Nova naj naslovnica: Najlepša v 15 letih je bila Oriana

Nova naj naslovnica: Najlepša v 15 letih je bila Oriana (foto: arhiv Nove) arhiv Nove
Vir: Nova
3. 4. 2017

Med najlepšimi, najbolj žgečkljivimi in provokativnimi naslovnicami v 15 letih izhajanja revije Nova je prav posebej izstopala naslovnica Oriane Girotto, ki se je ob svoji prvi nosečnosti slikala gola z nosečniškim trebuhom.

Bralci Nove in spletnega portala govori.se ste namreč ravno njej namenili največ glasov in tako je Oriana postala zmagovalka. Ko smo ji sporočili to novico, je vzkliknila: "Madona, kakšna čast!"

"Nisem pričakovala takega razpleta, sem pa zelo srečna. Takrat je bilo res krasno obdobje, in s tem fotografiranjem smo sledili valu Demi Moore, ki se je slikala s trebuščkom," se spominja Oriana fotografiranja pred zdaj že 15 leti. To je bilo leta 2002, ko se je gola z nosečniškim trebuščkom fotografirala za naslovnico, bila je prvič noseča z igralcem Borisom Cavazzo. "Saj se ne spomnim natančno, kdaj je to bilo, mislim da novembra, ko je revija izšla, rodila pa sem decembra. Spomnim se tega snemanja. Fotograf je bil Marc Andrea, prijatelj iz Italije. Zelo je bilo fino. Povedati moram, da takrat ni bilo nobene obdelave fotografij, kot je danes. Porabili smo res ogromno časa, da je nastala tale čudovita fotografija. Moram pa reči, da je Marc to super naredil in uspelo mu je s tisto vrtnico skriti vse," se v smehu spominja. Aleksander, ki je bil takrat v trebuhu, je danes že najstnik, star 15 let, in je svoji mami v veliko veselje, zelo pa je navezan tudi na svojega mlajšega bratca Edvarda.

Ne želi se ponavljati

Ob drugi nosečnosti pa se za to ni odločila, zakaj? "Mah, ob prvi nosečnosti sem bila stara 29 let in bili so drugi časi, kot so danes. Enkrat pač to narediš, drugič pa ... Saj ni treba, da je vedno vse isto," se smeji Oriana in ljubeče gleda svojega majhnega, 9-mesečnega dojenčka Edvarda v vozičku. "Še vedno sem na porodniški, občasno pa tudi delam. Moram reči, da je res krasno, zelo sem rada z otrokom. Odločila sem se, da še leto in pol ne bo šel v vrtec. Vsepovsod gre z mano, moje delo pa je časovno prilagodljivo, tako da ne bo težav. Ko moram kaj urediti, se kam odpraviti, gre Edvard lepo z mano in je zelo priden." Drugega otroka ima Oriana z rokerjem Maticem Ajdičem, ki je prav tako navdušen očka malemu Edvardu, sicer pa mu gre dobro v glasbenih vodah. "Partner je imel ravno velik koncert v Cvetličarni, velik dogodek in zdaj zasluženo počiva. Midva z Edvardom pa sva se odpravila na potep."

Našla tržno nišo

Ker bo Oriana že kmalu, čez tri mesece, končala porodniško, si je tudi že našla delo, ki ga bo opravljala. Gre za nekaj, o čemer se pri nas še ne govori. "Italijani res masovno prihajajo v Slovenijo, gre za pravo migracijo, če lahko tako rečem. Treba jim je pomagati, ko pridejo sem. Gre za podjetnike, ki zapuščajo Italijo in se s svojimi podjetji množično priseljujejo v Slovenijo. Urejam jim vse papirje, da lahko njihova podjetja naprej delujejo v Sloveniji in da pri nas plačujejo davke. In to je super, krasna služba, ker sem med svojimi in vidim, kako se širi ta krog. Italijanski sistem namreč kapitulira, v Sloveniji pa se o tem še ne govori. Gre za migracijski faktor, a ne za begunce, temveč za podjetnike. To se najbolj čuti na obali, kjer Italijani množično najemajo stanovanja, hiše in poslovne prostore. Zelo me veseli, da sem lahko ta vezni člen, spoznavam zelo zanimive ljudi. Je razgibano in delo poteka na terenu. Zdaj se še uvajam, potem pa bom to delala. Sicer pa še vedno delam kot turistična vodnica, saj veliko turistov pride k nam pod krinko, če tako rečem, si ogledujejo Slovenijo in po koncu vsakega vodenja se vedno najdejo vsaj trije ljudje, ki sprašujejo, kako se lahko pride v Slovenijo živet. Od upokojencev do podjetnikov in celo študentov. Je res pestro!"

E. J.

Priporočamo