Nogometašica Lara Prašnikar: S pogodbo do izpolnitve sanj

“V ženskem nogometu si namreč s plačo ne moreš zagotoviti lepega prihodka za vse življenje.” (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
30. 7. 2017

Čeprav je ženski nogomet na naših tleh še v senci moškega, imamo tudi v naši izbrani vrsti nekaj izjemnih igralk, ki se brez težav kosajo z moškimi kolegi. Ena izmed teh je tudi Lara Prašnikar, ki je pred letom dni podpisala pogodbo z evropskim nogometnim velikanom Turbine Postdam, sanje pa so se ji uresničile s sprejemom v reprezentanco.

Po uspešni sezoni na nemških zelenicah se je simpatična rjavolaska morala spopasti še z maturo in zdaj se bo lahko v celoti posvetila nogometu, še prej pa jo čaka zaslužen počitek. Osemnajstletno Laro smo ujeli ravno po enem izmed maturitetnih izpitov, ko je lahko že malo lažje zadihala, za še bolj prijetno atmosfero pa smo se odpravili kar na nogometno zelenico. Tam se namreč počuti najbolj domače, saj se za nogometno žogo podi že vse od malih nog.

Njen oče, nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Bojan Prašnikar, je že kmalu opazil hčerino veliko ljubezen do nogometa, saj je raje kot risanke spremljala nogometne tekme, počitnice pa preživljala na sosednjem nogometnem igrišču, kjer je pobirala žoge. Tudi danes ni nič drugače, saj njena ljubezen do tega športa tudi po vseh teh letih ni ugasnila.

Lara Prašnikar

"Po končani maturi bi se vsaj za leto dni rada posvetila nogometu, potem pa bom nadaljevala študij. V ženskem nogometu si namreč samo s plačo ne moreš zagotoviti lepega prihodka za vse življenje. V moškem je vendarle drugače," nam pove Lara in nadaljuje: "Ko si mlad, misliš le na nogomet. Z odraščanjem pa ugotoviš, da to vendarle ni vse. Tudi šola je namreč pomemben del življenja."

Svojo uspešno nogometno pot ves čas združuje s šolanjem, ki ga ni opustila niti pred letom dni, ko je podpisala profesionalno pogodbo s potsdamskim klubom. Šolo je opravljala kar na daljavo. Bila je sicer prva punca v moškem nogometnem razredu, kar pa je po njenem mnenju velik privilegij. "Vsi profesorji so me imeli radi, vendar pa mi zato niso kaj dosti pogledali skozi prste. Velikokrat so mi zaupali, da sem kot dekle kar nekoliko spremenila razred, saj so moji sošolci postali bolj umirjeni," iskreno pove nogometašica, ki pa zaradi športnih obveznosti vseeno ni mogla v popolnosti užiti zadnjega leta srednje šole.

Zaradi tekem v nemškem prvenstvu je namreč izpustila maturantski ples. To pa ni edino odrekanje za dekle v nogometnih vodah, saj so razlike med spoloma v nogometu resnično ogromne. "Že ob pogledu na plačilno lestvico ti je hitro jasno. Moji soigralki sta olimpijski prvakinji, pa vendar si upam trditi, da njuna plača ni niti najmanj blizu plači Cristiana Ronalda. Čeprav spadata med najboljše igralke na svetu. Ženski nogomet je v Nemčiji dobro medijsko podprt in želela bi, da bi bilo tudi v Sloveniji tako. Na naše tekme nas spremljajo velike množice navijačev, čeprav gostujemo nekaj sto kilometrov daleč. Tam vidiš, kaj so pravi navijači, ki te spremljajo v dobrem in v slabem.V Sloveniji na žalost ni tako, saj številni navijači pljuvajo po klubu že po nekaj slabših rezultatih," žalostno pove Lara, katere vzornika sta sicer zvezdnik Barcelone Lionel Messi in Cesc Fabregas, sicer pa je tudi sama velika navijačica katalonskega velikana.

Že kot otrok je vzornike iskala v moškem nogometu, saj ženskega vse do profesionalne poti ni prav pogosto spremljala. "Tudi ko sem opravila preizkus v klubu, sem poznala le nekaj pomembnejših igralk. Zdaj sem kar ponosna tako na svoje nasprotnice kot na soigralke. Brez težav bi se kosale z moškimi," za konec doda nogometašica, o kateri bomo v prihodnosti zagotovo še veliko slišali.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017