Nina Šušnjara o razhodu s fantom: “Imela sva različne poglede …”

Nina Šušnjara o razhodu s fantom: “Imela sva različne poglede …” (foto: Klemen Razinger) Klemen Razinger
Vir: Story
15. 4. 2017

Z Nino Šušnjara smo se sestali na prelep sončni dan, ko je bilo v zraku čutiti veliko dobre energije in so se nam na obrazu pojavile smejalne gube. Nina ima namreč nalezljiv smeh in prav tako posebna ter edinstvena je, kot veleva njena nova pričeska v slogu morske deklice.

Da je srečna in izpopolnjena, smo opazili takoj, a tega ne moremo pripisati ljubezni. Pred kratkim se je namreč razšla z dolgoletnim partnerjem, kaj se je pravzaprav zgodilo, pa nam je uspelo razvozlati v naslednjih vrsticah. Jasno je tudi, zakaj Nina po ljubezenskem razhodu deluje tako srečno in zadovoljno.

Story: Ptički se ženijo, sonce sije, prihaja nova kolekcija, obrnili ste nov list in vse cveti. Cvetite tudi vi?

Res je, sem pravo spomladansko dete, pravi 'flower power' (smeh) in dejansko se v tem času zbudim iz zimskega spanca. Na tednu mode smo predstavili novo kolekcijo za pomlad-poletje, ki smo jo poimenovali Femina. Glavno sporočilo te kolekcije je poziv ženskam, da se malo podredijo svoji ženstvenosti. To ne pomeni, da morajo biti manj močne, ampak feminilne oziroma ženstvene. Zdi se mi, da je bilo vse od 90. let, ko so se ženske resnično postavile ob bok moškim, sploh v poslovnem svetu, treba žensko energijo umakniti in izraziti več moške, kar se mi zdi nepotrebno. To ima nasprotni učinek, saj se moški zaradi tega počutijo še bolj ogroženo. Seveda pa ni vedno dovolj, da smo ženstvene in hkrati močne, ker se tudi moški, ki ni postavljen, počuti ogroženega ob tebi.

Story: Torej gre za nasprotja in ujemanja, tako v življenju kot v modi?

Tako. Vedno naredim kolekcije, ki imajo veliko kontrastov, in ta bo ženstvena zaradi barv, hkrati pa bo slonela na modi z ulice, ker vsaka ženska potrebuje malo 'geta' v sebi.

Story: Kdor vas pozna, ve, da je to vaš DNK, kajne?

Res je, s tem, da sem tokrat želela, da je ta kolekcija oda vsem ženskam, ne glede na raso, kulturo ali celino, na kateri živijo. Želela sem, da se prebudi zavedanje, da prav vse ženske v sebi nosimo notranjo moč, ki je moški nimajo. Žal to veliko moških straši, namesto da bi to sprejeli in bili ponosni. Življenje bi bilo veliko bolj harmonično. Tudi sama sem vzgojena v tem duhu, saj so me učili, da se šteje za nekaj pozitivnega, če si samozavestna, če veš, kaj želiš, služiš svoj denar ter si uspešna. Danes pa imam občutek, da je to v svetu prej pomanjkljivost kot prednost. Tudi pri moškem bo imela prednost ženska, ki teh stvari nima urejenih, ker se bo ob njej počutil bolj moško.

Story: Kako si vi razlagate feminizem?

Sem feministka, ampak to se interpretira na različne načine ... Čeprav je bila emancipacija nujno potrebna, smo se po drugi strani z njo malo 'zafrknile', ker so moški pozabili ostati kavalirji in šarmantni. To se ne bi smelo spremeniti, po drugi strani pa tudi ženske ne bi smele postati 'moški'. Čeprav imamo enake pravice in možnosti, bi morali oboji ostati takšni, kot smo po naravi. Inteligenca, sposobnost, pridnost so odlične kakovosti z vidika posla, odnosi pa so nenehna bitka, zato se je treba znati prilagoditi, a vrednote naj ostajajo enake. Izhajam iz ljubeče družine, kjer je bilo vodilo, da se bomo vedno medsebojno podpirali in si pomagali, tudi če gre vse po zlu. Drug drugemu smo vedno na prvem mestu, zato sem vajena takšnih medsebojnih odnosov, pri katerih se imaš rad brezpogojno. To ne pomeni, da me imaš rad v moji najlepši izdaji, ampak z mojimi napakami vred. Nisem popolna, ker biti popoln je verjetno zelo dolgočasno.

