Nina Valič: Bo zamenjala kariero?

"Ne vem, ali se sploh sme hvaliti člane rok benda, ampak Sadni dan so taki hudi modeli, da sem se na odru počutila izjemno in sem zaradi dejstva, da so me izbrali, v momentu pozabila na tremo in zapela komad v prvi vrsti zanje. Uživala sem zelo, zelo!" (foto: Žiga Culiberg, Goran Antley, arhiv Nove) Žiga Culiberg, Goran Antley, arhiv Nove
Vir: Nova
11. 6. 2016

Marsikdo je bil presenečen, ko je na odru Orto bara v Ljubljani ugledal Nino Valič, znano slovensko igralko, v vlogi pevke.

Ne, ni snemala filma ali oddaje ali česa podobnega, Nina je po novem rock pevka.

Nino Valič poznamo iz gledališča in televizije, kamor jo je pot nekako logično pripeljala, saj izhaja iz znane igralske družine Valič. Vsestranska umetnica, ki je tudi mama dveh otrok, se je preizkusila še v vlogi pevke v rock bendu Sadni dan, v čemer je zelo uživala, zato bo to zagotovo tudi nadaljevala.

"Sadni dan so Matej Felc na basu, na kitarah Zoran Gabrijan in Robi Povše, pevec Jani Krmac, ki sem jih spoznala na prvi vaji, in na bobnih Aljaž Deu. Aljaževo in mojo družino druži ljubezen do nekega določenega koščka obale na Hrvaškem, kjer vsako leto Aljaž, ki je marsikomu znan kot gospod Palačinkomat, vsaj enkrat v času skupnega dopusta ves dan peče palačinke za vse otroke v kampu, zvečer pa potem midva zapojeva vse, kar znava in zmoreva, ker Aljaž s sabo na morje vlači tudi kitaro," pove Nina o začetku sodelovanja z bendom.

Čast in slava devetdesetim

Jani Krmac je novi pevec benda, nekaj komadov pa pojeta tudi Aljaž in Zoran. Večina pesmi je sicer avtorskih, nekaj pa izposojenih v čast in slavo devetdesetim, času njihove mladosti. 

"Aljaž je na eni od vaj fantom predlagal, da bi pesem Where is my mind skupine Pixies zapela jaz. Bila je sreda, okoli osmih zvečer, klical me je in vprašal, ali sem za. Rekla sem, zakaj pa ne, in vprašala, kdaj imajo vajo. Aljaž je rekel, da zdaj, prav ta moment. In ko je moj sin zaspal, sem šla na vajo," navdušeno in z iskrečimi očmi razlaga Nina, ki je nad svojo novo vlogo popolnoma navdušena.

"Ne vem, ali se sploh smejo hvaliti člani rock benda, ampak Sadni dan so taki hudi modeli, da sem se jaz na odru počutila izjemno in sem zaradi dejstva, da so me izbrali, v momentu pozabila na tremo in zapela komad v prvi vrsti zanje. Uživala sem zelo, zelo!" No, kljub temu seveda ne bo opustila svojega gledališkega in televizijskega dela, ob tem pa bo še pela, saj je petje z bendom v živo naravnost fantastična izkušnja. Podobnosti z igralstvom vidi v tem, da gre za veliko povezanost med vsemi člani skupine in za skupno koncentracijo."Sicer pa igralci radi pojemo, pa saj ima vsak študent dramske igre vsa štiri leta gledališko petje v programu šolanja." Seveda nas je zanimalo, kako Nina ob vajah za gledališče in predstavah, materinstvu in živahnem družabnem življenju najde čas še za petje? "Jaz si rada vzamem čas za stvari, ki me osrečujejo. Prej sem poznala samo Aljaža, zdaj pa poznam še štiri izredne ljudi, ki jih druži potreba po ustvarjanju glasbe. In njihove družice, žene, prijatelje. Glasba povezuje in hrani duha."

Z Bojanom Emeršičem se bo možila že šesto leto

V Drami, kjer je Nina zaposlena, gre sezona predstav h koncu, Nina zdaj že študira za novo predstavo Zaljubljenca, katere glavna tema je ljubezen. To bo njena prva, septembrska premiera. V naslednji sezoni bodo spet na sporedu predstave Inventura, Jugoslavija, moja dežela in Kralj Ubu. "In še predstava Nežka se moži, ki je zelo uspešna, bo očitno na sporedu tudi naslednjo sezono. Se pravi, z Bojanom Emeršičem se bova v Mali Drami možila že šesto leto," se smeji Nina.

■ EVA JANDL

Značke: Nina Valič

Priporočamo