Novi časi, novi produkti: NLB bo prva v Sloveniji uvedla brezstično plačevanje

Novi časi, novi produkti: NLB bo prva v Sloveniji uvedla brezstično plačevanje (foto: NLB) NLB
5. 11. 2014

NLB bo, kot prva banka v Sloveniji, v novembru svojim strankam ponudila novo možnost plačevanja - brezstično kartico!

Brezstično plačevanje je plačevanje brez fizičnega kontakta med plačilnim sredstvom in POS terminalom. Brezstična tehnologija se uporablja na izredno raznolikem področju aplikacij, od hitrega izvajanja plačilnih transakcij, uporabe v transportu, za shranjevanje osebnih podatkov za namen korporativnih identifikacijskih kartic do elektronskih potnih listov. Komunikacija temelji na varnem čipu in majhnem oddajniku (antena), ki sta lahko vgrajena v kartico, uro, mobilni telefon ...

V državah z razvito bančno infrastrukturo je brezstično plačevanje s karticami standarden del ponudbe, v NLB pa želijo slediti svetovnim trendom. Na novinarski konferenci, ki so jo pripravili konec oktobra v NLB Bankarni, je član uprave NLB Blaž Brodnjak povedal: "NLB z uvedbo brezstičnih kartic in posledično nadgradnjo uporabniške izkušnje s ponosom ponovno izkazuje svojo zavezo strankam, da jim ponudimo inovativne, udobne in varne storitve. Potem, ko smo uspešno premostili zelo zahtevne čase, se zdaj usmerjamo v razvoj in posodobitev tržnih poti ter storitev za stranke. Tem aktivnostim bomo v prihajajočih letih posvetili še veliko več pozornosti."

Enostavnost in varnost

Ob tej priložnosti se je predstavnik MasterCard za Slovenijo Boštjan Fabjančič še enkrat zahvalil NLB, ki je na tem področju glavni protagonist. Predstavil je kratko zgodovino brezstične tehnologije in izpostavil enostavnost in varnost. "Kontrolni element je namreč za potrošnike, ki še vedno opravijo 80 % vseh transakcij v gotovini, še kako pomemben", je poudaril.

Alenka Mejač Krassnig, poslovna direktorica in strokovnjakinja s področja kartičnega poslovanja v NLB je predstavila glavne prednosti uporabe brezstičnih NLB MasterCard kartic. Zaradi hitrosti plačevanja, tako za plačila manjših vrednosti, kot tudi za večje nakupe, so odličen substitut gotovini. Poudarila je, da je za varnost plačevanja z brezstičnimi karticami maksimalno poskrbljeno. Kartico ima namreč imetnik vseskozi pri sebi in je ne izroča prodajalcem. Poleg tega pa naključno branje (skeniranje) podatkov s kartice s strani nepooblaščenih oseb ni mogoče.

Pojasnila je tudi, da se je NLB na uvedbo brezstične tehnologije začela pripravljati poleti 2013, ko je pričela z brezstično tehnologijo nadgrajevati POS terminale pri trgovcih, ki imajo z NLB podpisano pogodbo za sprejem kartic. Nadgrajenih je tako že prek 4000 POS terminalov v lasti NLB. Število ustreznih POS terminalov pa se dnevno povečuje, saj vsa prodajna mesta opremljajo le še s POS terminali za brezstično plačevanje.

Vse lastnosti in funkcionalnosti, ki so jih do sedaj omogočale NLB MasterCard kartice, ostajajo nespremenjene

Tudi z brezstičnimi karticami MasterCard bo mogoče kupovati na obroke, naročiti kartico z motivom po želji stranke, opravljati nakupe prek spleta, dvigovati gotovino na bankomatih in opravljati nakupe pri vseh trgovcih, ki so označeni z oznako MasterCard.

Stranke bodo brezstične kartice MasterCard prejemale postopoma ob redni obnovi v mesecu izteka obstoječe kartice. Kartico z možnostjo brezstičnega plačevanja pa bodo od novembra dalje lahko naročile tudi pred redno menjavo svoje obstoječe kartice.

Več na www.nlb.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri