Nives Orešnik: Noče biti spolni objekt

Nives Orešnik (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Lea
5. 11. 2014

Nekdanja miss Slovenije Nives Orešnik, ki je svoje obline razgalila tudi v reviji Playboy, se kot predstavnica 'nežnejšega' spola srečuje z različnimi situacijami in ugotovila je, da so ženske, če so dovolj ambiciozne, lahko tudi zelo spoštovane.

"Sem bolj v stiku z ljudmi svoje generacije in menim, da dekleta lahko uspešno delujemo. Ženske že zaradi zgodovine in kot 'šibkejši' spol marsikje niso dovolj spoštovane in so velikokrat zatrte. V tujih državah z drugačno kulturo je to veliko bolj izrazito. Tudi v Sloveniji je po mojem mnenju tega veliko, vendar je veliko bolj skrito (ali gre za primere v družini, partnerski zvezi) in za marsikateri primer ne vemo. Zaradi vzorcev in vzgoje so ženske v začaranem krogu. Ker so šibkejše in bolj čustvene, se počutijo odvisne od moških in včasih tudi same tako delujejo, ne da bi bile v to neposredno prisiljene," pojasni.

"Razumeti moramo, da smo ženske občutljive in bolj čustvene, sploh v mlajših letih, in da je vzgoja bistvenega pomena. Takrat bi se dekleta morala naučiti samospoštovanja, odločnosti in se znebiti odvisnosti od moškega. Menim, da je vse preveč deklet, tudi iz moje generacije, odvisnih od odnosa in preprosto ne znajo biti same. Druga skrajnost pa je premišljeno obešanje na moške.

Dokler se bodo ženske obešale na moške z denarjem, da bi jih ti preživljali, same pa bodo po liniji najmanjšega odpora šle skozi življenje in tako ostale brez življenjskih izkušenj, lastnih vzponov in padcev, potem ne bodo dosegle samospoštovanja ali spoštovanja drugih. Tretja težava, ki jo imamo ženske, pa je, da smo vse prevečkrat obravnavane kot spolni objekt. In Miley Cyrus, Beyonce, Britney Spears in podobne prav nič ne pripomorejo k temu, da bi se to spremenilo," še razkrije svoje mnenje.