Nina Strnad: S petjem sem se poistovetila

Nina Strnad: S petjem sem se poistovetila (foto: Ciril Jazbec) Ciril Jazbec
Vir: Jana
2. 12. 2017

Vrhunska džezovska vokalistka bo 3. decembra z Big Bandom RTV Slovenija nastopila v Kinu Šiška. Koncert bo posvečen predvsem vokalnemu džezovskemu opusu Jožeta Privška.

Pred leti sem slišala vašo izvedbo skladbe Med iskrenimi ljudmi, ki me je zelo očarala. Je omenjena skladba ena izmed vaših najljubših slovenskih popevk?

Težko rečem, katere pesmi so mi najljubše, zagotovo pa je Med iskrenimi ljudmi ena izmed mojih ljubših pesmi slovenske popevke.

Kaj je potrebno za dobro interpretacijo skladbe?

To je kar težko vprašanje. Vsekakor sta temelj dobro poznavanje in razumevanje besedila. Meni najbolj pomaga, da znam besedilo na pamet, da si ga predstavljam kot zgodbo, in ne kot pesem.

Vaša izobraževalna glasbena pot se je začela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Kdaj ste odkrili, da se želite profesionalno ukvarjati z glasbo?

Pred nekaj dnevi sem se spominjala, kako sem z 12 leti začela obiskovati ure petja v Glasbeni šoli Vox, kamor segajo začetki mojega glasbenega izobraževanja. Želja po petju in nastopanju sega globoko v moje otroštvo. S petjem sem se vedno najbolj poistovetila in se tako najlažje izražala. Moja glasbena pot je bila bolj pogojena s tem, kdaj se bo začela, kot s tem, ali se sploh bo.

Izhajate iz glasbene družine?

Ne, v moji primarni družini se nihče profesionalno ne ukvarja z glasbo. Moja starša sicer rada pojeta in plešeta ter sta dolga leta sodelovala z Akademsko folklorno skupino Franceta Marolta, nista pa imela drugih ambicij na glasbeni sceni.

Glasbene veščine ste izpopolnjevali na New School for Jazz and Contemporary Music v New York-u. Kakšno je bilo izobraževanje v New Yorku?

Ameriško izobraževanje je v primerjavi s slovenskim do študenta veliko bolj prijazno. Sistem je bolj praktično naravnan, mogoče celo zabaven, a zato včasih trpi teoretičen del snovi. So pa cene izobraževanja astronomsko visoke in nisem prepričana, da vedno upravičeno.

Končali ste študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu in poučujete petje. Kaj je največji izziv pri poučevanju petja?

Izzivov pri poučevanju petja je mnogo. Mogoče je največji, da učencu v pravem trenutku ponudiš pravo informacijo na pravi način.

Z Big Bandom RTV Slovenija pripravljate koncert, ki bo posvečen predvsem vokalnemu džezovskemu opusu Jožeta Privška. Kako je nastala ideja za koncert?

Letos bi Privšek praznoval 80. rojstni dan in Big Band RTV Slovenija mu je v čast želel prirediti koncert, ki bi predstavljal njegov džezovski opus. Povabili so me k sodelovanju in seveda sem povabilo z veseljem sprejela.

Kako ste naredili izbor skladb, ki jih boste izvajali na koncertu?

Z dirigentom Lenartom Krečičem sva se hitro lotila dela in se potopila v arhiv ter poiskala njegove avtorske skladbe. Materiala je bilo izredno veliko in porabila sva kar nekaj časa, da je nastal program, s katerim sva bila oba zadovoljna. Vsako pesem, ki je ustrezala zastavljenim pogojem, sva poslušala, pregledala partiture in poskusila izvesti. Na koncu sva imela nabor 23 vokalnih skladb in sedem inštrumentalnih, ki bi bile primerne za koncert. Na koncertu pa izvajamo 20 pesmi. Menim, da je bil namen dosežen in da koncert predstavlja celoten časovni in žanrski spekter džezovskih del Jožeta Privška.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Ciril Jazbec