Nori prazniki – nova funkovsko obarvana pesem Anje Strajnar

6. 12. 2023
Deli
Nori prazniki – nova funkovsko obarvana pesem Anje Strajnar (foto: Arnold Beteldinio)
Arnold Beteldinio

V začetku decembra je izšla nova pesem »Nori prazniki« pevke in avtorice Anje Strajnar.

Funkovsko obarvana pesem se odmika od tipičnih »prazničnih hvalnic«, je na trenutke celo satirično kritična, a se na koncu vendarle zaključi z veliko ljubezni in pripadnosti praznikom, ki jih imamo tako radi.

Zabavna predpraznična skladba v funk maniri opisuje dinamiko, ki jo verjetno poznajo številne družine in posamezniki. Nori prazniki prinašajo več druženja kot ponavadi, veliko več dogodkov, obrokov in (prekomernega) nakupovanja, spomnijo nas na pozabljene sorodnike in prebudijo medsosedske odnose. Na vse to skladba poslušalce opominja s humorjem (prav takšen bo tudi video, ki prihaja v soboto). Življenje torej malo podivja izven normalnega ali običajnega, a nam je to za krajši čas všeč, na koncu pa se vendarle veselimo povratka v “normalnost”.

Še nekaj o Anji in novem videospotu…

Anja, povej nam, kako ti dožvljaš decembrske praznike?

Imam rada praznike, opažam pa, da se včasih tega predprazničnega obdobja že prav "bojim", saj vem, da bom dneve, ki bi lahko bili bolj umirjeni, preživela v še toliko hitrejšem tempu kot sicer, urnik pa se bo prenapolnil s preštevilnimi obveznostmi. Zdi se mi, da se vedno bolj oddaljujemo od smisla tega obdobja.

Že imaš načrte za božične praznike? Kje in s kom jih boš preživela?

Letošnje praznike bom verjetno preživela v tujini, saj sem se zavestno odločila, da čas posvetim svoji najožji družini (mož in 2 otroka), saj je bila jesen noro delovna (dve premieri - 9.11. smo premierno predstavili novo mladinsko predstavo A me slišiš?!?, ki je naletela na zelo dobre odzive in zadnja premiera letos bo 21.12. v Festivalni dvorani - muzikal Hotel Bohemia, v katerem imam zahtevno vlogo lastnice hotela z imenom Viola) in bomo odpotovali nekam na sneg.

V skladbi malo zaviješ na Primorsko? Iz tam izvira vaša družina?

Namenoma sem v skladbi uporabila primorsko besedo za štedilnik ("šporhet"), saj del mojih prednikov prihaja iz Vipavske doline in sem se želela na nek način "pokloniti" temu delu svojega sorodstva.

V videospotu vidimo tudi tvojo družino, kaj ne?

V videospotu nastopajo moj Andrej in najina otroka (Bor in Lan).

Ali ohranjaš kak božični običaj, na primer pošiljanje voščil po pošti pred božičem in novim letom?

Božičnih voščil ne pošiljam več. Ker sem vedno prepozna. Ko pomislim na to, je ponavadi že dan pred Božičem.

Polega akterjev, ki so tvoji ožji prijatelji in družinski člani, kdo je še sodeloval pri snemanju videospota?

Videospot je režiral in posnel David Meluk, Kolumbijec, živeč v Celju. Skladbo sva napisala skupaj s Juanom Zuleto (Kolumbijec, živeč v Ljubljani), s katerim izredno dobro sodelujeva že leto dni in z njim res rada ustvarjam glasbo. Za skladbo je prispeval tudi nekaj spremljevalnih vokalov.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan