Nino Ošlak in Anabel: Od oboževalke do varovanke

Nino Ošlak in Anabel: Od oboževalke do varovanke (foto:  Marko Maag) Marko Maag
Vir: Nova
1. 5. 2018

Nino Ošlak in Anabel. Prvi je kljub mladosti že stari znanec domačih glasbenih odrov, druga pa je novinka, ki je slavila na Poprock festivalu.

Nino je pred kratkim izdal čisto svežo pesem in že deseti videospot Nekaj je na tebi, Anabel pa je postala najbolj predvajana novinka leta 2017, predstavila pa se je tudi na letošnji Emi. Kaj imata skupnega? Le uspešno glasbeno sodelovanje ali kaj več?

Novinarji vaju pogosto videvamo skupaj, medtem ko na odru nikoli ne nastopata skupaj. Ljudje vaju verjetno ne bi povezali, a sta vseeno nekako povezana. Kako?

Anabel: Z Ninom sodelujem že več kot leto dni, ko mi ga je predstavil plesni trener, sicer režiser Ninovih videospotov, Marko Maag. Kot mlajša punčka sem bila Ninova oboževalka, poslušala sem njegove pesmi, ga spremljala, zato sem pred prvim srečanjem imela kar precej treme. Priznam. Zdaj pa sva zelo povezana v glasbenem smislu, saj je moj producent in tudi avtor moje prve velike uspešnice Ob kavi, ki smo jo s skupnimi močmi ustvarili Nino, Marko Maag in moja malenkost. Postali pa smo tudi pravi prijatelji, stalno smo na vezi, se tudi veliko družimo.

Torej od Ninove oboževalke do varovanke ali kako?

Nino: Lahko bi rekli tako. V plesni šoli je kolega Marko Maag odkril njen potencial, talent za petje in glasbo. Predlagal sem, da se dobimo pri meni v studiu. Čeprav je bila Anabel na začetku res precej sramežljiva in zadržana, smo se odlično ujeli, posneli nekaj demov. Ker se je res odlično izkazala in ni samo pevka, ampak tudi punca z idejami, ki zna kreativno glasbeno razmišljati, smo posneli prvo pesem Ob kavi.

Anabel: Pesem smo prijavili na Poprock festival v okviru Dnevov slovenske zabavne glasbe na RTV Sloveniji. Prava zmaga zame osebno je bila že to, da me je komisija sploh sprejela na festival. Ko pa sem slavila na samem festivalu, se je vse skupaj zdelo kot najlepše sanje.

Nino, pred letom in pol ste izdali svojo drugo ploščo Pod tušem. Že načrtujete novo?

Nino: Do zdaj sem izdal dva albuma, Simfonija in Pod tušem. Počasi nabiram nove skladbe, a se mi nikamor ne mudi. Vedno delam tako, da poslušalcem ponudim najboljše. Zdaj sem ravnokar posnel čisto nov singel Nekaj je na tebi in zanj ustvaril že svoj deseti videospot.

Videospot je nekaj posebnega, zakaj?

Nino: Ker je to že moj deseti spot po vrsti, sem želel nekaj novega, drugačnega. Prijatelja Nina in Tom že nekaj časa potujeta po Aziji, in ker je Tom odličen snemalec in vloger, sem ju prosil, da mi nekaj najlepših posnetkov s plaž na Baliju in drugod posodita za moj spot. Tako smo ustvarili posebno zgodbo, kot neke spomine ter na tak način vključili te njune kadre v spot, ki sem ga z ekipo sicer posnel v Sloveniji.

Stojite za slovensko glasbo. Prenašate to tudi na Anabel?

Nino: Slovenščina mi je všeč. To je moj materni jezik, jezik, v katerem se lahko najbolj svobodno izražam. Na obeh albumih, ki sem jih do zdaj posnel, so vse pesmi v slovenskem jeziku. Verjamem, da številni glasbeniki, ki ustvarjamo, dokazujemo, da je lahko tudi slovenščina, če jo znaš spretno uporabljati, zelo zveneč jezik.

Ob petju in pisanju glasbe ste tudi akademski glasbenik in profesor, ki svoje znanje prenašate na mlajše. Kaj vam to pomeni?

Nino: Poučujem glasbeno umetnost na Osnovni šoli Koseze. V svojem delu res uživam, saj sem že v srednji šoli razmišljal zelo resno o tem, da bi nekoč rad poučeval mladino. Mladostniki te vsak dan naučijo kaj novega, nikoli ni dolgčas z njimi. Res ne.

Kako vas sprejemajo učenci? Ste zahteven profesor?

Nino: To bi morali vprašati njih. Mislim pa, da recimo mlajše učence zanima predvsem, kako poteka recimo sinhroniziranje risank, ki jih delam. Pogosto mi povejo, kje vse so slišali moj glas. Starejši učenci pa so bolj navdušeni nad glasbo, zanimajo jih videospoti in podobno. Dobro se razumemo, verjetno tudi zato, ker se res trudim, da sem do vseh pošten, in predvsem se trudim, da bodo v glasbi znali uživati.

Od oboževalke  do varovanke

Kako vam poleg petja, snemanja, nastopov in poučevanja uspe še vzdrževati tako dobro formo? Številne oboževalke ste že večkrat razveselili z izklesano postavo, ki ste jo postavili na ogled tudi v katerem od videospotov.

Nino: Poleg pevske kondicije je pomembna tudi dobra telesna pripravljenost. Natrpan urnik si je treba organizirati. To sem se naučil že v Glasbeni gimnaziji Ljubljana, ko je bil moj urnik res zapolnjen od jutra pa do poznega večera. Z leti sem se naučil reči ne in kdaj kakšno zadevo žal moram tudi odpovedati. Glas je živ instrument, ki ga je treba negovati, mu dati tudi počitek. Boj proti stresu in odklop od vsakodnevnih aktivnosti pa mi predstavlja šport. Kot najstnik sem bil košarkar, zdaj pa predvsem tečem in kolesarim, čez zimo pa vzdržujem kondicijo v fitnesu.

Pogosto se med producenti in pevkami razvije kaj več. Glede na to, da vaju z Anabel videvamo skupaj, je to res samo poslovna vez?

Nino: Ni pravil, sploh v ljubezni ne. Ampak oba meniva, da osebnega življenja ne želiva deliti z javnostjo. Nekaj pa lahko ostane samo za naju, za prijatelje, družino. Za zdaj sva dobra prijatelja, pa četudi bi bila kaj več, vam tega ne bi priznala.

Kako vaju gledajo prijatelji, verjetno večkrat ne moreta na kakšno zabavo, druženje?

Nino: Moja družba je že navajena, da velikokrat zamudim, pridem pozneje ali pa manjkam. Razumejo, z leti so se navadili. Predvsem na mojih – tako me hecajo – zvezdniških 15 minut zamude.

Anabel: Zelo me podpirajo, sploh pa mi velikokrat pošljejo kakšne posnetke, ko slišijo mojo pesem na radiju. Res sem vesela, da imam nekaj res dobrih, iskrenih prijateljev. 

Besedilo: MIMA // Foto: Marko Maag