Nov Rebekin izziv - peka piškotov s Šajano!

Nov Rebekin izziv - peka piškotov s Šajano! (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
22. 12. 2017

"Moje življenje je zadnje čase, ne samo decembra, en sam urnik. V nedeljo zvečer se obvezno 15 minut posvetim zapisovanju opravkov, ki me čakajo v tednu, ki je pred menoj. Urnik me rešuje pred tem, da česa ne pozabim," pove pevka Rebeka Dremelj, ki je pred kratkim tudi presenetila s pisanjem bloga nepremagljiva.si, ki je požel veliko navdušenja pri oboževalkah.

Na svoj urnik pa je Rebeka z veseljem zapisala tudi nekaj novega, česar se še ni lotila, no, vsaj uspešno, doda v smehu: peke piškotov z otroki!

Story: Zaupali ste nam že, da kljub vsem obveznostim, ki jih imate vsak dan, zavestno izklopite telefon in se posvetite družini ...

Zelo resno, pisanje obveznosti, izdelava urnika, to priporočam vsaki zaposleni mamici, saj zelo olajša vsakdanje življenje. Kar pa se tiče družine, ne odstopam od tega, da je med 15. in 19. uro čas samo zanje. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem takrat dosegljiva le za nujne primere. Zagotovo ves čas usklajujem z družinskimi obveznostmi, drugače ne gre, in, ja, kakšen nastop tudi zavrnem, če vidim, da vsega ne bom mogla izpeljati tako, kot bi morala.

Story: December je za vse glasbenike zelo deloven mesec. Kdaj vam je letos uspelo tako lepo okrasiti dom? Sta vama pomagali tudi hčerki Šajana in Sija?

Naš dom vsako leto 1. decembra postane božična pravljica. Že od majhnega obožujem decembrske praznike in kar evforija me zagrabi, ko iz shrambe vlečem okraske. Vsako leto k okraševanju povabim tudi prijateljico Tanjo, ki res obvlada detajle, in naredimo si 'babji' žur. Sija je seveda za to še premajhna, okraski so zanjo nekaj, kar je treba nujno vleči dol. (smeh) Šajana pa je božično vzdušje v naši hiši popestrila z lepimi risbicami.

Story: In letos ste si izpolnili še eno željo, da s Šajano spečeta domače piškote. Pa ste tudi prejšnja leta za praznike spekli domače sladice?

Pekla sem piškote, ampak niso uspeli. (smeh)

Story: Kakšna kuharica pa ste? Radi kuhate?

Kuhati sem začela, ko sem bila noseča s Šajano. Iskreno, do takrat nisem imela pojma, kaj naj sploh počnem v kuhinji. Zdaj pa lahko rečem, da nekatere jedi kar dobro obvladam. Recimo škampe na buzaro.

Story: Kaj pa najraje skuhate? Vsak dan skuhate kosilo, kuhate tudi večerje?

Večerjamo obvezno skupaj, to je tudi čas, ko se končno lahko malo v miru vidimo, kaj pogovorimo, delamo načrte ... Za kosilo pa sva navadno sami s Sijo, saj je Šajana v vrtcu, Sandi pa v službi. V bistvu bi težko rekla, da kaj najraje skuham. Bolj po navdihu, ideje pa navadno poiščem po spletu.

Story: Kaj pa s Šajano, veliko kuhata skupaj?

Pri nama je že kar običajno, da se recimo enkrat na 14 dni skupaj spraviva v kuhinjo in ustvarjava. To je v bistvu najina skupna igra, marsikaj od nje med pripravljanjem hrane tudi izvem, kaj se dogaja v vrtcu, kaj novega se je naučila. Zdi se mi, da je to res dobra sprostitev tako za odrasle kot za otroke. Seveda ji dovolim, da pripravi sestavine. Rada tudi na primer lupi krompir, nareže čebulo, ostrga korenček ... Pospravi pa mama. (smeh)

Story: Ko ste se odločili, da boste pekli s Šajano, kako ste se spomnili na kuharico Ano Žontar Kristanc, da bi se vama pridružila pri peki?

