Nives Orešnik: "Verouk bi moral spadati k splošni izobrazbi"

Nives Orešnik (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Story
3. 5. 2013

Miss Slovenije Nives Orešnik prihaja iz verne družine, čeprav sama nikoli ni opravila svetih zakramentov. Med odraščanjem je spoznala religijo, do katere pa ima danes prav poseben odnos.

Nives ni obiskovala verouka, čeprav meni, da bi le ta moral spadati k splošni izobrazbi. "Po mojem mnenju ne bi nikomur škodilo, če bi bil seznanjen z določenimi zgodovinskimi dejstvi, ki se navezujejo na nauk o veri. To bi resnično moralo spadati k splošni izobrazbi in menim, da ne nujno le v zgodnjih letih," doda Nives.

"Prihajam iz družine, kjer sta starša obiskovala verouk. Sem krščena, vendar nisem vzgojena duhu vere. Ko sva bili s sestro še majhni, naju je babica naučila kakšno molitev in vsakič je ob božiču pod jelko postavila jaslice," pove. Seveda je tudi Nives pritegnila zgodovina in mogočne gradnje cerkva, ki se širijo po vsem svetu.

"Cerkev sem večkrat obiskala zaradi zanimanja za zgodovino in umetnost. Zelo rada imam dela časa in razvoja krščanske umetnosti. Če pustimo ob strani zgodovino in delovanje cerkve kot ustanove, mi je veliko krščanskih naukov pri srcu. Religiji in cerkvi primanjkuje to, da ne gresta v korak s časom. V 21. stoletju se ne moremo oklepati staromodnih načel in življenja, ki ljudem ni več blizu. To je velika napaka," doda.

"Po drugi strani pa menim, da ljudje potrebujemo nekaj, v kar lahko verjamemo. Menim, da je bila vera, kakršnakoli že, za ljudi tista 'tretja oseba', do katere so vzpostavljali odnos, velikokrat brezpogojno ljubezen, zaupanje, vlivala jim je upanje in polnila življenja, jih učila o življenju, odnosih ..."

Prav posebno doživetje, ki je bilo prav tako povezano z obiskom cerkve, in spoznanje religije je Nives doživela na svojem zadnjem popotovanju po Kanadi.  Več o tem lahko preberete v novi številki revije Story.

Značke: Nives Orešnik
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 19/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 19/2013

Story Story 19/2013, od 29. 04. 2013