Nina Šušnjara iskreno o zmenkih

Nina Šušnjara iskreno o zmenkih (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
8. 11. 2017

"Če mi moški plača pijačo, to še ne pomeni, da me je kupil. Plačal mi je le čaj, nič drugega. Tudi zdaj, ko hodim na zmenke, je tako."

Modna oblikovalka Nina Šušnjara je na zadnjem modnem tednu predstavila novo kolekcijo Kalopsia, v kateri so sicer tradicionalno moški kosi smuknili v popolnoma novo, nežnejšo in bolj čutno žensko preobleko. Navdih za ustvarjanje kolekcije je Nina črpala iz svojega aktualnega dogajanja, ki ga zaznamujejo tudi zmenki.

Če začnemo pri tistem stereotipnem vprašanju, ki si ga dandanes zastavljajo tako številni moški kot tudi dekleta. Kdo mora na prvem zmenku poravnati račun?

Nisem bila vzgojena v duhu, da naj pustim moškim odpirati denarnico. Vedno sem zase plačevala sama. Morda je ravno v tem težava, da sem dolgo rinila pred točilni pult in molila denar natakarju pod nos. Zdaj pa se vendarle pustim tudi častiti, saj se mi zdi, da je do neke mere to tudi prav. Če mi moški plača pijačo, to še ne pomeni, da me je kupil. Plačal mi je le čaj, nič drugega. Tudi zdaj, ko hodim na zmenke, je tako.

Glede na to, da ste modna oblikovalka, je naslednje vprašanje popolnoma na mestu. Kaj najraje oblečete za prvi zmenek?

Priznam, rada imam udobje, čeprav na račun mode velikokrat stisnem zobe, vsaj na snemanju in fotografiranju. Moj vsakdan je dokaj hektičen, zato si ne moram privoščiti kosov, ki mi ne bodo pustili dihati. Na prvem zmenku morajo biti moja oblačila kar se da udobna. Ne želim, da je prvi zmenek zategnjen, temveč sproščen. Zgodilo se je že, da sem prišla v športnih oblačilih in popolnoma neobremenjeno. Tako se mi zdi, da se oba lahko posvetiva sogovorniku in ne le temu, kako je vse skupaj videti. Če si že končal na zmenku, si si tako ali tako všeč. Tega ni treba znova dokazovati. Bodimo iskreni, takšni, kot smo!

Kateri zmenek pa vam bo za vedno ostal najbolj v spominu? Vas je kdo kdaj prav posebej presenetil?

Seveda, kar nekaj jih je bilo! Vsak fant, s katerim sem kdaj bila, me je presenetil vsaj z enim zmenkom, ki je bil resnično nekaj posebnega. Moški se znajo potruditi, problem nastane, ker se potrudijo enkrat samkrat, potem pa nikoli več. Sama pa sem popolno nasprotje, saj rada presenečam. Rada osrečujem ljudi in uživam ob nasmehih na obrazih bližnjih. Zato sem včasih morda prevečkrat presenetila svojo boljšo polovico in ji s tem odvzela ves pogum. Včasih se moram držati nazaj, zato da fantje pridejo do izraza. Drugače se hitro počutijo ogrožene.

Nina Šušnjara: ”Bodimo iskreni, takšni, kot smo!“

Pri obdarovanju ne moremo mimo prihajajočih praznikov in obdobja kupovanja daril. Kako sicer najraje preživite praznični december in božične dni?

Pri nas božič poteka nadvse družinsko. Vsako leto se imamo tako super, da vsi komaj čakamo naslednje praznike. Praznujemo v družinskem okolju, moji starši, sestra z družino in jaz s partnerjem, kadar tega ni, ga nadomesti moja dobra prijateljica Nina Pušlar. Sami sebi smo tako dovolj. Naš večer se tako zavleče vse do jutranjih ur.

Vam sicer darila pod smrečico še danes narišejo širok nasmeh na obraz?

Mislim, da sem včasih dosti bolj cenila materialna darila kot danes. Potem počasi ugotoviš, da imaš lahko skoraj vse, zato tovrstna darila izgubijo vrednost. Še danes mislim, da če bi bile vse materialne dobrine zastonj, bi ljudje hitro izgubili hrepenenje po tem. V družini smo z darili včasih pretiravali, niti ne v količini, temveč smo preprosto vsako nogavico zavili v drug papir in s tem ustvarili navidezno veličino. Radi smo odpirali darila. Dandanes pa poskušamo ob teh praznikih prednost posvetiti dobrodelnosti, zato vsako leto naredimo tudi kaj dobrega.

Katero darilo pa vam bo najbolj ostalo v spominu?

Uh, zanimivo, česa se v resnici spominjam. Ker sva s sestro uživali na snegu, naju je pod jelko pričakal snežni bob, takšen roza, z zavoro. Pred tem sva se spuščali po hribu le z lopatami in najino veselje je bilo ob darilu tako neizmerno. Verjetno zato, ker sva ga lahko uporabili že ta isti dan. 

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Helena Kermelj

Priporočamo