Novoporočenki Martina Ipša in Janja Zdolšek o poroki: Bilo je zelo čustveno

6. 7. 2017 | Vir: Story
Deli

V hotelu Habakuk pod vznožjem Maribora se je pred kratkim zgodila verjetno najbolj odmevna poroka letošnjega leta. Pred matičarjem in zbranimi svati sta si večno zvestobo obljubili stand-up komičarka Martina Ipša in direktorica Zavoda za kulturo Maribor Janja Zdolšek.

Poroka, ki se je zgodila na čudovitem vrtu hotela Habakuk, svatov ni pustila ravnodušnih. Solz sreče pa nista skrivali niti Martina in Janja, ki sta uradno stopili v zakonsko skupnost.

Story: Martina, ta vikend ste se poročili s partnerico Janjo in zagotovo bo ta poroka ena od prvih nekoliko odmevnejših istospolnih porok v Sloveniji. Kako je bilo in kaj sta pričakovali?

Bil je eden od najsrečnejših dogodkov v mojem življenju. Želeli sva si, da se vsi zabavajo in da skupaj preživimo ta dan. Da bi bilo veliko smeha, veselja in sreče. Vse to sva dobili in bilo je izjemno čustveno. Malo smo jokali in še več plesali. Boljše poroke si resnično ne bi mogla želeti. Predvsem pa so bili z nama vsi tisti, ki sva si jih želeli.

Martina Ipša in Janja Zdolšek

Story: Letos je postalo mogoče, da sta si s partnerico Janjo uradno izmenjali poročni zaobljubi. Kaj vama to pomeni in kako sta spremljali vse, kar se je dogajalo okoli družinskega zakonika in porok istospolno usmerjenih partnerjev?

Pomeni nama ogromno. Verjamem, da veliko ljudi ve, kako je, ko si srečen in zaljubljen in si želiš to proslaviti z najbližjimi. V bistvu gre za partnersko zvezo. Partnerska zveza ima od letošnjega februarja enake pravice in dolžnosti za istospolne pare, kot jih imajo poročeni pari, uvedla pa je tudi zaščito za partnerje, ki zveze niso sklenili in je v vsem enaka zunajzakonski skupnosti partnerjev različnega spola. Zakon ohranja dve omejitvi: istospolni par ne more kandidirati v postopkih za skupno posvojitev otroka oziroma uporabiti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. To je seveda pomemben korak k enakopravnosti in sem zelo vesela.

Story: Kako dolgo sta skrivali vajino zvezo, preden sta to razkrili v javnosti?

Zveze nisem skrivala, kar nekako organsko sva prešli od tega, da sva prijateljici, do tega, da sva v zvezi. Jaz sem takrat začenjala nastopati in sem govorila, da imam punco. Ne zato, ker sem želela šokirati ali ker sem aktivistka, ampak ker so vsi moji kolegi govorili o tem in nisem razumela, zakaj sama ne smem. Je pa res, da so oni moški, tako da je vseeno malo drugače.

Story: Za poroko sta izbrali junij. Zakaj?

Začetek poletja je in tega se vsi veselimo! Želeli sva, da je poroka v tem letnem času, in 24. junij se nama je zdel čudovit datum za to. Končala se je šola in s tem so nekako povezani tudi najini lepi spomini na otroštvo. Ta datum se nama je zdel zelo pozitiven in tako se je tudi izkazalo.

Story: Kaj sta si želeli ob poroki?

Smeh! Zabavo! Ljubezen! Pozitivno energijo! Najpomembnejše pa je bilo to, da sva bili obkroženi z ljudmi, ki jih imava radi in jih spoštujeva.

Martina Ipša in Janja Zdolšek

Story: Kakšni so bili občutki, ko sta se na legendarno pesem Love is in the air Johna Paula Younga sprehodili do matičarke?

Bilo je nenavadno in teh občutkov se ne da opisati. Ko se pripravljaš na poroko, si ne znaš predstavljati, kaj te bo v tistem trenutku zajelo. Prepričana sem bila, da se ne bom zlomila, saj sem z Janjo že 12 let. Mislila sem si, da bom dovolj trdna in močna, da ne bom jokala. Ampak ne moreš. Ko stopiš pred prijatelje, svate, vse tiste, ki jih imaš rad, in ko vidiš, da so te vsi prišli podpret, se ti oči orosijo. Ko ugotoviš, da si po vseh teh letih prišel do točke, da se lahko poročiš, da se lahko nekomu zaobljubiš in to pokažeš, da želiš s tem človekom preživeti življenje, je prečudovito.

Story: Kako je potekala poroka?

Že obred je bil odličen. Matičarka Bojana Zadravec se je izjemno potrudila z ganljivim govorom, ki se nas je dotaknil. Bilo je zelo čustveno. Nato je sledilo fotografiranje, za katero sem mislila, da ga pač ne potrebujeva, ampak zdaj sem hvaležna za vsako fotografijo, ki jo imava. Sledila je zabava, za katero je poskrbel 6Pack Čukur s The Hangover Ladies, zapela je tudi Maja Založnik. Gostje so lahko uživali v čudovitem lounge kotičku, za katerega je poskrbela Nika Čukur z opremo Showroom ter barmanom, ki je mešal dobre koktajle.

Martina Ipša in Janja Zdolšek

Story: V bistvu sem vaju ujela med pakiranjem. Kolikor vem, odhajata na poročno potovanje?

Res je. Danes že odpotujeva v Grčijo na otok Krf. Grčija nama je že od nekdaj všeč in z agencijo Sonček in potovalnim centrom TUI smo izbrali romantično destinacijo. Ogledali si bova kanal ljubezni v Sidriju, ki ga obdajajo klifi in strme skalnate stene. Tradicija narekuje, da bo tisti, ki ga preplava, kmalu srečal sanjskega partnerja. No, jaz sem svojo partnerico že našla, bom pa z veseljem zaplavala kar z njo. (smeh) Navadno sva si potovanja organizirali sami, tokrat pa sva si želeli, da za naju poskrbijo drugi.

MIMA

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan27/2017

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 27/2017

Story 27/2017, od 29. 06. 2017