Nipke in Damjan Jović: Vsi, ki nas poslušajo, so naši otroci …

Jovo, Nipke in Hyu. (foto: Foto: Nipke) Foto: Nipke
Vir: Story
10. 5. 2020

Letos založba Dravle records praznuje 15 let. Večina jo povezuje z dvema imenoma, glasbenikom Nipketom in producentom Damjanom Jovićem. V njihovem studiu pa ustvarjajo tudi številni drugi glasbeniki: Challe Salle, Trkaj, Zlatko in drugi.

Kolektiv Dravle records zaseda pomembno mesto na slovenski glasbeni sceni. Zato smo se pogovarjali z gonilno silo Nipketom in Damjanom …

Petnajstletnico Dravle records ste lepo zaokrožili z novim albumom Buden. Ste si mislili, ko ste ustanovili založbo, da boste čez 15 let tu, kjer ste danes?

Dravle Records je v bistvu kreativen kolektiv, ki deluje v različnih oblikah, kot so založba, studio, produkcija in band. Vse je nastalo nekako samo od sebe, kot nekakšen organizem, ki je v pravem času imel prave pogoje. Nikoli nismo preveč planirali, vse se je zgodilo samo od sebe, iz ljubezni do glasbe in prijateljstva.

Očitno ste odkrili zmagovalno kombinacijo. Naveza Nipke-Jovič pa poraza sploh ne pozna, kajne?

Z Nipketom skupaj ustvarjava že 15 let in najin okus za glasbo se je oblikoval v neki najin zvok. Sva kot dva različna inštrumenta znotraj istega orkestra in točno veva, kaj kdo igra.

Kdo pa ima glavno besedo pri nastajanju novih projektov?

Odvisno od projekta. Seveda pa imamo razdelane vloge, kaj kdo počne in kako komuniciramo, kaj se bo zgodilo. Zadnjo besedo ima zmeraj glasba in vprašanje, ali smo z zvokom narisali občutke, ki jih hočemo sporočiti. Velikokrat smo frustrirani v samem procesu ustvarjanja, vendar je to del ustvarjanja in perfekcionizma.

Vsaka od teh osmih pesmi je poglavje zase, skupaj pa tvorijo eno zgodbo. Kar težka tematika, se vama ne zdi? Očitno je, da je to projekt, v katerega ste vložili ogromno energije in veliko sebe. Nam lahko o tem povesta kaj več …

Zemlja se prebuja v letu 2020 in tudi naš album govori o tem. Vsak mora začeti pri sebi. Album je nastavljen kot neka psihoterapevtska knjiga, ki te potegne v razmišljanje o svojem življenju. Nočemo, da bi bila glasba samo zabavljaške narave.

Kaj pravita na to, da je Buden postal že takoj po izidu najbolj poslušan album na Apple Music v Sloveniji?

Hvala vsem, ki nas poslušate.

Kaj je tisto, kar je vama kdaj v življenju ubilo sanje?

Običajno smo to mi sami, ker verjamemo informacijam, ki nam jih sporoča zunanji svet.

Bojan Cvijetičanin (JokerOut), Zala & Gašper, Ezra, Chiro LaBagra, Matter, Benjamin Dolić in Trkaj. Po kakšnem ključu sta izbrala sodelujoče?

To so vsi artisti, ki jih poslušamo in smo oboževalci njihove glasbe. Ustvarjanje z njimi nam je v velik ponos.

Verjetno pa ste dober navdih vsem, ki želijo realizirati svoje sanje. Vama in drugim izvajalcem pod okriljem Dravle records je uspelo …

Hvala bogu! Nikoli ne nehaj sanjati.

Življenje raperja je pravzaprav cela filozofija. Pa tudi odgovornost do mladih, ki vas imajo za idole. Tega se zelo dobro zavedate.

Vsak korak v življenju je odgovornost, ker smo mi tisti, ki kreiramo svojo realnost. Ljudje svojo usodo prevečkrat polagamo v roke sistemu in današnja situacija s koronavirusom kaže, kako šibek je sistem. Zbudite se!

Zdi se, da ste nenehno v studiu in ustvarjate. Kje črpate vso to energijo? Tudi za ples in še kaj verjetno …

Življenje!

Kaj pa vaše zasebno življenje? Videti ste mnogo mlajši, kot v resnici ste. Mogoče že razmišljate o tem, da bi se ustalili in imeli otroke? 

Mi že imamo otroke! Vsi, ki nas poslušajo, so naši otroci.

Kaj pa počnete, ko imate čas samo zase? Ali je glasba vedno in povsod prisotna v vašem življenju?

Glasba, glasba, glasba, hrana, glasba, spanje ... ponovi vajo.

Ker ste nenehno v studiu, verjetno pripravljate nove projekte. Kaj lahko pričakujemo?

Projekti se vedno ustvarjajo. V studiu imamo glasbe še za pet albumov, tako da ni treba skrbeti, 2020 bo polno glasbe.

Žal ne morem mimo trenutne situacije pri nas in po svetu. Kaj počnete v teh časih karantene?

Sprejeti je treba, da se stvari spreminjajo in da se kolektivna zavest na zemlji prebuja. Podobno kot človek, ki pade v depresijo in potem poišče pomoč in se zbudi. Očitno mi potrebujemo virus, da pridemo k pameti. Vse bo okej.

Kaj svetujete, predvsem mladim, seveda, saj ste njihov idol, kako naj se zamotijo?

Vzemite si čas zase, za razmišljanje, za fantaziranje in kreiranje svoje realnosti, kakršno bi si želeli. Ne obupajte, ostanite optimistični in verjemite v svoje sanje!

Kakšne pozitivne misli …

V teh težkih časih, ko smo vsi zaprti v svoje domove in imamo občutek, da stvari niso ravno pod kontrolo, si moramo zaupati in pomagati, saj smo zelo odvisni drug od drugega. Od nas je odvisno, kaj bomo odnesli od te izkušnje in ali bomo po vsem tem postali boljši ljudje. Imejmo radi sami sebe, drug drugega in planet, na katerem živimo. Življenje je lepo!

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story