Jerca Legan okrasi novoletno jelko s svojimi fanti, kar jim vzame kar nekaj ur

Jerca Legan okrasi novoletno jelko s svojimi fanti, kar jim vzame kar nekaj ur (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
26. 12. 2018

S tradicionalno zahvalno večerjo, ki jo pripravijo za povabljene prijatelje, se v družini Jerce Legan začne predpraznični čas. 

Naslednji dan pa že okrasijo hišo in postavijo veliko jelko. “Včasih smo prisegali na naravno, ki pa je do novega leta kljub zalivanju izgubila kondicijo in svežino. Zato sem našla zasnežen bor iz umetne mase, ki se je odlično vklopil v naš dom. Okrasimo ga s fanti, kar nam vzame kar nekaj ur. Najprej so nepogrešljive utripajoče in brezbarvne lučke, sledijo modre in srebrne steklene bunkice in zvezdice v kombinaciji s podedovanimi starinskimi, izjemno dekorativnimi, ki segajo na začetek prejšnjega stoletja. Naredimo pa tudi manjšo smrekico za sprejemnico v rdeči in zlati barvi z živahnejšimi domišljijskimi figurami iz lesa. K obveznemu okraševanju spadajo novoletni venčki za na vrata, mize, mizice, umetne veje z barvnimi pentljami na balkonskih ograjah, okrasni prtički in prti ter priložnostni jedilni servis s prazničnim pogrinjkom v glavni jedilnici. Pika na i je slovesni prižig mestnih lučk in odštevanje se lahko začne,” pripoveduje strokovnjakinja za strateško komuniciranje, publicistka in filantropistka, ki nam zaupa tudi družinsko zgodbo o tem, kako je, ko jih v tem prazničnem vzdušju obišče prvi izmed treh dobrih mož.

“Iz otroštva se živo spominjam iskrivih ali zarošenih oči prijateljev iz soseske, ko se je bližal Miklavžev večer. In z njim obisk parkljev, ki bodo kaznovali ali celo ugrabili tiste manj poslušne. ‘Le kdo izmed nas je letos na vrsti?’ smo se spraševali. Preplet medenih pričakovanj in trpkega strahu. Pri nas doma je bil od Miklavževe tradicije na srečo le bolj sladek del - jutranje darilce s pomarančami, domačimi piškoti in čokolado. Enako sem prenesla na otroka. Prvega izmed treh dobrih mož prepoznata v prijaznem, jelka je v tem času že postavljena, zato nas Miklavž z drobnimi pozornostmi vedno obišče … da bi bili fantje še bolj pridni!”

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: osebni album

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story26/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 26/2018

Story 26/2018, od 05. 12. 2018