Nova doba razvaja jugonostalgike

Nova doba razvaja jugonostalgike (foto: Aleksander Kovačič) Aleksander Kovačič
17. 7. 2019

Da skupna sodelovanja gradijo skupne uspehe dokazuje tudi primorska skupina Nova doba in pevec Damir Kovačič. Glasbeniki o sodelovanju pravijo, da ne filozofirajo, ampak skupaj igrajo tisto, kar čutijo, vse to pa ponujajo vsem somislečim.

Kako bi predstavili skupino Nova doba? 

Luka: Mi smo ena velika družina. Povezujejo nas enake sanje in cilji. Preigravamo jugo pop rock standarde. Zanimivost je, da vsak posamezni član te skupine prihaja iz različnega glasbenega okolja, vendar nas je ta žanr medsebojno dobesedno povezal. Naš pevec Damir ima že kar nekaj kilometrine. Ritem kitaro igra Erik Jurjevčič. Prav tako igra v spremljevalnem orkestru Big banda, na solo kitari trga strune študent Tadej Troha. Za črno-belimi tipkami sedi Martin Ritoša, dobrovoljček banda in odličen hotelir. Ritem na bobnih drži naš najmlajši Gianni Dariš, študent in motorist, z veliko glasbene podlage. Z bas kitaro pa tokrat prijateljujem jaz Luka Čendak. Velikokrat tudi raztegnem meh. Ja, igram tudi harmoniko in še nekaj inštrumentov. Prav tako velikokrat tudi kaj zapojem.

Torej ste ugotovili, da jugonostalgija še vedno 'pali'?

Damir: Pravzaprav mi igramo starejši jugo pop rock, kateri definitivno nima roka trajanja. Mi ga igramo s srcem, ne pa zato, ker bi ga morali. Naše koncerte obiskujejo vse generacije.

Nekateri člani Nove dobe se še rodili niso, ko so se vrteli hiti Riblje čorbe, Yu grupe, Parnega valj ... danes pa to z odigrajo z 'jajci'.

Damir: Noro je prav to, da so to staro jugo rock glasbo popolnoma ponotranjili in jo tako tudi s tako lahkoto odigrajo. Ponosen sem na njih/nas!

Luka: Prav zanimivo je to, da so me to že velikokrat vprašali, vendar lahko rečem samo to, da se v tem žanru »čutimo« vsi. V igranju uživamo in vsako pesem poskuismo interpretirati kar se da najboljše in vse to veselje in ljubezen do glasbe prenesti na obiskovalce.

Menda imate veliko rojstnodnevnih zabav. Ali ni po navadi takrat v ospredju harmonika?

Luka:  Seveda, takrat pa raztegnem meh! (smeh) Vedno se potrudimo izpolnit želje slavljenca oziroma tistega, ki nas najame.

Kdo je trenutno 'ata' v bendu?

Luka: Če bi govorili po starosti, bi trenutno 'ata banda' bil Damir. (smeh) Dugače smo si vsi enakopravni, noben ne izstopa. Za določene stvari odgovarjam jaz kot ustanovitelj banda. Vedno mora biti nekdo, ki fante drži skupaj in jim vliva motivacijo in voljo. Veliko mi pomaga tudi Emanuela, moja sopotnica, in sicer že od samega začetka.

Imate kake posebneže v bandu? 

Luka: Vsak je po svoje zelo poseben! Erik v svojem prostem času izdeluje unikatne kitare in na koncertih igra vedno s svojimi »pridelki«. (smeh) Ritem mašino Giannija, pa spremljata adrenalin in moto dirke.

Kakšen fant in pevec je Damir? 

Luka: Želel sem, da se ujamemo med seboj, tako karakterno kot instumentalno, kar pa je izpolnil Damir, ki je odličen glasbenik, izvrsten pevec in kar je najbolj pomembno, dober človek in pravi prijatelj. Z njegovim prihodom v band so se začele odvijati stvari veliko bolj pozitivno in vedel sem, da smo vsak dan bližje cilju.

Kaj pa ti Damir, kako si se ti ujel s fanti?

Damir: Pravzaprav so me kar presenetili, glede na njihovo "mladost", da so tako resno zastavili in odgovorno pristopili k skupini. Vzdušje je pravo. Vesel sem, da so me sprejeli medse. Vsak od nas ima neke izkušnje in vedenja. Več glav, več ve. Predvsem smo pa spoštljivi en do drugega.

Kaj pa fanice?

Damir: Mi je rekla kolegica, če smo boy band? (smeh)

Luka: Ma jih že nekaj imamo. (smeh) Kot vem sta Gianni in Tadej še vedno samska. (smeh)

Kdo skrbi za vašo promocijo? 

Luka: Moja partnerka Emanuela, ki je tukaj že od samega začetka. Ona skrbi za vse. Najdete nas na znanih socialnih omrežjih.

Damir: Jaz sem tega že navajen in popolnoma podpiram ženske na tem področju. Znajo biti bolj dosledne in profesionalne. Tudi za njih je prostor na tem področju. Čeprav večkrat rečem, da jim ni lahko v tem moškem svetu. Se pa da. Emanuelo podpiram tudi s kakšnim nasvetom.

Ali je to prednost ali ovira, da sta Emanuela in Luka tudi par?

Luka: Midva imava to za prednost, saj ločujeva band od privatnega življenja. Emanuela je od samega začetka moja rama in nas vzpodbuja ter podpira v tem kar delamo. Tudi fantje so jo zelo lepo sprejeli in jo »ubogajo«. Vsi se zavedamo, da brez nje nas tukaj ne bi bilo.

Besedilo: Rajka Meše, foto: Aleksander Kovačič