Kot sem že omenila, recepte večinoma iščem po spletu in ena od strani, ki jih precej redno obiskujem, je tudi Anin blog. Pri uvajanju goste hrane pri Siji mi je bil v veliko pomoč tudi njen priročnik, tako da je bila Ana logična odločitev. Jaz sem ji samo namignila, da mi nikoli ne uspejo piškoti, in ona je takoj vedela, česa se bova lotili. (smeh) Slastnih medenjakov! Malo sem bila skeptična, ker sem bila vedno prepričana, da so medenjaki precej težka zadeva za pripravo, ampak Ana je dobra učiteljica. Za idejo sem bila takoj za, saj medenjake obožujem. Zdaj se sicer že nekaj časa trudim, da bi pojedla manj sladkarij, ampak za te medenjake sem naredila izjemo. (smeh)

Story: Pekli pa sta pri Ani doma ...

Da, na srečo smo pekli pri njej in tako sva midve s Šajano s škatlo sveže pečenih medenjakov samo sedli v avto in se odpeljali domov, Ana pa je morala še pospravljati za nami. (smeh) Priznam, da je meni to najtežje: po koncu kulinaričnega ustvarjanja s Šajano še vse pospraviti. Tudi za vse sestavine je poskrbela Ana, tako da sva midve s Šajano lahko resnično uživali v pripravi in peki piškotov.

Story: Kako pa sta se z Ano lotili priprav?

Nisva kaj dosti komplicirali. Po telefonu sva dorekli, kaj bova pekli, Ana je poskrbela za sestavine in vse priprave. Šajana je bila navdušena, da bo šla nekam na obisk in bo pekla piškote. Nič posebej nisva pripravljali svojih otrok. Z nama je pekel tudi Anin sin Timon.

Story: Kaj pa je bilo vama s Šajano pri peki najbolj zabavno?

Predvsem je bilo noro, kako lepo je dišalo v Anini kuhinji! Takoj smo vsi padli v božično vzdušje. Otrokoma se je tako ali tako zdelo najbolj zabavno igrati se s testom, ga gnesti in ustvarjati različne oblike. Za postopek pa nista kazala nekega velikega zanimanja, česar seveda nisem pričakovala. Res smo se imeli lepo in s Šajano sva se že na poti domov odločili, da bova še sami enkrat pred novim letom poskusili narediti medenjake po Aninem receptu.

Story: Sta se z Ano ujeli? Bosta še kdaj kakšno skupaj 'skuhali'?

Z Ano sva že nekaj časa nazaj ugotovili, da sva na isti valovni dolžini.

Story: Kaj pa vajina otroka, Šajana in Timon? Kako sta se ujela?

Šajana in Timon sta se videla prvič, ampak oba sta sproščena in nezakomplicirana otroka, tako da sta bila hitro prijatelja. Šajana je po meni rada šefinja (smeh) in je malo usmerjala delo, ampak sta se super ujela. Če bo čas, se bomo zagotovo še kaj videli.

Story: Ste imeli sploh kaj časa, da ste piškote še lepo dekorirali?

Pojedli smo jih že vmes, še preden so se do konca shladili. (smeh) Žal se mi je mudilo nazaj domov in Ana nama je medenjake spakirala za na pot.

Nov Rebekin izziv:  peka piškotov s Šajano!

Story: Vaju je Sandi, ko sta prinesli domov dobrote, kaj pohvalil?

A, seveda naju je pohvalil. Kuhinje se sicer bolj izogiba, rad pa kaj dobrega poje. S Šajano se bolj igrata zunaj, se lovita, norita. To je bolj njun način preživljanja prostega časa.

Story: Kje pa je bila v tem času Sija?

Sija je ostala doma, z varuško. Ona ima še vedno neko svojo rutino glede spanja ter hranjenja in nerada ji jo podiram.

Story: Se boste mogoče lotili še kakšne peke pred prazniki?

Se bom lotila, še posebej, ker sem za miklavža dobila novo Electroluxovo pečico. Zagotovo se še enkrat lotim peke medenjakov.

Story: Za božič bo tako tudi vaša kuhinja dišala po domačih dobrotah. Na božični večer boste letos doma, kaj pa na najdaljšo noč v letu?

Božič obvezno preživljamo z družino, z mojo in Sandijevo. Ne počnemo nič posebnega, obujamo spomine, veseli smo, da smo skupaj, zdravi in živi, na toplem, ob dobri hrani. Včasih se seveda druženje zavleče tudi pozno v noč. Tudi za silvestrovo bomo doma, pridružilo pa se nam bo nekaj prijateljev z otroki. Glede teh je pa tako, da običajno divjajo in imajo več energije kot mi 'ta stari', (smeh) ki že ob pol dvanajstih gledamo na uro in počasi mislimo na posteljo.

Besedilo: Ilona Penzeš // Fotografije: osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story51/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 51/2017

Story 51/2017, od 14. 12. 2017