Story: Veliko jih stremi k popolnosti ...

To je njihov križ.

Story: Tudi za ženske pravijo, da smo druga drugi največji sovražnik.

Prava ženska, ki je postavljena, samozavestna in močna, bi morala podpreti drugo žensko, ne pa, da se ob njej počuti ogroženo. Tukaj smo res naredile napako, ker se moški hitreje povežejo in podprejo. Res bi se morale še bolj podpirati in bolj držati skupaj. Če je tvoja prijateljica uspešna ali lepa, še ne pomeni, da si ti kaj manj. Bodi vesela zanjo, ti imaš pa kakšno drugo lepo lastnost. Vsak je unikat, in to je bistvo. Treba se je sprejeti, ne pa tekmovati. Tudi znotraj odnosov so tekmovanja, kar se mi zdi nepotrebno in malenkostno. Tudi jaz se še učim, spoznavam življenje in odnose ...

Story: Pred kratkim ste spoznali tudi, kako je biti dolgo v vezi, in kako je, ko se partnerja oddaljita drug od drugega. Kako si situacijo razlagate danes?

Vesela in hvaležna sem, da se stvari, odnosi in ljudje, ki niso zdravi, sčistijo in prekinejo. Če dva cenita različne vrednote in to, kaj je v življenju res pomembno, pač nista za skupaj. Imela sva popolnoma različne poglede na to, kakšen naj bi bil partnerski odnos v zreli, odrasli vezi. Tega pa ne moremo spoznati na popolnem zmenku in v popolnih okoliščinah, ampak šele takrat, ko nastopi realno življenje, ko padejo maske, in takrat ljudje pokažejo svoj pravi obraz. Menim, da za toksične lastnosti, kot so koristoljubje, nastopaštvo, neiskrenost, zahrbtnost, nedoraslost, obremenjenost in tekmovalnost, ni prostora v nobenem zdravem odnosu, kaj šele v partnerskem, in to je vse, kar bom povedala, ker je to zame že popolnoma nepomembna tema. To je preteklost, jaz pa sem človek, ki se veseli svoje prihodnosti.

Story: Življenje spoznavate tudi prek potovanj in številnih sodelovanj, ki vam polnijo urnik. Katero je na vas pustilo največji vtis v zadnjem času?

Omejena izdaja steklenic za vodo SNYR X EQUA je bila zanimivo sodelovanje in v manj kot dveh tednih so bile razprodane. V kratkem bodo ponovno na trgu, ker smo dobili veliko prednaročil. Zelo sem vesela, da imam s partnerico Lucijo Gubenšek poleg znamke SUSNYARA tudi njeno difuzijsko drugo linijo SNRY. Odkar imam v ekipi Lucijo, se je veliko spremenilo, saj se res spozna na posel. Sama sem bila primorana postati poslovna ženska, kar je bilo zame vedno naporno. Lucija pa ima širšo sliko in nemudoma po njenem pristopu smo naredili drugo linijo, ki sem si jo že dolgo želela ustvariti. Modo sem želela ponuditi širši publiki, za manj denarja. Čeprav še vedno ni tako poceni, kot bi si želela, sem vesela, da imamo proizvodnjo, ki ne izkorišča delovne sile, in da so podizvajalci plačani za svoje delo. Veliko dejavnikov je treba upoštevati.

Story: Stremite tudi k temu, da bi bilo všeč večjemu številu ljudi?

Da bi bilo čim bolj prodajno in da pristaja številnim postavam. Najde se kos, ki je narejen za vitke in visoke, kjer izpadem iz igre tudi sama, a tudi to je treba ponuditi. S škornji, ki smo jih oblikovali z L'estroso, smo zadeli v polno. Zelo sem ponosna na ta kos, ker mi je uspelo oblikovati obutev, ki je primerna za različno težo, višino, tip ali slog ženske. Škornji zožijo in podaljšajo nogo, udobni so, imajo seksi in kul element ter so nosljivi. Na voljo so v trgovini Omara in trenutno je tu še verzija v temno modrem džinsu, jeseni pa znova prihajajo črne. Tako lepo je, ko na ulici vidim dekleta, ki nosijo moje kose in izdelke, ki so nastali z različnimi sodelovanji. Zelo sem vesela in zelo cenim vso podporo, ki jo dobim od žensk. Pri tednu mode smo se združili s prehrambnimi nadomestki znamke NuMe, katerih ambasadorka sem. Njihove izdelke rada uporabljam, saj v obdobju, ko sem kreativno zaposlena, ne pomislim na hrano. To je seveda zelo slabo, ker zelo rada dobro in zdravo jem ter kuham, ampak enostavno ni časa. Obožujem šejke, ki so zelo okusni in nasitni, pa tudi juhe imam rada, prav tako pa je poseben bombonček, ki pride prav, ko si povsem brez časa in lačen. Všeč mi je dizajnerski del te znamke, za katero je šejkerje in druge pripomočke oblikoval industrijski oblikovalec Karim Rashid. Moči sem združila tudi s Tosamo, ki ima linijo za ženske Femina. Nad njihovimi izdelki se navdušujem, ker so naravni in imamo skupno tudi to, da se naši filozofiji znamk popolnoma ujemata. Veliko idej črpamo iz narave in okolja ter smo posvečeni le ženskam.

Story: Torej za zunanjost skrbite dobro, kaj pa za duha?

Poskušam biti čim bolj aktivna, čeprav bi se spomladi najraje martinčkala ves dan. (smeh) Dobro je, če vsaj dvakrat na teden narediš nekaj zase tudi fizično.

Story: Opazili smo, da ste se v zadnjih letih lepo izoblikovali in da vam je uspelo formo obdržati do danes. Kako vam to uspeva?

Iskreno, nič kaj ne 'pazim', kaj počnem, zgolj vzdržujem. Ni mi težko, v red me je spravila prijateljica Špela iz studia Lia, ki me je navdušila nad power platom in lpg-jem. Power plate mi je sploh všeč, ker vadba traja zgolj pol ure, a to ne pomeni, da nimaš bolečih mišic. Poleg tega pa vsaka posamična vadba na tresoči aparaturi stabilizira in angažira celotno telo, tako da je vadba res maksimalna. Lpg pa je tretma, s katerim se znebiš celulita, in če to preizkušaš prvič, moraš vzeti vsaj 12 tretmajev, ker je po šestem še huje - takrat je celulit še bolj viden. V naslednjih šestih tretmajih pa izgine in potem zadevo samo še vzdržuješ. Seveda moraš poskrbeti tudi za svojega duha, sama pa sem najbolj srečna, ko doživljam stvari. Sem pravi hedonist in potrebujem nove izkušnje, čim več moram videti in doživeti. To pa ni povezano z denarjem, samo z ustvarjalnostjo. Šla bi tudi kampirat v gozd, če to pomeni, da bi se zbudila na travniku, obdanem z rožami, kjer bi si za zajtrk omislili piknik ... Samo da je dokaj varno ter zakonito in je to to. (smeh)

Story: Nazadnje ste se potepali po Maroku. Zakaj prav ta država?

V Maroko sem odšla s še eno močno in postavljeno žensko Nino Pušlar in tja sem si želela, ker me je zanimalo, kako tamkajšnje ženske doživljajo življenje in kakšno vlogo imajo v njihovi kulturi.

Story: In kaj ste ugotovili?

Bila sem presenečena, ker sem mislila, da ženska nima pravic. Na cesti res vidiš več moških in s številnimi sem se tudi pogovarjala. Povedali so mi, da je na videz res videti tako, a da je doma glavna ženska. Videla sem tudi incident, ko je mlajši moški, ki je s kolesom dirjal po cesti, povozil žensko. Ko je vstala, se je postavila zase in mu dala vetra, moški pa je imel solzne oči. Okrog njiju se je zgrnilo še 15 moških, ki so preverjali, ali je z njo vse v redu, in videlo se je, kako osramočeni so, da se je to pripetilo ženski. Veliko spoštovanje do nje so pokazali in opazila sem, da ni tako, kot si mislimo. So pa zelo temperamentni in ob vrnitvi v Slovenijo sva bili z Nino na primer priči vsesplošnemu pretepu na letalu.

Manja Plešnar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 15/2017

Story 15/2017, od 06. 04. 2017