva pa zaradi njega zagotovo bolj povezana in si še bolj zaupava.

NINA: Ja, seveda. In mislim, da bo prav zaradi tega veliko lažje sodelovati in delati skupaj.

Story: Česa pa vaju je starševska vloga naučila? Kako vaju je najbolj 'spremenila'?

JURE: Mene je predvsem naučila odgovornosti. Tega, da moram pri delu dati še več od sebe, saj sem zdaj odgovoren še za nekoga in moram razmišljati o tem, da bomo vsi dobro živeli. Ne zdi se mi pa, da me je starševstvo spremenilo. Že pred Filipovim rojstvom sva se z Nino pogovarjala o tem, da bova Filipa vpeljala v svoj način življenja, in to nama je dobro uspelo.

NINA: Nedvomno je starševstvo tudi mene naučilo odgovornosti. Ko vidiš tisto malo bitjece, se začneš zavedati, da je vse odvisno od tebe. Sama sem postala bolj umirjena, stvari me ne vržejo tako hitro iz tira, kot so me prej.

Story: Sicer se veliko vinarjev po takšnih družinskih dogodkih odloči tudi za posebno izdajo vina ali za sajenje kakšne nove trte ... Je bilo pri vas podobno?

JURE: Tudi pri nas smo novo linijo poimenovali Filip. Omenjena linija bo za zdaj vsebovala eno belo in eno rdeče vino, ki bo narejeno le iz naših najboljših leg in najboljših grozdov. Gre za bolj polna, ekstraktno bogata vina. Novo sorto pa smo posadili že pred rojstvom za mamico Nino, in sicer cabarnet franc. (smeh)

Story: In ko že govorimo o novostih v vašem poslu ... Verjetno morate kar redno slediti trendom doma in v svetu. Kako redno vas delo odpelje na kakšno pot?

JURE: Seveda je v tem poslu treba slediti trendom in biti prisoten tudi osebno tam, kjer se prodaja vino. Prav zaradi tega grem sam vsaj enkrat na mesec v Dalmacijo, kjer smo s svojim vinom prisotni že 20 let. Lani pa sem bil dva tedna v ZDA, tja pa se vračam tudi letos spomladi.

NINA: Tokrat upam, da naju s Filipom vzame s seboj. (smeh) Drugače se pa že veselim, da se bom lahko pridružila Juretu na teh potovanjih oz. sejmih.

Story: Nina, vi sicer že načrtujete vrnitev na delovno mesto ali boste s tem še počakali?

NINA: Porodniški dopust imam do maja, in če se bo le dalo, bom do takrat še uživala. Vsi mi pravijo, da tako lepo, kot mi je zdaj, mi ne bo nikoli več. (smeh) Ampak najbrž bom vseeno že malo pomagala tu doma, saj se sezona v Brdih začne tam nekje aprila.

Story: Pa vas je tega trenutka kaj strah ali se ga že veselite?

NINA: Seveda se vrnitve veselim, priznam pa, da me je malo tudi strah. Gre le za novo delovno okolje in nov projekt, ki bo temeljil bolj ali manj na meni. A s pomočjo domačih in Jureta vem, da mi bo uspelo.

Story: Sicer pa se delu na domačiji in v vinarstvu brez dvoma tudi zdaj ne morete izogniti. Je tako Filip že prisostvoval kakšnemu delu na domačiji? Na primer pri trgatvi ali čem podobnem?

NINA: (smeh) Filip je sicer spoznal že vsak kotiček domačije, tudi vinograde sva že vse prehodila, je pa res, da še ni prisostvoval pri kakšnem delu. Je zelo priden fantek, ki je rad v družbi, in vedno se mu mora kaj dogajati. Je pa veliko v kuhinji, bodisi doma ali pa v Ljubljani v JB, tako da mogoče postane veliki chef. (smeh)

Story: Ravno zadnjič sem delala zanimiv prispevek z mladim vinarjem s Krasa, ki se je odločil nadaljevati družinsko vinarsko obrt. Jure, vem, da je to še daleč, pa bi si želeli, da tudi vaš sin nadaljuje družinsko tradicijo?

JURE: Seveda bi si želel. Jaz sem zdaj četrta generacija, ki je prevzela kmetijo, tako da bi bil Filip že peta, kar je že lepa številka.

NINA: Jure bi v resnici najraje videl, da bi Filip že zdaj vozil traktor. (smeh)

Story: Tako se v družini verjetno stkejo še močnejše vezi, kajne?

NINA: Najbrž so vsa družinska podjetja enaka, lepo je delati z domačimi, a hkrati tudi težko. Tukaj nimaš ločenega poslovnega in zasebnega. Vse skupaj je tako povezano, da je to način življenja, ki ga moraš imeti res rad, da ti lahko uspe.

JURE: Čeprav si skupaj ves dan, ko potegneš črto, nisi skoraj nič. Zato je pomembno, da si večkrat vzamemo čas tudi vsak zase in se odmaknemo od domačega okolja, da se lahko malo sprostimo in posvetimo drug drugemu.

NINA: Zjutraj se lahko spreš in ves dan ne govoriš, zvečer, ko pridejo gosti, pa moraš komunicirati, drugače ne gre. Mogoče tako hitreje rešimo spore. (smeh)

Story: Kakšni pa so vajini načrti za prihodnost? Kaj bi si želela uresničiti v tem letu?

JURE: Sam si želim povečati prodajo vina in privabiti čim več gostov na našo domačijo.

NINA: Da bi se mi uresničil začrtan cilj spremeniti in izboljšati ponudbo v turizmu in s tem pridobiti nove in ohraniti stare goste.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story03/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 03/2015

Story 03/2015, od 14. 01. 2016